Duvan -- opšta tema

Moja sušara u pogonu nakon 7 god. Rodjak se boji mraza pa puni kod mene.Nije mi baš zbog vode što ostane u kanalu nakon vlaženja jer to sušim kuk. .Al ajde .Svaki dan mokri do gaća. Jeb..n poso. ja ga radio od 89 do 2005 god.Osim u ratu.

- - - - - - - - - -

1531b7s.jpg
 
U kom smislu ste mislili. Da bi se kao poljoprivrednik bavili proizvodnjom duvana potrebno je da imate ugovor sačinjen sa nekom od fabrika ili firmi koje se bave sa otkupom istog.
 
Ja ipak mislim da nas drug stoji na stolici da bi se video.:osmeh: Malo sale. Svaka cast. kad si uspeo u prvoj godini da postignes da ti duvan ovako izgleda mogu zamisliti kako ce tek izgledati u narednim.
 
Pozdrav Aco, dobar ti je duvan koja ti je to sorta i na koji razmak sadiš imam osjećaj da je ovo gusto za ovakav potencijal tvog duvana ( moje skromno mišljenje) želim ti na godinu bolji ili bar takav duvan Marko.
 
Pozdrav Aco, dobar ti je duvan koja ti je to sorta i na koji razmak sadiš imam osjećaj da je ovo gusto za ovakav potencijal tvog duvana ( moje skromno mišljenje) želim ti na godinu bolji ili bar takav duvan Marko.
Hvala Markus, sorta duvana je virdzinija H9, razmak izmedju redova je 80cm, uze je malo nego sto vi sadite....

- - - - - - - - - -

Ispravka Aca je kod mene pa odgovorismo sa mog profila da ne dodje do zabune.....
 
Nije problem nema zabune. De mi reci Aco imaš li iskustva ili netko kod vas s brazilskim sortama koja je razlika u odnosu na mađarske.Ljetos sam čuo od miki022 da je s brazilslim sortama zadovoljniji pa ako šta znate javite pozdrav.
 
Zdravo Markus izvini nisam imao pre vremena da ti odgovorim. Nemam iskustva sa brazilskim sortama jer mi je ovo prva god i sadio sam H9 inače radim za ALIJANSU a oni su mi preporučili za naš teren H9. Kako si proso u prosloj godini sa duvanom i sta očekujes u narednoj sezoni? Pozdrav.
 
Nije problem i ja ne mogu svaki čas za komp. Nisam prošao loše, ali smatram da bi uvek moglo bolje, ja sadim duvan o posle rata tako da imam nekakvo iskustvo, ali uvek ti se desi nešto novo ili neplansko tj. nikad dosad nisam bio u stanju da sve što pred sebe stavim za cilj u toku godine da i uradim. Možda zato što tražim previše, prvo sadim podosta smatram za ovu kulturu jer nije to kukuruz posij,ošpartaj i ovrši. Trudim se i da sve zalijem i to više puta u godini pa zbog toga puno posla, ali nisam ni propao dosad jer sam uvjek imao duvan malo iznad prosjeka.Meni je cilj u virdžiniji 3Tone po hektru, a berleja 4 Tone razumljivo da prati kvalitet e onda ima zarade a ispod toga je vodu vari, vodu ladi. I ja sadim više godina H9, ali mi ljetos miki022 iz inđije nahvali brazilce u odnosu na mađar pa sam radoznao volio bih probati jedno 90000 struka. Koristim priliku ovim putem da ako miki022 ovo pročita da mi se javi ili pošalje tel. volio bih popričati ili netko tko zna nešto o brzilcima, PS. Aco voda ti je zakon u ovoj proizvodnji poz. Marko.
 
Hvala za savet u vezi vode potrudicu se da ove godine uložim u zalivne sisteme pa se nadam boljem prinosu . Prihvatam svaki savet u vezi duvana pošto sam početnik i to u vezi djubrenja i zalivanja pa cak i oko obrade zemlje i okopavanja duvana. Kupio sam medjurednu traktorsku frezu sa nagetačem pa se nadam i nju da upotrebim u okopavanju.Inače imam problem sa povecanom koncentracijom azota u zemljištu pa koristim djubriva sa manjkom azota.Izvini ako sam dosadan ali svaki savet i iskustvo prihvatam.Pozdrav.
 
Dali ima neko iskustva sa sortama Virginia Bright Leaf i Gold Leaf iz Tennesseeja USA zasadio bih malu površinu za obiteljske potrebe nek se dimi i eventualno nešto prodati kakve su sorte za otpornost i prinos i najviše za kvalitetu.
Naručeno je po 1000 sjemenki po vrsti najmanje što se moglo naručiti, ovdje kod nas nema nigdje da možeš kupiti sjeme duhana pa se mora naručiti preko Ebay-a.
 
jeli ovo virdzinija ili berlej?

- - - - - - - - - -

kakva je ova NS SEME SORTA SREM F1, dali je iko od vas sadi ili neko u vasoj okolini? kakva su iskustva, koliko se razlikuje od madjarskih i hrvatskih sorti?
 
Nakon 2 godine vratio sam se na forum. Jel spremno sve za sjetvu? Kod nas pocinju 10 marta sa sijanjem. Nemam pojma sta ce biti od sorti ponudjeno. Kakva je situacija kod vas ?
 
Nazad
Vrh