Drljače

Kod nas ima zemlje,gde bar ja,nekad ne mogu tanjirati strnjiku ako ima jutarnje rose a kamoli po vlaznom,zablokira baterije kao nista.Zemlja lepi ko blesava.

Otišla tupanjceva 5m poluteska.
Sad lupam glavu da li uzeti 6,6m tešku ili 7,1m polutešku (ram od teške, krila od poluteške)

Poluteška je radila extra posao i kod nas ako izmrzne, zemlja se lako rasipa.

Najviše me muči duzina klinova od 25cm kod poluteske na tu sirinu od 7.1m
Mogu da stave i 25x25x30 al kao onda nema garancije

Jel gledao neko u radu one drljace sa zicama , ako znate na koje mislim.?Koje mogu u psenicu za proztacivanje ili pokoricu laksu da razbiju , i to . Dali bi skupljale ostatke ili propustale , ako bi radio pripremu na neoranom ujesen nego radjeno kratkom ? Na sojistu , a eventualno kukuruzistu ?
Znaci sojiste radjeno jesenas kratkom tanjiracom , mozda total ranije i pred sjetvu skroz plitko sa tom zicarom? Bili skupljalo ako ima sta ili bi moglo?

Kod nas to zovu eko parača- eko drljača. I koliko znam žetvenih ostataka ne sme biti na površini odnosno vrlo malo može biti inače se guši i pravi štetu na usevu ako ne primetiš na vreme. Pogotovo ako nisu dovoljno dobro usitnjeni ž.o.
Za plitku predsetvenu obradu mislim da ti je najbolji setvospremač eventualno kratka tanjirača.

Nebi u usjevima koristio , jedino prije nicanja ako primijetim da ce pokorica. Gledam da je veci zahvat da se manje gazi , manje goriva vremena ...

Nazad
Vrh