E-Agrar

Neko je mislim vec postavio ovo pitanje ali ne mogu pronaci, parcela koju sam hteo ubaciti pise da je prijavljena na neko gazdinstvo i proverio sam da se to gazdinstvo vodi na zenu koja je umrla pre par godina, kako da skinem tu parcelu sa tog gazdinstva?
Zemlja se sad vodi na sina sve 1/1 uradjena odma ostavinska

Ne moraš da brišeš jer posle ako rešiš da ubaciš mora da prođe verifikaciju.
Ubaci stvarno stanje .

@pavelbr Livade mogu da se oru koliko znam ?,pasnjaci ne.
Хајде опет да поновимо: НЕБИТНО је шта је катастарска култура, битно је шта је на терену. Можда тога нема код вас, али овде скоро свако има парцеле које се сада обрађују а чија катастарска култура је: ливада, пашњак, воћњак, виноград, врт.

Opet po ko zna koji put kažem njima je bitno sledeće

To što je navedeno u eRPG da je stvarno i na terenu
Da već jednom stavimo tačku na pašnjake (u stvarnosti su preorani)... Da li se mogu ili ne mogu obrađivati, prijaviti u E rpg i da li se za njih može tražiti subvencija? Hvala na odgovoru!

Dovoljna je jedna, a onda je štampaš u koliko ti hoćeš primeraka. Rešenja za refakciju obično stižu u 3 primerka.

Obavezno ali Obavezno priložite Overeni Ugovor od strane Notara pa tek onda obnovite gazdinstvo.
Screenshot_20240220_110954_Chrome.jpeg

Kada je meni trebalo da ubacim parcele iz zakupa,overio sam ugovor kod notara.
Ali mi se cini,ako lepo razumem, da na samom eagraru stoji da ne mora ugovor da bude overen kod notara ?

Jedno pitanje:
Zemlju(parcela) koju ne zelimo da prijavimo za subvencije da li da obrisemo iz E agrara ili da stavim pasnjak jer on ne pripada subvencionisanju?
Trenutno se pod toj parceli vodi merkantilna psenica... Jos nisam obnovio i predao zahtev za podsticaje.
Unapred zahvalan, Dalibor
Postoji vise opcija,1-brisanje iz eRPG-a,2 navodjenje prirodne livade i 3- prilikom podnosenja zahteva za subvencije tu parcelu izbacite sa spiska parcela za koje konkurisete.

Postoji vise opcija,1-brisanje iz eRPG-a,2 navodjenje prirodne livade i 3- prilikom podnosenja zahteva za subvencije tu parcelu izbacite sa spiska parcela za koje konkurisete.
Nekako mi je najsigurnije da obrisem tu parcelu. Na njoj ima i pomocnih zgrada i svasta nesto, koju god kulturu da odaberem nije pravo stanje...

Pozdrav ljudi,

Juče u pokušaju da kulture na parceli izmenimo, greškom obrišem celu parcelu (znam, izašlo ono upozorenje i ze**nem stvar).
Prethodo je gazdinsto obnovljeno za ovu godinu. Sad da bih povratio, pošto je parcela od člana i postoji na onoj padajućoj listi traži mi izjavu i LK.
Nejasno mi je popunjavanje same izjave, jel kao vlasnik odredjuem parcelu da se vodi na nosioca gazdinstva i da li se potpusujem na oba mesta na dnu obrasca.
Hvala.
gornje ime i prezime i podaci na izjavi su clana gazdinstva.donje ime i prezime nosioca gazdinstva ( lk clana gazdinstva se dostavlja).Gornji potpis clana , donji nosioca

Где беше се подоси потврда о активном статусу у изводу регистра пољопривредног газдинства или општи захтеви

Sad da bih povratio, pošto je parcela od člana i postoji na onoj padajućoj listi traži mi izjavu i LK.
Nejasno mi je popunjavanje same izjave, jel kao vlasnik odredjuem parcelu da se vodi na nosioca gazdinstva i da li se potpusujem na oba mesta na dnu obrasca.

