tjomy
Član
Evo i ja da kažem svoje iskustvo i ukljucim malo u temu. I ja sam od jednih zaštitara čuo da ne treba rezati zaražene grane jer se povećava rizik od zaraze. Drugi stariji zaštitar me savetovao da rezem. Ja sam prošle god rezao po savetu starijeg iskusnijeg, 10-15-20 cm ispod zaraženog dela i mazao fitobalzamom i dezinfikovao makaze po svakom rezu i mogu reći da je to zaustavilo bolest. Takodje po savetu sam u zimskom rezanju skidao delove gde se videlo da bakterija napravila rane. Ove god pre neki dan je počelo ponovo da se javlja na par drveta pa ću isto uraditi i na tim jer su to druga stabla ne ista.
U dunjiku imam i par starijih stabla koje je ćale zasejao pre pet god ista kao leskovačka malo krupnija i ima više šećera nikad se nije javila ervinija na njima, tako da ću njene izdanke polako da stavljam kao zamenu za neke koje su loše i sporije napreduju. A od preparata jedino dokazano sto deluje na erviniju su preparati iz grupe streptomicina koji kod nas nije dozvoljeno koristiti. Ja sam prskao pored redovne zaštite i fosetil al., al eto ipak je probila ervnija, tako da nisam baš siguran u njegovu delotvornost, mada veliki je pritisak bolesti i ove godine. To je moje iskustvo ako nekom znači
Sent from my TCL S950 using Tapatalk
U dunjiku imam i par starijih stabla koje je ćale zasejao pre pet god ista kao leskovačka malo krupnija i ima više šećera nikad se nije javila ervinija na njima, tako da ću njene izdanke polako da stavljam kao zamenu za neke koje su loše i sporije napreduju. A od preparata jedino dokazano sto deluje na erviniju su preparati iz grupe streptomicina koji kod nas nije dozvoljeno koristiti. Ja sam prskao pored redovne zaštite i fosetil al., al eto ipak je probila ervnija, tako da nisam baš siguran u njegovu delotvornost, mada veliki je pritisak bolesti i ove godine. To je moje iskustvo ako nekom znači
Sent from my TCL S950 using Tapatalk