Duvan -- opšta tema

da lisu kod vas poceli da prave ugovore /berlej/ i ko pravi sem coke dajteniki kontakt tel.
 
Dnevnik.rs:

Производња и откуп дувана у небраном грожђу



Око 100 регистрованих пољопривредних произвођача из општина Сента, Кањижа и Сомбор, који су у прошлој години имали уговоре о заједничкој производњи и промету дувана типа





„берлеј“ с фирмом „Копекс“ ДОО из Новог Сада, у неизвености је за откуп и наплату око 250 до 300 тона жутог листа. Уместо да се усмере на уговарање и заснивање нове производње, незадовољни и огорчени паори тврде да „Копекс“ није извршавао своје уговорне обавезе према њима па новосадској фирми не желе да испоруче лањску производњу.
Многи од њих су због тога крајем јануара раскинули уговоре с „Копексом“, а о насталим проблемима обавестили су министарства пољопривреде и животне средине и финансија, тражећи помоћ у разрешењу проблематике откупа дувана, међутим, до сада су реакција надлежних министарстава изостале па на скупу који су заказали за сутра у Кањижи желе да предоче проблематику производње и откупа „берелеја“ и како да се настала ситуација разреши.
Произвођачи „берлеја“ не желе да жути лист испоруче „Копексу“, наводећи да су проблему настали уочи почетка бербе, када су очекивали новчани аванс, али да је тада новосадско предузеће запало у велике финансијске тешкоће па му је рачун био у непрекидној блокади од 23. јула прошле године до 10. марта ове за оснос већи од 222 милиона динара.
У небраном грожђу посебно се нашло осам произвођача из Богараша и још неких места, чим су део лањског рода, уместо „Копексу“, испоручили откупљивачу из Бачке Паланке, који га је наменио извозу за Босну.
– Нас осморица смо после раскидања уговора с „Копексом“ због неизмиривања обавеза према нама, знајући да је рачун те фирме блокиран и да нису платили ни произвођачима „вирyиније“, одлучили да дуван продамо другом – каже Шандор Забош из Богараша. – Продали смо га за извоз у Босну преко предузећа из Бачке Паланке, које је регистровано и овлашћено за промет дувана и има дозволу за извоз. Међутим, већ други дан дошли су нам у двориште полицајци и Финансијска полиција и остатак дувана нам однели за Нови Сад. Рекли су нам да Финансијска полиција тамо има одговарајући магацин. За све имамо документацију и ангажовали смо адвоката да бисмо се заштитили и расплет тек очекујемо.
Шандор и Ерика Забош из Богараша деценијама се баве дуваном и категорични су да су после минуле неизвесне сезоне заувек завршили с производњом „берлеја“. Директор „Копекса“ Ђорђо Радојичић за наш лист каже да су у 2014. години уговоре за производњу „берлеја“ имали за 100 хектара, што је дало око 200 тона листа, али да, осим испоруке семена и супстрата, уговором није била прецизирана обавеза исплате новчаног аванса уочи бербе. Додуше, по њеовим речима, произвођачима је усмено речено да ће се, ако буде могућности, давати и аванси.
– Нисмо могли давати новчане авансе произвођачима јер смо били у финансијским проблемима – објашњава Радојичић. – Рачун предузећа дуго је био у блокади, затим је престала, па је сада опет блокиран, али је то због других послова. Истина је да смо обећавали да ћемо аванс давати према својим могућностима, што смо раније практиковали сваке године, али када је то прошлог лета требало учинити јер је „берлеј“ приспео за бербу, већ смо ушли у проблеме. То што произвођачи сада траже додатне гаранције да би нам испоручили дуван, нисмо у могућности да прихватимо, због већ поменутих проблема, а они, ако могу да се снађу и нађу нешто боље, немамо ништа против. Ако не могу, ми ћемо дуван преузети и извести јер нашу производњу сто посто извозимо, а када извезено наплатимо, и они ће добити новац.
М. Митровић

Радојичић: Нема претњи
Директор „Копекса“ Ђорђо Радојичић одбацује тврдње да се произвођачима прети, наводећи да не види ко би коме у овој ситуацији могао претити и имао разлога за то.
– Претњи сигурно нема јер нама тренутно и није велики интерес да преузмемо дуван. Лакше нам је ако не морамо да га узмемо, нека га произвођачи предају неком другом јер ако га преузмемо, мораћемо и да га платимо. Пошто смо уговорили производњу, имамо обавезу да га преузмемо. Нисмо упућени у поступак који је уследио пошто су неки произвођачи испоручивали дуван другим купцима. Надлежни органи и полиција нека по закону раде свој посао, у то не желимо да се мешамо јер не верујем да је везано за нас. Нисам сигуран шта је посреди, мада сам чуо да је једна фирма из Босне и Херцеговине долазила и свашта обећавала, а та фирма нама дугује већ две године и дуг не можемо да наплатимо – категоричан је Радојичић.

