Drljače

Odg: Drljace

@mitar88
Nemoj citirati slike.
Ti imas opasne traktore ::lose:: ::lose::
@bosonoga
Pa sta ako ima valjke pozadi , valjci se cuku po povrsini skoro da nikakvo opterecenje ne pruzaju , da imaju federe onda bi tezina rama pala na valjke i valjci bi bolje radili a smanjio bi se pritisak na radni deo drljace (nosac klinova) .
Sa 533 vucem 4 krilnu drljacu godinama posle tanjirace 1 posle zita 2 a i sa 539 isto tako
Post je spojen: [time]1300347926[/time]

Ako ništa valjci dodaju dodatnu težinu. Oni iako se okreću stvraju otpor dovoljno je da udari u grudvu zemlje i eto ti dodatnog otpora. Ja sam imao IMT 533 i radio sam s Ursus-om c 355, obadva s 3 krilnim drljačama. I to s obadva sam radio na istoj parceli u brdu. Normalno ne ideš direkt uz brdo nego presjecaš njivu po strani. S IMT 533 kad ideš uz brdo na jednu stranu puna kapa mu je bila 2. brzina. Normalno kad se vraćaš na drugu stranu ideš 3. Ursus je išo 4. odnosno 5. po istom put. Tako da mislim da se obadvojica s 4 krilnim drljačam na brdu nebi baš proveli najbolje. To je moje mišljnje iz kakvog takvog iskustva, ali opet sve ovisi i od zemlje u mene je jednim djelom malo teža glinasta-mi je zovemo kruška. I još da napomene da su i IMT 533 i Ursus C355 s kojim sam radio bili s dobrim motorima.

evo moje drljace u radu :ppozdrav:
6hmij7.jpg

20fwxno.jpg

@ Vlada B.B Da li ti valjci podižu zadnji deo drljače, kako je rekao član Jugos da se kod njega dešava ?

vidim da sam prozvan pa aj da kazem nesto u odbranu
imt 533 i drljaca 4 krila kod mene rade vec 40 godina bez problema u svim uslovima ako je bas veliko brdo onda prva inace uvek drugom i to klinovi skroz u zemlji ko neveruje neka dodje nek uzme traktor i drljacu pa neka radi koliko oce imam i slike ali nikako ne uspavam da ostavim na forum uvek nesto zaj... , a u prospektu drljace pise da je potrebna snaga 25 ks

Imam i ja takvu, mislim da vam obojci fali jedan deo - na tog piramidi na mestu gde se kači topling ima jedan nastavak sa još valjda dve rupe koji produžava piramidu i omogućava da se spusti zadnji kraj. Ja sam kupio na sajmu, tamo je bio taj nastavak a poslali su mi bez njega pa sam morao da se posle preganjam sa njima i na kraju sam išao sam po njega.

Sto se drljanja jesenskog oranja u proljece tice, u mom kraju ko god ima 4 krila drljacu u kombinaciji s 539, nije bas da moze ici u 2. brzini po takvoj njivi. Po potanjuranom ce ici bez problema, ali direktno u oranje bi ja volio vidjeti taj 539 koji ce s do kraja spustenom 4-krilnom drljacom ici u 2. brzini.

Nedavno sam zatvarao brazdu s 539 i trokrilnom drljacom i na ravnim njivama nekad nema traktor snage da ju povuce u 2. brzini, pa sam sve radio u 1. i odradio se dobar posao, a nije traktor toliko skakao po njivi. Malo duze traje, al mojih 12kj sam odradio u dva popodneva...

U mom kraju se pojedinci kunu 4-krilnom drljacom i da 3-krilnu ne bi nikad kopcali za traktor iz razloga sto se na 3-krilnoj krila spajaju na tragovima tockova i tu ostaje losije uradjeno sto kod 4- krilne nije slucaj. Posto ja koristim drljacu samo da drljanje oranja u proljece meni to ne smeta.

b_a_t_a je napisao(la):
Zavrsena prepravka drljace. ::namigivanje::
b80782.jpg
ljudi jel ovo od 4 krila pravljeno?? da se to nece iskriviti? :sta: :sta:
Post je spojen: [time]1300434709[/time]
Procitao sam celu temu detaljnije malo,posto prvi put sam citao dosta brzo pa nisam sve uvideo,i skontao da niko bar nije pisao a i na slikama da se ne koristi brana(ako neko ne zna sta je moracu slikati pa staviti)
Planiram doneti od prijatelja drljacu od 6 struka is taviti dve brane pozadi od po 3m mislim da ce biti super spoj jer ona puno bolje sitni od valjaka,komisja jedan radi sa 4 krila i branom pa to bude kao pesak,a ja trenutno imam 4 krila sa valjcima i nikad tako ne mogu da odradim,evo oticicu da slikam moju drljacu pa cu da stavim sliku koju :)
molim vase misljnje i da li je neko koristio branu mesto valjaka.
Post je spojen: [time]1300457022[/time]

scz2nq.jpg

o6mvsg.jpg

307qb21.jpg

ovako nekako izgleda brana:
wclq9i.jpg

Bobo je napisao(la):
U mom kraju se pojedinci kunu 4-krilnom drljacom i da 3-krilnu ne bi nikad kopcali za traktor iz razloga sto se na 3-krilnoj krila spajaju na tragovima tockova i tu ostaje losije uradjeno sto kod 4- krilne nije slucaj.
A da li si video nekad trokrilnu prosirenu drljacu koja je bas zbog toga napravljena da bi pokrivala tragove tockova ? Njeno srednje krilo je prosireno za 2 reda klinova dok su krajnja krila standardna.

jel radite sa tim?
pa zavisi kako u kojem kraju to zovu :)
]naravno i posle mje zemljiste izgleda ekstra ravno i usitnjeno

I kod nas se zove brana. Samo što su karike na mojoj okrugle.
Ja sam imao montirane nosače na setvospremaču za nju tako da je vuče iza sebe, i mnogo godina sam radio sa njom jer setvospremač ima samo jedan red rotora (IMT Kongskilde). Poslednje dve tri godine sam odustao od brane jer nekako razmišljam da ona samo ušminka površinski sloj zemljišta i da je njena prvenstvena namena da sakriva zrno iza sejalice za pšenicu. Ipak, glavni razlog što sam batalio branu je taj što nikako ne mogu da prilikom oranja sahranim sve džombe, pa kad se neka uplete u karike onda napravi mali valov iza brane i tako više gubim (jer gubim vlagu) nego što dobijam usitnjenjem površinskih grudvica.

Nazad
Vrh