Djubrenje u malinjaku

Stanke

Član
Učlanjen(a)
19 Feb 2012
Poruka
250
Lokacija
Ripanj
Polkić, a što bi druže bacao sada to!? To ide tamo pred zrenje. Sad bi "što pre" trebalo baciti eventualno nešto sa više fosfora (mada je realno kasno i za to), a ne sa više kalijuma! A onda ide pred nicanje AN ili slično... Ccc... Sve si zaboravio :p
To sto pricas ima smisla ako se prica o fertigaciji, kod osnovnog djubrenja npk djubrivima celokupna kolicina se dodaje pre kretanja vegetacije, a tacno vreme primene djubriva zavisi od tipa zemljista i rastvorljivosti djubriva, tj na tezim zemljistima primeniti cak i pre nove godine, na laksim gde preti ispiranje hraniva, ceka se do pred kretanja vegetacije. Posto vidim da je kolega spomenuo osnovno djubrivo i da je iz okoline Uba, mogu pretpostaviti da je malo teze zemljiste, moze se reci da je vec zakasnio sa primenom i da bi trebalo sto pre da ga primeni.
 

jevto

Član
Učlanjen(a)
5 Nov 2014
Poruka
1.334
Lokacija
Užice
Polkicu,zakasnio si za obican vockal.ali ne mari.Ako ti se bacaju pare (obzirom na najavljenu cenu maline)uzmes osnovno Yara ili Eurofertil djubrivo i bacis posle vezivanja a pre kopanja i freziranja i imaces bolji efekat od tog sumnjivog vockala,koji prilicno kiseli zemljiste.Sasvim ti je dobro i rusko 16-16-16,koje taman ovih dana mozes baciti.da se dobro otopi pre radova u malinjaku.Ako ti je malinjak u dobroj kondiciji mozes i rusku sesnaesticu baciti posle vezivanja a pre kopanja i freziranja,ako djubris i stajnjakom malinjak,ne boj se stajnjak ce neutralisati kiselinu iz djubriva.U principu bolje je djubriti neposredno posle vezivanja i ciscenja malinjaka i zatim odmah zakopati djubrivo,nego ga bacati zimi da se mrzne,da ga odnosi voda i da vetri.
Nego ima li ko od kolega iskustva sa ovakvim rasipacemNisam ga nigde video "uzivo" u malinjaku.Cini mi se da je precizan i svidja mi se sto "ispali" granule djubriva.Nema potrebe da se prolazi dva puta kroz jedan red,iz prve pokriva sirinu i sa jedne i sa druge strane reda.U jednom prohodu odradi dva reda.A moze se koristiti i kao obican rasipac i i za druge vrste voca.
 

Proximus

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2017
Poruka
1.944
Lokacija
Beograd
Hunter, pa nisam ja ništa pogrešio... Rekao sam da nije za sada svakako... :) A dal' ce d ga rastapa ili baca pred kišu pred branje njegova stvar ;)

Istina za zemljište svakako, kod mene po preporuci AN pa sve ostalo što ide...
 

Hunter99

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2016
Poruka
295
Lokacija
Nova Varos
Od mineralnih đubriva za osnovno đubrenje se koristi kompleksno đubrivo, neke od sledećih formulacija: NPK-10:12:26, NPK-7:14:21, NPK-8:16:26, NPK-8:4:24 i dr. Količine ovog đubriva su od 800 do 1000 kg u zavisnosti od toga da li je primjenjivan stajnjak ili ne. Ova mineralna đubriva se primjenjuju samo tokom januara ili februara mjeseca a ne kasnije. Na težim zemljištima ranije se primjenjuje unošenje a na lakšim može i kasnije. Đubrivo se može unositi i po manjem snijegu samo da zemljište nije zamrznuto. U zimskom periodu se ne ne koriste azotna đubriva. Mr Nebiosa Velickovic.

Gde pred branje djubrivo te formulacije 6-12-24 ili 8-12-24,
Ovo nije prvi put da dajes pogresan savet ljudima oko osnovnog djubrenja, sedi ponovo pa malo procitaj posebno o brzom vezivanju fosfora i kalijuma za zemlju. Ako takvo djubrivo bacis pred branje ove godine biljka ce ga koristiti ali tek 2020 god jer se P i K krecu od 3-5 cm kroz zemlju, ali kad se bace kao gore navedeno da nije zemlja smrzla ili posle vezivanja pa zafrezati itd, knjigu u sake:sta::osmeh:

 

Polkic_98

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2017
Poruka
440
Lokacija
Ub
Hvala kolegama na savetu, za sada je tako kako je uzeo sam ovo djubrivo i bacio danas, posto je ovo prva godina berbe ima jos uvek stajnjaka u zemlji, tako da u neku ruku razmisljam da je bolje i jeftinije sada svake jeseni baciti stajnjaka i uneti ga u zemlju a smanjiti mineralna djubriva zbog cene maline kakva jeste.
Na prolece samo moram ostaviti kasnije lastare za narednu godinu i malo pojacati zaastitu od Didimele jer ju je krajem leta bila uhvatila trav i imala je slabije provetravanje.