 
Dnevnik.rs:

На цедилу и због правне празнине



Представници стотинак регистрованих произвођача из Сенте, Кањиже и Сомбора, предочили су на скупу у Кањижи проблеме у које су запали након раскида уговора о откупу произведеног дувана





типа „берлеј“ с фирмом „Копекс“ из Новог Сада. Паори са севера Војводине указују на то да је већ од почетка дошло до проблема у реализацији уговора, а у даљу неизвесност их је увукла блокада рачуна „Копекса“.
Због непоштовања уговора, пољопривредници су га раскинули крајем јануара и не желе дуван да испоруче „Копексу“, па су се обратили надлежним министарствима пољопривреде и финансија. Пуномоћница паора Мирјана Варга указала је на то да до сада није стигла очекивана помоћ државних органа у вези с откупом око 200 тона сировиг дувана.
– Министарство пољопривреде је претходних дана ипак предузело одређене кораке, али још недовољне да би произведени дуван био на легалан начин откупљен од произвођача и они били исплаћени – предочила је Мирјана Варга. – За сада је та подршка само декларативна. Суштина је у томе да произвођачи дуван треба да предају ономе с ким имају закључен уговор, али су они тај уговор раскинули и немају обавезу испоруке „Копексу“. Остаје непознаница ко ће тај дуван преузети јер у закону то није регулисано, а може га преузети само предузеће које је регистровано за откуп дувана.
Она је подсетила на то да је реч о регистрованим пољопривредним газдинствима, као и на чињеницу да постоји правна празнина за такве случајеве, или, рецимо, када предузеће регистровано за откуп и промет дувана оде у стечај па произвођачи остану на цедилу.
– Проблем се може решити уз подршку министарстава пољопривреде и финансија, којима су се паори у неколико наврата обраћали. У суштини, неко би требао да да прећутну сагласност да дуван тих произвођача откупи неко друго предузеће регистровано за ту делатност код Управе за дуван.
Произвођачи „берлеја“ траже од надлежних министарстава да омогуће легалну продају произведеног дувана. Жути лист сада стоји код произвођача па губи на квалитету и квантитету, а паори који га годинама производе указују на то да оптимално време за испоруку робе истиче.
Као што смо писали, „Копекс“ због финансијских проблема у које је запао још прошлог лета, није произвођачима „берлеја“ дао обећане новчане авансе уочи бербе. Рачун фирме је од тада само неколико дана у марту одблокиран, па поново блокиран за потраживања од 225,6 милиона динара.
Произвођачи „берлеја“ са севера Војводине, који се тиме баве деценијама, знају да је дуван акцизна роба и да има посебан третман па траже и очекују помоћ државних институција у разрешењу проблема, а већина не жели да дуван испоручи „Копексу“ јер не знају када ће бити плаћен. Додатну невољу и непријатности доживело је осам произвођача из Богараша и других места, који су по раскиду уговора с „Копексом“„ дуван почели да испоручују предузећу из Бачке Паланке, које је регистровани откупљивач и извозник дувана, јер су им после првих испорука у двориште банули порески инспектори и полиција па су им преостале количине заплењене и ускладиштене у магацину у Новом Саду.
М. Митровић

Држава на потезу
– Породица живи од дувана, у сезони бербе 70 дана ангажујемо десет радника, што је велики трошак, али је изостала обећана исплата аванса који нам је битан за обављање бербе па смо се морали задуживати – каже Милан Мудрић из Кљајићева. – Тражимо од државних органа да нам хитно помогну да се проблем реши, зато што је дуван акцизна роба, а не бежимо од измирења обавеза које имамо према „Копексу“.

