Dunja

Evo komsija prekoputa pregovara o prodaji plodova sa nekim covekom, dunja, leskovacka,stara 30 god. 250 kg ubrao i prodade po 80 din...E sada ono najbitnije, nikada prskana, cak ni bakrom... Slikao sam , pre branja to stablo...Da vidim za slike pa cu postaviti, meni deluje nestvarno, vec godinama je tako,,,,

Nestvarno dok ne krene da sece plodove a unutra crnilo :D

Nego kako znate kada je dunja za berbu? Meni je cvetanje bilo oduzeno pa tako i sada sazrevanje plodova, neki jasno vidim imaju zelenkastu boju a ima i zutih, kako da znam da je pravi momenat?

Pa kad je žuta skroz onda je zrela, mada i te zelenkaste kad stoje neko vreme ubrane požute. I uvek neravnomerno cveta a tako i stižu plodovi za berbu.

Moje žute skoro sve. Skidam za vikend sve. Skinuo pre dve nedelje one zrelije eno lepo pozutele u gajbicama.

Sent from my Classic using Tapatalk

Trebalo bi pustiti da uzri na grani kažu da dunja naliva dok se ne obere, ja sam pola obrao juče pola za desetak dana i ostane mi negde oko 5% skroz zelenih to ostavim za kraj oktobra. Inače ako mora malo zelenija da se bere može ona da uzri i u gajbici ako je u zatvorenoj prostoriji kad počne intenzivno da miriše zrela je.

Imaš iza ploda par listova koje je zahvatila mislim Venturija pa je moguće od toga. Ako nemaš puno mislim da nije za brigu.

- - - - - - - - - -

Imam na par stabala ovakvih tačkica. Šta je u pitanju?
f15e99b21574f868a1cb4dafa002b2ef.jpg

Sent from my Classic using Tapatalk

Jutros sam nešto slično i kod mene primetio na par plodova, nisu baš tako izražene tačke ali ima crvenila i sve je sa iste strane pa sumnjam na ožegotine od sunca.

Hvala!
Najstarije su u 5-oj godini, pa sam svake godine vadio po par komada krzljavih i obnavljao (ove godine necu, srecom).
Ne znam za prinos, mozda nekih 12-15kg, a kada bi bilo 10kg bilo bi super.

Nazad
Vrh