Dizel D-2 i Eurodizel razlika

subvencionisani EUD nikako ne bi smeo da zapusi filter u kolima..........eventualno filter nekog traktora!!!!!:haha: :haha:
 
pa kako sta rade, oru pasnjake koju nisu radili zadnjih 20 kusur godina......a tamo bogami traba nafte....:cool:
 
Ako vam je ostalo nafte od jesenas to jest gasno ulje pogledajte u kakvom je stanju na minus 10, kod mene u kanti 5cm tecno a sve ostalo kao zele.
 
Uzeo na pumpi pre neki dan za dva soma i mecka stala, pun predfilter i filter sapuna, kao da je letnji eurodizel
 
imam dosta slobodnog vremena pa ajte da pogledamo kako podnose hlanocu regresirana dizel goriva.....
fnykp0145.jpg
[/IMG]
5 litara sa leve strane privatna pumpa euro dizel dosta zamuceno, sredina ( iznenadjen) gasno ulje najbolji izgled, maltene nema parafina u njemu, a sa desne strane regresiran EUD providan kao voda sa dosta mutnom izgledom( nisam ovo ocekivao)

slika pravljena pre dva dana kad su bili najjaci minusi ( i do -9 C), da sam znao ovo ne bih sipao EUD u traktore nego cisto gasno ulje em zbog specificnosti em zbog dosta parafina u regres. EUD.

p.s. Ako @Stalker ima slobodnog vremena moze da prokomentarise moj post, hvala na odgovoru unapred....poz!
 
I ja imam u jednoj kanti G.ulja ,jos uvek je bistro samo sto je kod mene drugacije boje (izrazito zeleno).
 
Nije samo do vremena nego i do VREMENA (vremenskih prilika). Zbog velike zime ostadoh 24h bez interneta (praktično svih 48h jer četvrtak je bilo kao sa modemom što u današnje vreme nije za upotrebu).
Šta da kažem? Naftaši su se lepo ogradili sa CFPP (najnižom temperaturom na kojoj je dizel "pumpabilan") koja je za oko 10 step. cel. niža od temperature "zamućenja" (cloud point). Ovo je (već) bilo žestoko kritikovano od strane mnogih (nezavisnih stručnjaka ili organizacija) ali KARTEL se ne da (da uradi nešto koristno za narodne mase) i specifikacija (ugurana) u EN 590 ostaje do daljnjeg.
Dakle samo zamućenje ne znači da se gorivo još uvek ne može koristiti (mada je to više za Riplija i "verovali ili ne") ali ako ima izdvojenog parafina (ne vidi se na slici) onda je to prava katastvrofa. Očigledno je da je regresirano gorivo klase B, C ili D te upotrebljivo do nule, -5 (najverovatnije) ili max. -10.
Dakle regresirani ED je očigledno letnji (cinik bi sada primetio da su regresirani letnji radovi, što je zaista sarkastično, i ne bih se priključio takvim ironičnim komentarima).
PU01 je očigledno otporno do oko -10 kako i treba da bude (malo bolje od D2) ali za manje nije.
Što se tiče stanja na pumpama tu je zakonodavac (sa čuvenim pravilnikom) zakazao (ili radio u korist proizvođača a ne korisnika) jer prodavac nema obaveze (rezervoari su u zemlji) da isporuči zimsko gorivo. Sad uvode i markiranje goriva, što ćemo opet mi (kao korisnici) platiti. Neka markiraju onda i letnji i zimski dizel i uvedu obavezu da se (kao i za zimske gume, ali to samo važi za "građane pokorne") od 1. novembra do 1. aprila prodaje isključivo dizel klase F (otporan do -20).
Dotle, bolje je da se čovek sam obezbedi. Dakle, ne koristite regresirano gorivo sada (zimi) a skladištite ga gde ne smrzava. Neki se distributeri reklamiraju da njihov dizel "drži" do -25 ali jedno je reklama a drugo stvarnost. Lično nikada ne bih koristio mutno gorivo (šta je mutno, pre ili kasnije, izdvoji talog) pa bih se obezbedio aditivima, izopropil alkoholom, kerozinom ... za detalje preporučujem tekstove na blogu iz februara 2012 (kada je onih 20 dana bilo i po -20).
 
sutra ujutro slikam regresiranog EUD iz bliza i videcemo da ima malog mutnog taloga! poz....

- - - - - - - - - -

evo danas slikano opet na +1.7 C, regresirani EUD ima dosta parafina na dnu flase a sa privatne pumpe ama bas nista.....
fnykp0146.jpg
[/IMG]

fnykp0147.jpg
[/IMG]

fnykp0148.jpg
[/IMG]
 
Baš su ga "izregresirali" - svaka im čast!

Uzgred, onaj dizel sa privatne pumpe ima bolju deklaraciju ("Prirodna ... " ne vidi se dalje ali "prirodnog porekla" ... organski :haha:), možda je zato bolji?!
 
Nazad
Vrh