E-Agrar

Da li račun ima Broj Poljoprivrednog Gazdinstva ako je u pitanju fizičko lice, odnosno JMBG ako je fizičko lice u sistemu PDV-a ?

Ako ima ovo sve navedeno Račun će se pojaviti samo nekada to ide brže, a nekada sporije (Većinom ide tako).​

Pozovite vi ponovo 0800 106 107.​
Ima 15(id):JMBG

Ima 15(id):JMBG
Znači vama je izdat fiskalni račun o nabavci tih proizvoda koji najmanje sadrži poreski identifikacioni broj (u daljem tekstu: PIB) ili jedinstveni matični broj građana (u daljem tekstu: JMBG) sa posebnom identifikacionom oznakom koja ukazuje da je u pitanju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u skladu sa propisima kojima se uređuje fiskalizacija, ako je podnosilac zahteva pravno lice ili obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Račun će vam se pojaviti malo sporije ali će se pojaviti budite bez brige (Ali eto pozovite vi opet 0800 106 107 pa im recite za vaš problem da ste kupili derivat nafte 24.02 i 25.02 i da vam se do sada nije pojavio račun u vaš eRPG).

@zektor Nađite moj komentar gde sam ja napisao da u eRPG ne može da se menja setvena struktura (Biljna kultura) (Kada ima neka promena čak ste dužni da u roku od 30 dana ako je nastala neka promena da prijavite registru) ?

Ja sam samo napisao da u ePodsticaji ne može da se menja zahtev ako je status Prihvaćen ili Poslat na isplatu sa tom promenjenom biljnom kulturom (Može a ne mora, samo je poželjno da se zahtev podudara sa stanjem na eRPG barem dok traje Javni poziv pod pretpostavkom da ste podneli zahtev za "Osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji" pa se eto kojim slučajem desilo da morate da presevate neku drugu biljnu kulturu).

Opet da kažem ako je nastala neka promena što se tiče biljne kulture možete da menjete do kraja godine i onda opet sledeće godine možete da menjate (Samo je obavezno da se prijavi registru ako je nastala neka promena).

Napomena: eAgraru je bitno da je ono što je navedeno u eRPG da bude stvarno i na terenu (U protivnom dobijate opomenu tri puta da izvršite promenu i ako ni pored toga ne promenite idete sigurno u pasivni status). Mislim da sam bio dovoljno jasan :haha::bravo:

Znam da nije tako, ali ucinilo da su mnogi protumacili upravo to da kad jednom ubacis setvenu vise ne mozes menjati kulturu.

Drugar ima u gazdinstvu prijavljenu parcelu u vlasništvu u 10-toj opštini od njega.... Tu parcelu u stvarnosti obrađuje neko NN lice.... Bez nadoknade više od 20godina..... Na tu parcelu nije podneo zahtev za subvencije. Jer je naravno ne obrađuje.... Ali je "kao" upisano da će biti posejana soja....

Da ne bih snosio posledice....

Šta je pravilno?
Da je obriše iz gazdinstva?
Ili....?

Drugar ima u gazdinstvu prijavljenu parcelu u vlasništvu u 10-toj opštini od njega.... Tu parcelu u stvarnosti obrađuje neko NN lice.... Bez nadoknade više od 20godina..... Na tu parcelu nije podneo zahtev za subvencije. Jer je naravno ne obrađuje.... Ali je "kao" upisano da će biti posejana soja....

Da ne bih snosio posledice....

Šta je pravilno?
Da je obriše iz gazdinstva?
Ili....?
Ako je parcela nosioca a on je ne obrađuje već daje u zakup sam vlasnik je u obavezi da napraviti ugovor sa korisnikom te parcele koji je stvarno i obrađuje (To važi od 01.01.2024).

Po ovome ste mogli da dođete do zaključka da sam vlasnik mora ali mora da napravi ugovor i da oslobodi te parcele iz svog eRPG.

Најбоље да је обрише, тј. уклони. А да онда направи уговор о закупу са тим који је стварно обрађује, или да тај да изјаву када буде било могуће па да је тако убаци у газдинство.

Тај који је обрађује може и овако да да изјаву без знања власника па да онда буде проблема јер је већ пријављена у газдинству. Овако је власник миран.