A sto se tice rasipaca @jevto ovakav sa rukom kako kod nas kazu ima moj cica ali znatno stariji i dosta je dobar, on ga koristi za rasipanje djubreta za kukuruz i ostale kulture.
 

Proximus

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2017
Poruka
1.944
Lokacija
Beograd
Prihvaćen savet svakako, ali mi nije jasno zašto je meni na poljo-institutu rečeno tako?! Tj, da se pred kraj sezone baci MAP (odnosno fosfor), pred početak AN (ili bilo šta sa jačim azotom... A kalijum, doduše u vodotopivoj formi ide pred branje... Dva puta sam nosio i zemlju na analizu i sad ću i treći, ali ona dva puta su onda meni nešto pogrešno rekli!? I izvinjavam se kolegi/kolegama onda na lošem savetovanju jer mi nije namera da nekome bilo šta loše/pogrešno napišem... :cvetic:

@Hunter, ajde ne bilo ti teško, objasni mi ukratko koja poenta je bacanje NPK 6:12:24 sada!? Ni u jednoj varijanti mi se nije spominjala ova formulacija... Nema mi nikakve logike :/
 

Hunter99

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2016
Poruka
295
Lokacija
Nova Varos
Đubrenje zasada maline u rodu

Obzirom da je malina od svih jagodastih vrsta voća najveći potrošač hranljivih elemenata iz zemljišta, za njeno uspešno gajenje i profitabilno plodonošenje neophodne su velike količine organske mase u zemljištu, odnosno velike količine hranljivih elemenata za obnovu žbunova, sazrevanje obilje roda na starim žbunovima i razvoj velikog broja novih izdanaka.
Malina u rodu najviše koristi kalijum, zatim azot, pa fosfor.
Prema nekim ispitivanjima za optimalnu ishranu maline neophodno je 50-70 kg/ha azota; 100-150 kg/ha P2O5 i 150-200 kg/ha K2O.
Proizvođači u svojim malinjacima često prekomerno dodaju azot, što se manifestuje kroz preterano bujan porast izdanaka, neblagovremeno odrvenjavanje pred zimu, slabije diferenciranje cvetnih pupoljaka, veću osetljivost na mrazeve, bolesti i dr.
Prema načinu primene i vrsti đubriva, đubrenje rodnih zasada može se izvoditi kroz osnovno, prihranjivanje i đubrenje folijarnim đubrivima.
Osnovno đubrenje izvodi se u kasnu jesen ili rano u proleće pre kretanja vegetacije. Za ovu namenu trebalo bi svake godine upotrebiti 15-20 t/ha zgorelog stajnjaka i kompleksnog mineralnog đubriva NPK i to u količini 500-1000 kg/ha, zavisno od plodnosti zemljišta, rasturenog stajnjaka i samog sistema gajenja. Obe vrste đubriva trebalo bi rasturati zajedno, pred jesenju ili prolećnu dublju obradu duž redova, širine oko 1 m.
Prihranjivanje se obavlja azotnim đubrivima i to, obično, u tri navrata: prvo u proleće – pred kretanje vegetacije; drugo početkom cvetanja i treće pred početak berbe.
Ukupne količine azotnih đubriva u ova tri roka trebalo bi da iznose 300-400 kg/ha.
Folijarnim, kao dopunskim đubrenjem može se brzo delovati tokom vegetacije na povećanju makro, kao i potrebnih mikroelemenata. Malinari ga obično izvode u dva ili tri navrata – istovremeno sa tretiranjem zasada protiv bolesti i štetočina.
Dejan Tonić

