E-Agrar

Jutros sam razgovarao sa ženom iz PSS i lepo mi je rekla da ništa ne uplaćujem niti popunjavam zahtev pošto se još ništa tačno ne zna.Tokom februara meseca trebao bi da izađe pravilnik i svi će biti blagovremeno obavešteni.Ići će se na 10 časova predavanja i onda polagati stručni ispit. 😂

Ljudi ne znam što se ljutite i čudite na ovde postavljena pitanja. Kao da vi sve zante. Lepo sam postavio pitanje. Kod mene prošle godine parcela prijavljena je prijavljena kao prirodna livada. Hoću ove godine da je malo sređujem (obale i suzbijanje korova totalima uz neke obrade) i da na jesen posejem pšenicu. Ako ove godine, prilikom obnove gazdinstva, izmenim na toj parceli da nije više prirodna livada već pšenica, da li sam u problemu? Ili ako sam ovde neke shvatio da ništa ne menjam već da ostavim pa da onda prilikom obnove 2026 stavim da je pšenica?
Dok ne poseješ ne menjaj ništa. Ostavi da je livada.

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Ljudi ne znam što se ljutite i čudite na ovde postavljena pitanja. Kao da vi sve zante. Lepo sam postavio pitanje. Kod mene prošle godine parcela prijavljena je prijavljena kao prirodna livada. Hoću ove godine da je malo sređujem (obale i suzbijanje korova totalima uz neke obrade) i da na jesen posejem pšenicu. Ako ove godine, prilikom obnove gazdinstva, izmenim na toj parceli da nije više prirodna livada već pšenica, da li sam u problemu? Ili ako sam ovde neke shvatio da ništa ne menjam već da ostavim pa da onda prilikom obnove 2026 stavim da je pšenica?
Kada budeš posejao pšenicu tada u eagraru upiši da je na toj parceli pšenica. Ne možeš sada da upišeš i da tražiš subvenciju a posejaćeš je tek u oktobru. Opšte poznato u ratarstvu je da godina počinje u septembru kada se seju repica i lucerka tako da i pšenica posejana u oktobru ulazi u podsticaje za sledeću kalendarsku godinu.

Jutros sam razgovarao sa ženom iz PSS i lepo mi je rekla da ništa ne uplaćujem niti popunjavam zahtev pošto se još ništa tačno ne zna.Tokom februara meseca trebao bi da izađe pravilnik i svi će biti blagovremeno obavešteni.Ići će se na 10 časova predavanja i onda polagati stručni ispit. 😂
Sad kad dođe baba (nosioc gazdistva) od 80-90g na predavanje, zamisli te igranke. :osmeh:

@ Srďan , Uneo sam parcele crkvene zemlje uzet u zakup u rubriku : Zakup od pravnog lica i svu potrebnu dokumentaciju priložio. Nisu prihvatili sa razlogom što nisam štiklirao " zakup crkvene zemlje " ali kod pravnog lica ta opcija ne postoji. Gde treba da upišem sad te zemlje ? Kod fizičkog lica ? Ili ?

@ Srďan , Uneo sam parcele crkvene zemlje uzet u zakup u rubriku : Zakup od pravnog lica i svu potrebnu dokumentaciju priložio. Nisu prihvatili sa razlogom što nisam štiklirao " zakup crkvene zemlje " ali kod pravnog lica ta opcija ne postoji. Gde treba da upišem sad te zemlje ? Kod fizičkog lica ? Ili ?

Koliko znam Crkveno zemljište je rečeno da se stavi kao "U zakupu ili ustupljeno zemljište od pravnog lica" moguće da je opet nešto novo

Kako staviti (Registrovati) crkvenu zemlju u našem gazdinstvu preko platforme eAgrar

1. Kliknuti na
    Update
    Pregled i promena podataka o gazdinstvu
  2. Dodaj parcelu nosioca
  3. U zakupu ili ustupljeno zemljište od pravnog lica

Od dokumenata je potrebno

1. Overen Ugovor i Izjava (Prilog 2a) od strane Notara i samog Paroha
  2. Izvod iz eKatastra

Napomena

Prilikom unosa u eRPG potrebno je da upišete matični broj crkve. Ispred matičnog broja dodati odgovarajući broj nula do 13 cifara, da bi sistem prihvatio zahtev.

Tip zakupa/ustupanja 7 - Zakup od pravnog lica

U međuvremenu sam saznao kako treba ( tako su prihvatili ) : Zakup od fizičkog lica - zakup crkvene zemlje - u JMBG : Ispred MB dodati odgovarajući broj nula do 13 cifara.

Poslednja izmena:
U međuvremenu sam saznao kako treba ( tako su prihvatili ) : Zakup od fizičkog lica - zakup crkvene zemlje - u JMBG : Ispred MB dodati odgovarajući broj nula do 13 cifara.
Taj odgovor (Postupak) ste imali još 19-tog Februar-a 2024 u ovoj mojoj temi.

.

To isto važi i za Fizičko i za Pravno lice.