 
Dnevnik.rs:

Жути лист догорео скроз до ноката



Произвођачима дувана сорте „берлеј” са севера Војводине је догорело до ноката, посебно онима са подручја сомборске, кањишке и сенћанске општине, који су за заснивање лањске производње уговоре







Дуван у газдинству Милана Мудрић из Кљајићева у неизвесности


склапали са новосадским „Копексом”. Породица Милана Мудрића из Кљајићева, највећи произвођач „берлеја” у том месту сомборске општине, једина је прошле сезоне расађивала и неговала „берлеј”, потом је жути лист обран, низан на канап, осушен и балиран, али запело је и дозлогрдило због откупа.
Рачун „Копекса” је у блокади још од прошлог лета, а и тренутно је блокиран за износ од 225,6 милиона динара, па су се произвођачи забринули да ли ће и када моћи да уновче свој труд ако испоруче дуван. Од „Копекса” су произвођачи захтевали и додатне гаранције за плаћање, што из новосадске фирме нису били у могућности да дају, па се и Мудрић нашао међу њих 56 који су одлучили да раскину уговор, због непоштовања уговора од стране новосадске фирме.
Пошто је дуван акцизна роба, мислили су да жути лист могу продати другом предузећу регистрованом за промет дувана. Обратили су се и надлежним министарствима пољопривреде и финансија, али још није нађено решење, када ће и коме испоручити око 200 тона дувана.

– Породично се производњом „берлеја” бавимо већ 17 година, а од када смо супруга Снежана и ја пре шест година остали без посла у сомборском предузежу „Бане Секулић„, у томе смо нашли могућност да обезбеђујемо егзистенцију – вели нам Милан Мудрић. – Уздали смо се у сенћански ЈТИ, с којим је сарадња била изузетно коректна. Нажалост, од 2014. ова компанија није уговарала производњу „берлеја”, јер је проценила да не постоји економска исплативост да настави са производњом те сорте дувана у Србији, о чему нас је благовремено обавестила.
Више мањих произвођача из Кљајићева је одустало од бављења дуваном, али пошто су претходних година доста уложили у објекте за сушење и складиштење жутог листа, Мудрићи су се определили да наставе са узгојем „берлеја” па су уговорили производњу на четири хектара са „Копексом”, верујући у обећаване „куле и градове”. Али они и још стотинак произвођача, којима је уз обезбеђивање расада и неопходног репроматеријала обећаван и новчани аванс, остављени су на цедилу уочи бербе, која је најзахтевнија јер треба финансирати бераче, а неизвесност се наставила и у вези откупа. Испорука дувана је обично од децембра до фебруара, уговорени рок је крај марта, али долази топло време, па Мудрић и други произвођачи страхују да дуван не пропадне.
– Моја породица живи од производње дувана, а новчани аванс за бербу нам је веома битан због ангажовања сезонских радника. За исплату сезонских радника морали смо се задуживати, а сада не знамо каква ће бити судбина произведеног дувана, пошто у „Копексу” новца за дуван нема ни на видику. Желимо да наш дуван предамо другој фирми која је регистрована за производњу и промет дувана, па очекујемо да нам ресорна министарства и државни органи помогну у разрешењу проблема, јер је дуван акцизна роба, а ми не бежимо од измирења обавеза које имамо према „Копексу” за расад и репрометаријал. Али ми нисмо криви што је рачун „Копекса” у блокади због других проблема у пословању, па смо сада и ми у проблему јер треба да заснујемо нову производњу - каже Мудрић.
Код Мудрића десетак тона балираног листа „берлеја” спремно је за испоруку, не зна се коме, јер у нормалним приликама већ је требало да буде откупљен, а по уговору са „Копексом” крајњи рок да се преда и исплати је 31. март.

– Чекамо да се настали проблени са лањским родом дувана разреше. Изградили смо објекте, за „берлеј” међу најбољима у Војводини, тако да и поред свега што нас је снашло, од производње не одустајемо. За ову сезону три и по хектара смо уговорили са Предузећем „Босо” из Бачке Паланке, па чекамо испоруку расада у уобичајено време за расађивање у мају. То предузеће сарадњу има са хрватском Творницом духана Ровињ, па ако све буде како треба, овогодишња производња „берлеја” тамо ће завршити. У сваком случају, мени као великом произвођачу најбитније је да добијем новчани аванс уочи бербе за исплату сезонских радника. Уколико га не добијем, ове сезоне нећу обрати ни један лист дувана – категоричан је Мудрић.
Милорад Митровић