Danas me zvao rodjak koji ceka verifikavinu parcele, kaze zvao PSS i rekli mu da mora da unosi parcelu po klasi zemljista.
Ako je parcela broj 123 velicine 2ha, od toga je 1ha druga klasa,a 1ha treca klasa mora svaku posebno da otvara u e agraru.

Тј. не по класи него по делу парцеле. Јер један део може бити њива а други део ливада, воћњак, шума... односно друга катастарска култура.

Тако сам и правио уговоре, сваки део сам уносио као засебну парцелу иако су под истим бројем. На пример, ова парцела је из два дела и овако изгледа када се изврши упит у еКатастру:

5SnafRW.png

Овако је било наведено у уговору:

4JXGn1s.jpeg

Када сам додавао у еАграру, за сваки део сам вадио посебан извод из еКатастра и њега прилагао.

Поштовани,
Да ли неко зна поступак у случају да власник газдинства премине(није обновио газдинство).Укућани нису пријављени као чланови газдинства ,нема још позива за оставинску расправу а време за обнову и пријаву субвенција истиче.

Ja mislim ovako (jer i sam imam sličan problem), mada to nije provereno. Ako preminuli nosilac gazdinstva nije imao članove gazdinstva onda se to gazdinstvo gasi nakon dostavljanja izvoda iz matične knjige umrlih. (Doduše nije mi jasno kako dostaviti eAgraru tu umrlicu.) Ukućani bi dalje trebali da otvore svoje (novo) gazdinstvo u koje ubacuju te parcele, ali to svakako neće moći uraditi pre ostavinske rasprave. Možda postoji mogućnost da ukućani naslede to gazdinstvo (znači da se ne briše već samo da se upiše novi nosilac), ali ne znam da li je to moguće (da je neko od ukućana bio član gazdinstva onda to bilo moguće i lako).

Ово није добро решено. Питао сам овде на форуму и испоставило се да је тај поступак за пријављивање смрти носиоца: неко са налогом на еУправи треба да уђе у еАграр и у Општим захтевима поднесе захтев написан у слободној форми за брисање тог и тог газдинства. Међутим, кад ви поднесете захтев, он је исто на чекању а парцеле су и даље закључане, односно не могу да се додају у друго газдинство (ни ново ни постојеће) јер су и даље у старом.

Да би решили овај проблем, наследници су ишли у ПСС где су им рекли да ако имају телефон који је био повезан са еАграром преминулог носиоца, да приступе еАграру користећи њега и да обришу парцеле из старог газдинства. На њихову одговорност, тако смо и урадили. Приступили смо налогу преминулог носиоца, обрисали парцеле, и онда додали у друго газдинство.

Решење о брисању старог газдинства и даље није стигло. Иначе, за овај поступак брисање горе, писао сам мејл Министарству, они су ме упутили на телефон 0800106107, који су ми онда рекли решење. 🤦‍♂️

Хвала свима на помоћи.
Да ли ће у овој години ново газдинство добити субвенције обзиром на ове рокове за подношење(01.04)?

Ljudi su u zabludi ako misle da je ovo tek tako doslo i da se neko smilovao pa dao, a jos u vecoj zabludi da ce se odrzati bez daljeg pritiska i insistiranja na dalju implementaciji. Ma koji strah, od cega brate? Ljudi su postali zli i sebicni.
Evo postavicu br. racuna da vidimo dal su ljudi spremni da doniraju, da se odreknu makar i soma dinara od necega za sta nisu apsolutno zasluzni, za nekoga ko ima svakodnevne troskove za dobrobit svih.
Poštovani Dragane,
obaveštavam te, kao i ostale cenjene kolege, da sam pre pet minuta izvršio uplatu sa mog tekućeg računa - na račun Inicijative, u iznosu od 2.000,00 dinara.

Poštovani Radoslave,

pokušao sam , kod kucanja naloga za prenos, da te poslušam i kao svrhu plaćanja stavim " Kuvao sam pekmez i kupio šljive" ali mi moja banka to nije dozvolila uz obrazloženje da to programski nije moguće, a i da je moglo oni ne bi sproveli jer su primetili u mom glasu neku gorčinu.

Nazad
Vrh