Попуњавање изјаве није тешко, једино што мора да се одштампа. Прочитај ово што је написао @travian.

parcela koju sam hteo ubaciti pise da je prijavljena na neko gazdinstvo i proverio sam da se to gazdinstvo vodi na zenu koja je umrla pre par godina, kako da skinem tu parcelu sa tog gazdinstva?
Zemlja se sad vodi na sina sve 1/1 uradjena odma ostavinska

За то мораш бити у контакту са неким из министарства. Најбоље ако можеш отићи у ПССС да они погледају и виде даље. Јер ти мораш да се дописујеш и то може јако дуго да траје.

Da već jednom stavimo tačku na pašnjake (u stvarnosti su preorani)... Da li se mogu ili ne mogu obrađivati, prijaviti u E rpg i da li se za njih može tražiti subvencija? Hvala na odgovoru!

Не радим у министарству па могу само да пренесем званично саопштење министарства о овом питању:

Право на подстицаје по хектару обрадиве земље остварује се за пољопривредно земљиште на коме се обавља пољопривредна производња, односно право на рефакцију акцизе за гориво за пољопривредне сврхе остварује се до највише 100ха уписаног обрадивог пољопривредног земљишта.

Правилником о упису у Регистар пољопривредних газдинстава никада није било, нити тренутно јесте прописано одређивање пасивног статуса пољопривредном газдинству уколико пријави обављање пољопривредне производње на приватном пољопривредном земљишту које се у катастру не води као обрадиво пољопривредно земљиште.

Приликом доношења одлуке о одређивању пасивног статуса Управа за аграрна плаћања у обзир узима стање у Регистру пољопривредних газдинстава које је сам произвођач попунио као и инспекцијски записник који потврђује фактичко стање на терену након што су сателитски снимци показали супротно стање на терену у односу на пријављено у Регистру.

Дакле, из става министарства а и из праксе може се закључити да нема никаквих препрека да се пашњак пријави као обрадиво замљиште.

Министраство је управо објавило саопштење о изјавама за додавање земљишта без доказа о власништву или закупу. Саопштењем се потврђује да се ради на изменама Закона које ће омогућити ту изјаву, као и да ће бити расписан нови јавни позив за парцеле које се тако додају. Није наведено да ли ће у том другом јавном позиву бити и њиве које до краја првог нису прошле верификацију.

Саопштење преносим у целости:

Обавештавамо пољопривредне произвођаче да путем платформе еАграр тренутно није предвиђено додавање посебне Изјаве о обрађивању земљишта, већ основ за субвенције може бити искључиво само доказ о власништву, уговор о закупу или комасацији.

У току је рад на измени Закона о пољопривреди и руралном развоју која ће омогућити да се пољопривредницима дозволи упис у еРПГ на основу посебне изјаве оверене код нотара под кривичном и материјалном одговорношћу, којом гарантују да је наведена парцела она коју баш они обрађују што ће и документовати надлежним инспекцијама током провере.

За те пољопривреднике ће након измене Закона бити расписан посебан, други јавни позив за подношење захтева за остваривање права на основне подстицаје у биљној производњи, те ће и они бити у могућности да добију ову врсту субвенције.

Сагласно Правилнику о упису у Регистар пољопривредних газдинстава, промени података и обнови регистрације, електронском поступању, као и о условима за пасиван статус пољопривредног газдинства основ коришћења и уписа земљишта у еРПГ тренутно представља власништво, уговор о закупу или комасација.

Поменути предлог изјаве о обрађивању земљишта, тачније измене и допуне Закона о пољопривреди и руралном развоју, биће разматране у наредном периоду (по формирању Владе). Том изјавом пољопривредници гарантују да је наведена парцела она коју баш они обрађују што ће и документовати надлежним инспекцијама током провере.

Апелујемо на пољопривредне произвођаче да сачекају до доношења поменутих измена и допуна Закона о пољопривреди и руралном развоју којима ће тачно бити прецизирани услови и начини сходно законским регулативама.

Da li neko zna koliko traje proces odobravanja registracije novog gazdinstva? Svaji sam podneo zahtev pre više od 15 dana i nikakvih promena nema, piše gazdinstvo u fazi odobravanja.

Nazad
Vrh