Правна празнина
Ангажовали су произвођачи и адвоката, али није се одвише одмакло да се омогући да се дуван који су произвели од њих легално откупи и труд наплате. Пуномоћница паора Мирјана Варга указује да постоји „правна празнина„ за овакве случајеве, али сматра да проблем може да се реши уз подршку министарстава пољопривреде и финансија.
Иначе, није згорег подсетити на случај осам произвођача из Богараша и других места, када су по раскиду уговора са „Копексом” дуван почели да испоручују предузећу из Бачке Паланке, које је регистровани откупљивач и извозник дувана. Неколико дана након прве испоруке у дворишта су им банули порески инспектори и полиција, па су им преостале количине заплењене и ускладиштене у магацину у Новом Саду.



 
Ja sam ove godine potpisao ugovor sa COKOM radim virdziniju do prosle godine sam radio sa ALIJANSOM pa cu videti kako oni posluju. Inace ALIJANSA je bila korektna sa placanjem.Nadamo se najboljem.
 
coka do danas nije isplatila berlej a kako cujem i dobar deo virdzinije

- - - - - - - - - -

coka do danas nije isplatila berlej a kako cujem i dobar deo virdzinije
 
Danas.rs:

Protest proizvođača duvana ispred apelacionog suda u Nišu

AUTOR: Z. MILADINOVIĆ
Niš - Nekoliko desetina proizvođača duvana iz Prokuplja, Niša, Leskovca, Žitkovca i Bojnika protestovalo je juče ispred Apelacionog suda u Nišu zbog "nezakonitog postupanja ovog suda po žalbi Duvanske industrije Niš" u sporovima koje oni godinama unazad vode protiv te kompanije. Oni su kazali da je taj sud nedavno doneo još jednu presudu kojom je preinačio raniju odluku Osnovnog suda koja je bila u korist proizvođača duvana.


- Ovom odlukom Apelacioni sud nije ispoštovao stav sopstvenog Građanskog odeljenja, niti stav Vrhovnog kasacionog suda, čime je potpuno obesmislio sve nadležne institucije u ovoj zemlji. Zbog ovakve nedoslednosti proizvođačima duvana se uskraćuje pravo na pošteno suđenje i jednak pristup sudu, a prednost daje multinacionalnoj kompaniji. Nepravda koja se proizvođačima duvana čini još od 2004. godine i dalje se nastavlja - rekao je Miroljub Rakić, predsednik Udruženja proizvođača duvana.
Okupljeni proizvođači su podsetili da su 2002. godine od DIN-a dobili traktore, sušare, sisteme za navodnjavanje i prateću mehanizaciju koju je trebalo da otplate kroz proizvodnju duvana u narednih deset godina. Pošto je proizvodnja u međuvremenu propala, kompanija Filip Moris, koja je 2003. kupila DIN, odbila je da joj proizvođači vrate opremu i zatražila je da opremu isplate u evrima, što oni nikako nisu u stanju jer su "na rubu egzistencije". Istovremeno, Filip Moris je jednostrano raskinuo ugovore o saradnji sa njima i od 2005 godine ne želi da ih obnovi.
Prema rečima "duvandžija", problemi su počeli kada su su 2001. godine od DIN dobili seme duvana koje je "bilo zaraženo virusom", pa su tako njive zarazili "virozom" koja je trajala pet godina. Na parcelama više ništa nije uspevalo, a DIN (Filip Moris) narednih pet godina nije otkupljivala duvan jer je bio lošeg kvaliteta.


 
Kod nas na par mesta ima dobrog duvana koji se ne bere unazad 20 dana, ne znam sta je razlog.
 
Katastofa jedina dobra strana je ne da ga vise nesadim nego sam prestao i sa pusenjem,ova godina jejako losa sadio sam pola jutra osiguro i bio dosta dobar medjutim udari led 15%totalna steta 85% steta do petog lista procenjena steta mije oko 12000,00 din a kad me je led udario na vagi(prosek mi je bio cetvrta klasa) resio sam da ga vise nesadim a bogami prestajemi da ga pusim:ppozdrav:
 
Sadnja VIRDZINIJE treba da pocne ali kisa cini svoje pa kasnimo malo, zasad nije strasno videcemo za kasnije.
 
f50dbd6458e3423a871dab3814454280.jpg
 
Nazad
Vrh