Dopunsko (veštačko) osvetljavanje biljaka u zaštićenom prostoru

Ove sezone sam probavao sa kineskom low cost sijalicom sa oko 20% plavih led na veče produžiti osvetljenje do kojih 22h. Kod salate u stakleniku do veličine kojih 3cm nije bilo nekih promjena (usporedujuči sa kontrolnim biljkama), a nakon toga je počela brže rasti. Znači kod salate bitna je temperatura a ne duljina dana.
Kod rajčica situacija je drukčija. 6 komada sam stavio na južni prozor kod temperature oko 21C, 2 bez osvetljenja, 2 sa plavom i 2 sa gore pomenutom sijalicom. Druge 4 su puno brže rasle, pa su nakon mjesec dana na nekih 10cm. Razlike između plave u plavo-crvene nisam primjetio.
Znači rajčicama je i u ranoj fazi uzgoja bitna i duljina dana.

Pomenute sijalice su deklarirane na 15W, imaju 30 komada 0,5W SMD LED a u biti rade sa 5W. Imam i jednu jaču, 45W (15 puta 3W) deklarirano, stvarno 15W.
 
@Oldi.. Ove deklarirane nazivne snage su katastrofa nikad neznaš koju snagu imaju tek vidiš kad ih testiraš, ja u kući koristim sve led sijalice i kod kupovine moraš računati na minimalno 50% manju snagu nego što je navedeno sad baš gledam što sam prije kupio led sijalice snage 16w smd5630 sa 60 dioda u stvari je samo 8w snage.

Slonovo uvo 10 dana od sijanja, za par dana siječem slabije i ostavljam po jednu u rupi ove paprike neidu na pikiranje nego direktno u sadnju vani na foliju.
Za 30-ak dana možda i stigne za sadnju.

 
Posle nicanja možeš držati 10-ak dana 24h a poslije toga na 16 sati, ako je u zatvorenom prostoru bez dnevnog svjetla onda možeš zamijeniti dan za noć radi uštede na jevtinijoj struji.
 
Ja sam negdje pročitao da poslije nicanja sijalice rade 24h tri dana ali Batman je čini mise osvjetljavao 15 dana non stop.
 
Ja sam negdje pročitao da poslije nicanja sijalice rade 24h tri dana ali Batman je čini mise osvjetljavao 15 dana non stop.
Da kao što si naveo ali sada smanjujem, previše brzo napreduju u tih 15-ak dana.
U tih 10 dana od sijanja 2 dana su bila u mraku na temperaturi oko 28c i 8 dana non stop pod sijalicom i brzo napreduju pogotovo paradajz tako da od večeras ide 16 sati svjetlo i 8 sati mraka.
Pod MH sijalicom sporije napreduju nego pod led pa se može 10-ak dana koristiti i malo forsirati rast ali ne duže od tog perioda.
Ovo je paradajz 10 dana od sijanja i prebrzo napreduje tako da za 2 dana smanjujem temperaturu dnevnu na 20c.
Zadnja 3 reda desno je šeri paradajz i čudna je biljka dugi i uski listovi, nikad prije nisam sadio pa mi je totalno čudan a kupljen je na Amazonu.

 
Pozdrav svima, ja sam novi clan i totalno nov u poljoprivrednim aktivnostima, odlucio sam da ove godine posadim u basti nesto povrca za kucnu upotrebu. Rasad sam planirao da kupim i tako cu uraditi kada za to dodje vreme. A posto imam slobodnog vremena probao sam i sam da napravim nesto rasada paradajza, paprike i ljute paprike, kupio sam supstrat, kontejner i kesice nekih jeftinih semena. Posejao sam kao sto sam nasao na raznim mestima na internetu ali nisam zadovoljan kako to sve ide. Sve mi to stoji u dnevnom boravku i ima iznad dve neonke sijalice ali je jako slabo izniklo i pojavljuju se neke jako tanke i male biljke koje ne napreduju, uostalom postavicu par slika pa ako moze neko od iskusnijih da mi napise gde gresim inace temperatura je oko 21-23 c a imam i pored radijatora nesto u nekim casicama i drugim posudama ali tek tamo mi nista nije izniklo.


Evo slike od danas kontejnera, znaci velika vecina nije iznikla a ima i nekoliko jako tankih i malih, pa me zanima sta mi je ciniti?

http://www.dodaj.rs/?1N/cI/3USfInKP/img20150310190105.jpg



Ovo je od pre nekoliko dana



Pozdrav,
 
Ja tu vidim čini mise samo jednu papriku a ostalo mi izgleda kao da je trava, kad si ti to posijao.
 
26. februara ne znam da li si otvorio prvu sliku na njoj se vidi kako danas izgleda, verovatno si video samo ovu sto se vidi


Ovo bi trebalo da je paradajz, a paprike su desno i ima ih par komada ali su bas male






Ovo bi valjda trebalo da je paprika, ima ih par komada ali su jako male

 
Da nisam vidio prvu sliku, imaš manjka svjetlosti, ili povećaj svjetlost ili smanji temperaturu na 18 stepeni.
 
amater: jako ti je vlažan substrat, nemoj više da zalivaš, pišeš da si kupio neke jeftine semenke ,e zato tako niču.
 
Ja to zalivam svaki dan, nigde nisam nasao na koliko se zaliva, verovatno preterujem u zalivanju, a semena su semenarnacoop to sam nasao u obliznjoj poljoapoteci, imaju i ona hibridna ali mi je to preskupo da bi eksperimentisao sa tim, preko 1000 din je kesica tih hibridnih. Sutra cu kupiti opet supstrat i jos neku kesicu pa cu sejati u neke vece posude jer ocigledno ovako u kontejneru sa ovim semenom i ovim uslovima tesko ce ici.
 
valja li ova sijalicaza moj staklenik :( rasadnik} 250 w
http://prntscr.com/6fr0um
Ima 2 modela od 250w provjeri specifikacije koji je od ova dva.
Trebala bi biti dobra.

HCl-TT 250 W / 942 NDL PB / 4240 K namjena za: Vanjska rasvjeta, Industrijska postrojenja, Izložbene dvorane i sajmovi a moglo bi i za rasadu.
HCl-TT 250 W / 830 WDL PB / 3010 K za cvatnju.
 
Evo par slika od rasade sutra 7 dana od sijanja.
Svjetlo non stop 24h temperatura 27c dan i noć a razlog takvoj temperaturi je što sam zasijao čili paprike a one jako sporo kliju..
Sutra iznosim tikvice na pikiranje a krastavci će na pikiranje za par dana.

Tikvice rastu jako brzo u odnosu na krastavce sijano isti dan i isti sat..
Par slika od danas.







 
Malo da obnovim temu, prebacio sam se sada na čili papričice a rasadnik da ne ostane prazan.

Paprika čili Bhut Jolokia sijana prije 35 dana juče slikana sve je unaprijed prodano.

Slikica.

 
Nazad
Vrh