Pocetnik020
Član
Naravno, hvala 
Sent from my SM-J510GN using Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ma prosto ti je, formulacije su date u procentima pa tako i izracunas. Treba da znas da sve preporuke koje daju savetodavne sluzbe se odnose na neki po njima prosek od 8 do 12 t/Ha. Za veci prinos potrebno je naravno vise ;-)Naravno, hvala
Svakako .Kod Vas je prinos preko 12 t/h ali kod NP je do 1 t/h.Na djubrenju nestedi i sva su dobra ali nije ista kolicina ,trudi se da isto zakopavas.Bolje je.
video sam i neke preporuke službi koje su date u konkretnim formulacijama đubriva, napr. 8 16 24....150 kg. Daleko pristupačnije za shvatanje poljoprivrednim proizvođačima. I ja sam u NS semenu radio analizu i mogu reći da su se od ove godine oni logistički pripremili za malinu, jer je velik porast parcela i uzgajivača. Poražavajuće je što mnogi ne rade analize, naročito ratari, ali to je već neka druga tema.
U svakom slučaju, danas sam u jednom razgovoru sa savetodavcem koji i nije iz mog kraja, između ostalog čuo jednu interesantnu konstataciju. Naime, promene karakteristika zemljišta kojem doprinose biljke, zemljište menja svoja svojstva do te mere da se smenjuju stepa, šuma, livada..., govorimo naravno o vekovima. Ispošćivanjem i intenzivnom poljoprivredom i ne- praćenjem šta se dešava i koliko se toga iznosi, ne- vraćanjem istog, čovek ubrzava taj proces "pre-namene" čitavih geografskih oblasti.
ZAto treba i mikroelemente analizirati. Iznenadićete se. Ja jesam, pre par nedelja kad su mi stigli rezultati sa jedne pracele na kojoj je voćnjak u 5-oj godini.
Svaka Vama cast na iscrpnim postovima.Sve je tacno sto ste napisali od intezivne eksploatacije do smanjenja prinosa.Nisam bas razumeo ovaj post i molio bih pojasnjenje sa ovim "NP je do 1 t/Ha" Citam vise puta ali ne kontam i dalje
---------------------
Kad sam napisao NP je do 1 t/h mislio sam na grad Novi Pazar sa okolinom npr.Ribarice,Golija,Mokra Gora.Odnosno mislim da je prinos u okolini Novog Pazara oko 1 t/h.
Izvinjavam se svima koji moje postove nerazumeju.Mrzi me da pisem disertacije.Pisacu kratko pako razume OK.
- - - - - - - - - -
Zasto te to cudi? Pa poodavno su radjene studije za zemljiste gde se obavlja intezivna poljo proizvodnja po savremenim metodama i zakljucak je porazavajuci u svakoj studiji, zemljiste koje je intezivno eksploatisano zadnjih 50 godina, potrebno mu je bar dva puta toliko godina da se vrati na prvobitno stanje a bez da se covek mesa, znaci prirodnim putem. Zato sad i imamo situacije da se sve vise i vise djubriva razbacuje a prinosi sve manji i manji, doduse ovo vise vazi za zemljiste na zapadu koje propada usled intezivne poljoprivrede dok kod nas usled "zaostalosti" za modernim i jos uvek dostupnim organskim djubrivima koje koristimo (stajnjak) situacija je mnogo bolja ali ne idealna. Mnogo poljoprivrednika se susrece u zadnje vreme sa neobjasnjivim problemima i smanjenim prinosima i to bas na intezivno obradjivanim parcelama koje iziskuju sve vise i vise primene sto djubriva sto agrotehnike a rezultat izostaje, ratari pogotovo. Toliko se otrova u ratarstvu ubaci u zemljiste da je to neverovatno i to samo zbog, nazovi, borbe protiv korova, a svi ti otrovi negde moraju zavrsiti i pobiti ne samo ciljane kulture vec sve ostalo zivo okolo i dobijamo sta, obicnu zemlju, jalovu i bez unutrasnjeg zivota, bakterija, fungi, mikroorganizama, glista itd..itd, bez onoga sto zemlju cini plodnom i kako ju je majka priroda zamislila. Ubicemo sve da bi odrzali jednu ciljanu kulturu koju zelimo gajiti a dodavacemo sve vise i vise djubriva jer prirodnog ima sve manje i manje, kupovacemo sve vise i vise hemije da je zastitimo od bolesti jer smo pobili sve sto u zemlji a sto iznad koje bi tu kulturu prirodno stitilo i odrzavalo zdravom i u kondiciji da se sama izbori kao kada zivi u permakulturi. "Stetne" biljke ili kako ih vole nazvati korovi, imaju svoju funkciju verovali ili ne, majka ni malo nije bila glupa kada je stvarala zivot, naprotiv, svako zivo bice pa i obicna biljka ima svoju funkciju u zadatom okruzenju, sve za cilj da se zastiti povrsinski sloj i da zivot opstane na njemu. Na nama je, po nauci, jedinim svesnim bicima, da nastavimo i stitimo sta nas majka priroda ucila. Svaka majka gleda svoje cedo i daje sve od sebe da ga zastiti.
Uzicanin poznajem ta djubriva ali ih nisam korsitio???Kako bre prihrana u jesen?Koji to oblik azota se toliko dugo zadrzava u zemljistu????
Može li mi neko reci valja li 7-20-30- proizvodnja Kutina , sad za osnovno đubrenje?