Jedno pitanje.
Da li gazdinstvo može da ima pod opcijom RADNA AKTIVNOST i
"Poljoprivredom više od 50%" i "Bavi se seoskim turizmom"?
Kada prebacim na turizam automatski mi izbriše biljne kulture...
@Srđan01
Srdjane pošto trebam da učestvujem na pozivu za meru 7, Iparda, značilo bi mi tvoje mišljenje.
Da li ova isključivost znači da ako se domaćinsrvo bavi turizmom ne može da se bavi biljnom proizvodnjom?

@Srđan01
Srdjane pošto trebam da učestvujem na pozivu za meru 7, Iparda, značilo bi mi tvoje mišljenje.
Da li ova isključivost znači da ako se domaćinsrvo bavi turizmom ne može da se bavi biljnom proizvodnjom?
Kako registrovati gazdinstvo koje se bavi seoskim turizmom

Javni poziv iz IPARD programa koji se odnosi na investicije u ruralni turizam. Prvi i osnovni uslov da bi potencijalni investitor mogao da konkuriše je da ima upisano poljoprivredno gazdinstvo u Registru poljoprivrednih gazdinstava (eRPG). Takođe, gazdinstvo mora biti u aktivnom statusu. To se odnosi na sve podnosioce prijava – i na fizička lica, i na preduzetnike, i na mikro i mala preduzeća. Dakle, svi moraju imati registrovano gazdinstvo, bilo na lično ime, bilo u okviru firme.

Evo kako se može upisati u RPG:

U eRPG se mogu upisati poljoprivredna gazdinstva koja imaju najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kojima fizička lica, preduzetnici i privredna društva obavljaju poljoprivrednu proizvodnju, kao i gazdinstva koja su manje veličine, a na kojima se obavlja stočarska, vinogradarska, povrtarska proizvodnja (staklenici i plastenici), odnosno drugi oblici poljoprivredne proizvodnje (uzgoj ribe, pečuraka, pčela i sl.), prerada poljoprivrednih proizvoda, ili se obavljaju nepoljoprivredne aktivnosti kao što su seoski turizam, stari zanati i sl.

Fizičko, odnosno pravno lice koje namerava da se bavi ugostiteljsko –turističkom delatnošću, a ne poseduje zemljište, niti životinje, može upisati u eRPG drugo zemljište ili građevinsku celinu na kome obavlja drugu delatnost, odnosno nepoljoprivrednu aktivnost (npr. seoski turizam, stari zanati i dr.). Zahtev za upis u eRPG se podnosi područnoj jedinici Uprave za trezor prema mestu prebivališta (sedišta – ukoliko je u pitanju pravno lice ili preduzetnik) budućeg nosioca poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na teritoriju gde se nalaze objekti, životinje, odnosno zemljište, koji su predmet upisa u Registar.

Više o uslovima upisa u eRPG, licima koja se mogu upisati, potrebnoj dokumentaciji i sl. može se pronaći u Pravilniku o upisu u registar poljoprivrendih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva ("Sl. glasnik RS", br. 25/2023, 110/2023, 3/2024 i 34/2024")

Poz. Srdjane, da li se i kako moze ubaciti zemlja u e agrar koju obradjujem
Povrsina 4 he. dva sam kupio u zakup od suvlasnika a druga dva he. su preminuli suvlasnici 1983.g. i nije zavrsena ostavinska rasprava ova dva he. parcela gde imam ugovor o zakupu su mi u gazdinstvu vise od 10 g.

Poslednja izmena:

Покушали смо да обновимо газдинство за ову годину. Мењали смо сетвену структуру. Покушали смо да пријавимо сунцокрет. Неће да прихвати, тражи да противградна заштита мора бити на барем једном хектару (као што се види на скриншоту који сам приложио). Како да попуним? Да ли је то до њиховог система? Да ли треба некога да контактирам?

Покушали смо да обновимо газдинство за ову годину. Мењали смо сетвену структуру. Покушали смо да пријавимо сунцокрет. Неће да прихвати, тражи да противградна заштита мора бити на барем једном хектару (као што се види на скриншоту који сам приложио). Како да попуним? Да ли је то до њиховог система? Да ли треба некога да контактирам?
Morate ići na izbriši biljnu kulturu pa je onda ponovo dodate.

Kod nekog radi normalno a kod nekog ima greške.

Poz. Srdjane, da li se i kako moze ubaciti zemlja u e agrar koju obradjujem
Povrsina 4 he. dva sam kupio u zakup od suvlasnika a druga dva he. su preminuli suvlasnici 1983.g. i nije zavrsena ostavinska rasprava ova dva he. parcela gde imam ugovor o zakupu su mi u gazdinstvu vise od 10 g.
Za sada ne možete da registrujete tu drugu površinu parcele sve dok se ne završi Ostavinska rasprava.

2024 je bila mogućnost registracije parcela gde nije još završena Ostavinska rasprava. https://uap.gov.rs/javni-poziv-za-evidentiranje-faktickog-obradjivanja-poljoprivrednog-zemljista/

Obrisi biljnu kulturu i opet ubaci, ali kad budes ponovo ubacio to gde pise protivgradna zastita nemoj da pises nista, sam ce sistem ubaciti 0... meni bilo isto tako pa sam ubcio ispocetka i sad mogu da menjam kulturu na tom istom bez brisanja.

Nazad
Vrh