Vidi druze, to se ne moze objasniti lako u par recenica, ali i gore sam nalepio preporuku strucnjaka a i ovde.
Prvo moras da razlucis sta su N P i K. I kako deluju i kako "rade". Azot (N) KAN, AN, UREA itd.. se vrlo lako ispira iz zemljista i zato je preporuka da se baca kada KRENE vegetacija u tri navrata- neko opste pravilo prvi list prvi cvet i privi plod ali ne kasnije od 01.07. . Ali fosfor (P) i kalijum(K) se vrlo brzo vezuju za zemlju i vrlo su slabo pokretni 3-5 cm godisnje, zato je preporuka (bar za ova da kazem obicna djubriva 6-12-24 npr. ZORKA) da se bace u jesen, zimu da ih kisa, sneg dovedu bar priblizno u zonu korenovog sistema, koji je kod maline ako znamo na oko 30cm. E sad sto Stanke rece opet u zavisnosti od vrste zemljista, ako je peskusa npr. moze doci do spiranja i ovih komponenti (P i K) u dublje slojeve zemljista bira se momenat bacanja. A skuplja djubriva Jara, Haifa, Eurofertil kako tvrde proizvodjaci i prodavci mogu se bacati i posle vezivanja u rano prolece, da su lakorastvorljiva i da se frzanjem mogu dovesti brzo tamo gde treba-u zonu korena. E sad... to je neka opsta preporuka kako raditi sa djubrivom u malinama a i ostalom vocu.
To sto su ti preporucili MAP npr 12-52 (N i P), znaci bez kalijuma, verovatno da Ti je u analizi zemljista imalo dovoljno elementa K pa iz tog razloga. Ti si dao "dobru" preporuku Polkicu (12-52-0 tj N i P) po tvojim potrebama, medjutim u toj formulaciji nema kalijuma a posto je opet malina kalijumova biljka i dosta ga rodom iznosi iz zemljita mora se nadoknaditi unosom. Ali bacanje komleksnih djubriva pred berbu?!? Sto rece jedan profesor "kao da gladnog coveka slaninom namazete po stomaku". Jedino folijarno radi posao tada ili kroz kap po kap mada je i to upitno. Valjda si me ukapirao sta sam hteo reci. ZNACI POENTA JE DOVESTI DJUBRIVO-HRANU TAMO GDE TREBA-U ZONU KORENOVOG SISTEMA i eto ti logike.
Naravno da nisi imao nikakvu losu nameru za takav savet, ali sto kazu ispeci pa ...
Teme radovi u malinjaku i djubrenje u malinjaku proctati bar dva puta SVE komplet od starijih kolega, a i knjiga od Aca Leposavica je pozeljna da se procita i onda ce ti imati LOGIKE a i rezultat ne moze da izostane, jedino ova cena al to je za drugu temu.
Sory na duzini ali i ovako ne znam da li sam uspeo da objasnim poentu. Pozz i ako treba pisi na PP jer je ovo sve prezvakano mnogo puta
 
Poslednja izmena:

Proximus

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2017
Poruka
1.944
Lokacija
Beograd
Uglavnom, poenta svega je da sam ja samo pomešao i prezupčio osnovno djubrenje sa prihranom i to je to... :)))

Ali sam svakako pogodio da je kasno za bacanje i ovog osnovnog :)))
 

Hunter99

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2016
Poruka
295
Lokacija
Nova Varos
Ova mineralna đubriva se primjenjuju samo tokom januara ili februara mjeseca a ne kasnije. Na težim zemljištima ranije se primjenjuje unošenje a na lakšim može i kasnije. Đubrivo se može unositi i po manjem snijegu samo da zemljište nije zamrznuto. U zimskom periodu se ne ne koriste azotna đubriva

E ebiga nisi ni to pogodio ha-ha:osmeh:
Malo sale, ali da Ti kazem, mozes ga zlatom djubriti ili nikako ako bude prica sa cenom kakva se naslucuje, zadnja stvar ce biti kada si bacio djubre i koje... A i nije to bas SVETO PISMO pa mora u minut, ako "slaninu" ne pojede ovog leta pojesce dogodine, bitno je samo redovno djubriti i onda ce uvek neka kolicina biti dostupna korenu...
 

frigy

Član
Učlanjen(a)
22 Sep 2015
Poruka
627
Lokacija
Kraljevo
Kakvo crno djubrenje i bacanje para kojih skoro i da nema, nesto sitno, kopriva i koliko toliko sacuvati malinjak u stanju da nije zapusten. Mozda je stvarno bolje sve pocupati i okrenuti se necemu sto donosi kakav takav profit

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
 

sassam

Član
Učlanjen(a)
16 Nov 2015
Poruka
140
Lokacija
Surdulica
Vrlo teško Frigy, šta god da donese profit u jednoj godini već ako ne u drugoj onda sigurno u trećoj, neko stavi šapu na to....
 

milos2506

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2015
Poruka
365
Lokacija
Rogavcina
Da li je neko proveravao cene djubriva Yara complex ili Yara cropcare???
koliko vidim niko nije zainteresovan, ili nece da ulazu ili ce nesto minimalno, sa par dzakova ruske 3x16...
 

vule1001

Član
Učlanjen(a)
11 Okt 2009
Poruka
90
Lokacija
vrbas,zmajevo
Koji je optimalan CaCO3 za malinu i kako ga eventualno smanjiti? U pitanju je polana

Послато са Redmi 5 Plus помоћу Тапатока
 
Poslednja izmena:
Vrh