Dunja

MIRBAN

Član
Učlanjen(a)
22 Avg 2016
Poruka
2.013
Lokacija
Obrenovac
Samlevenu dunju sam stavio u burad oko 08.11. u jednoj prostoriji. Odmah je krenula da radi. Ali zadnjih 14 dana je zahladilo i u prostoriji mi je bilo 10-11C. Otvarao sam jedno bure pre neki dan i nisam čuo da radi (vri). Ne znam da li je završila vrenje pa da mogu da je pečem, a nemam ni neki uređaj da izmerim. Šta vi mislite?
 

nesko2563

Član
Učlanjen(a)
17 Apr 2012
Poruka
3.560
Lokacija
Opština Žabalj
Ne otvaraj ako ne moras. Nadji nekako da ugrejes prostoriju bar na 18° kako bi mogla da odradi. Ocedi malo soka pa probaj na jezik i ako ne osecas nikakvu slast i bljutavo je onda je moguce da je zavrsila svoje. Meni se desavalo prosle godine da stane pa malo dunem u prostoriji butan brenerom, cisto da smlaci prostoriju. Ti mozes da boce sa vrelom vodom da ubacis u kominu da ugreju. Steta je da stoji
 

MIRBAN

Član
Učlanjen(a)
22 Avg 2016
Poruka
2.013
Lokacija
Obrenovac
Coci u jednom jeste u druga dva nije. Ovo manje bure gde jeste vec sam stavio u kazan danas da pecem i probam. Ako ne bude valjalo onda cu ovih dana da vidim da grejem prostoriju kako bih ponovo pokrenuo vrenje. Videcu sta je i kako je.
 

marceta.b.

Član
Učlanjen(a)
10 Okt 2013
Poruka
1.210
Lokacija
Bukovac/Novi Sad/
U plastičnu flašu ocedi 2-3-4dl tečnosti iz bureta, ubaci komad pekarskog kvasca i unesi u toplu prostoriju. Ako kvasac bude radio i flaša "nabrekne" onda tu još ima neprevrelog šećera...
 

nesko2563

Član
Učlanjen(a)
17 Apr 2012
Poruka
3.560
Lokacija
Opština Žabalj
Da li je kasno za orezivanje dunje? Imam nekih 20tak posadjenih proslo prolece i sad se vecima bas dobro razgranala. Svih mogucih ima. Od hemusa, trijumfa, leskovacke i vranjske. Hemus je bas poprilicno "izđjikao" i sav je kao divlji dok kod leskovackih je stanje polovicno. Neke su super se razvile a neke stagniraju, lisce sitno i stoje. Kad ih orezati? Sad ili u prolece?
 
Vrh