Duvan -- opšta tema

Kod mene sreca jos samo 2 susare ostale da se naberu

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Prestali smo sa branjem jer se ne isplati. Firma to daje u cetvrtu klasu 2.6KM. Ne izadje susara ni 500 eura. Plin struja dnevnice kad se sracuna sve u minus idemo.

Da mi bar je sad takav za kupiti... Kod nas je gora situacija, ali kupimo sve. To ide u 4. klasu, ostaje 1000 eura minimum po sušari. Šteta mi sad to sve ostavit svoju lovu, dosad vraćao dug firmi...

Da mi bar je sad takav za kupiti... Kod nas je gora situacija, ali kupimo sve. To ide u 4. klasu, ostaje 1000 eura minimum po sušari. Šteta mi sad to sve ostavit svoju lovu, dosad vraćao dug firmi...
42 rama da izadju 420kg x1.6e 4 klasa =670e
250e radnici
300e 1t Peleta ili 1.5t kospica toliko potrosi po ovom vremenu hladnom za jednu susaru
50e struja
600e

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Danas smo nabrali jednu susaru. Birali smo listove koji valjaju. Cijeli dan sa radnikom vise. U subotu cemo vidjeti na sta ce liciti. Mozda bi nabrali jos jednu ako ne bude los.

Bas smo je veceras ispakovali. 320kg je vagnula. Pa onako ima prilican broj crnih listova. Jos nismo brali redom nego smo kao birali listove. Sve u svemu nije nekakva racunica. Necemo vise brati ne isplati se

Uskoro ce setva za 15 dana od prilike, sta se desava koje sorte sejati posto vise nema madjara a on je kod nas bio primarna sorta.?

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Kod nas standardno sve hevesi 9. Smanjicemo povrsine ove godine. Racunica nikakva. Juce smo imali sastanak uslovi isti nista se ne mijenja. Radnici su vec najavili dnevnice 30e. Mi smo navikli u toku sezone da damo 600-700kg/ha djubriva ove godine ce ici dosta manje jeftinije mi je da kupim nesto stajnjaka. Kod nas su zvanicno dvije firme prestale sa radom. Trenutno u BIH ne postoji dorada duvana. Iz godine u godinu sve je izvjesniji kraj.

Kod nas standardno sve hevesi 9. Smanjicemo povrsine ove godine. Racunica nikakva. Juce smo imali sastanak uslovi isti nista se ne mijenja. Radnici su vec najavili dnevnice 30e. Mi smo navikli u toku sezone da damo 600-700kg/ha djubriva ove godine ce ici dosta manje jeftinije mi je da kupim nesto stajnjaka. Kod nas su zvanicno dvije firme prestale sa radom. Trenutno u BIH ne postoji dorada duvana. Iz godine u godinu sve je izvjesniji kraj.
Kod nas vise nema da se kupi hevesi 9,ne radi vise fabrika u madjarskoj sto ga proizvodila.. Samo francuz i brazilac. Ja bacam 300kg 6 12 24 i to mu je to, kod nas su malo digli cini mi se za 10centi ali zato dnevnice otisle na 35e

Jeste li poceli sa pripremama? Mi smo oprali i dezinfikovali kontejnere za jedan plastenik. 8.3 sijemo. Ove godine nesto manju povrsinu. Situacija sa plinom je katastrofa. Ako do sezone ostane plin ovako skup vjerovatno cemo se vratiti na rucno lozenje. Na ovakve cijene pitanje je da li ima ikakve zarade.

Mi smo napunili kontejnere(novi) 660 za jedan plastenik,za vikend sejanje i pustanje na vodu.. A inace stare kontejnere nikad ne peremo i imamo istu klijavost i zdrav rasad kao u novim...

Danas poredali jedan plastenik na vodu. Na pola smo puta. Jos uvijek su jutra hladna tako da ne zurimo toliko. Jos 450 u ovom mjesecu i ostavicemo 450 kontejnera za pocetak aprila. Koje fungicide sipate u vodu?

Nazad
Vrh