Нажалост, људи који нису имали ниједну верификовану парцелу су обанути саопштењем Министарства, свесно или не. Да цитирам битне пасусе из сопштења:
Тумачећи ово саопштење, испада да су захтев могли да поднесу сви, и они који су поднели захтев за регистрацију који није решен, и они који нису обновили, и они који су чекали верификацију парцела.
У пракси, није баш било тако. У понедељак сам подносио захтеве свима онима који раније нису могли а који су након овог сопштења требало да могу. Сви су могли да поднесу захтев, без обзира на стање свог газдинства али ИСКЉУЧИВО за верификоване парцеле. Ако је било парцела које нису верификоване (жути узвичник) за њих није могао да се поднесе захтев.
Е сад, ако се вратимо на последњи пасус који сам цитирао, моје тумачење је да након што се парцеле верификују захтев треба изменити да би се и те парцеле додале. Али ако су све парцеле чекале верификацију, ви нисте могли да поднесете захтев и сада немате шта да мењате и остајете без субвенција ове године! Ако сте имали макар једну парцелу величине макар и 1 квадратни метар, ви сте могли за њу да поднесете захтев, нема везе што немате 50 ари или обновљено газдинство.
Апсурдно је да су газдинства која чекају регистрацију, односно где су сви подаци неверификовани па тако и све парцеле, могла да поднесу захтев за све парцеле, док она која постоје 20 година, са парцелама у свом власништву које су све време у газдинству нису могла јер нисуn још увек верификоване парцеле.
Не знам да ли је ово био ненамерни пропуст, у сваком случају захтев није могао да се поднесе за све.