Dizel D-2 i Eurodizel razlika

Citam na dosta mjesta kako imate probleme sa curenjem ED iz sistema za gorivo,i nista mi nije jasno.Proslu godinu sam koristio regresirani ED tocen na NIS_ovoj pumpi i apsolutno nikakvog curenja (ni vlazenja) nemam na oba traktora.U cemu je tu stos?
Urek'o sam stvar, pocelo je. Stradalo dovodno crijevo od rezervoara do ac pumpe na 560.
 
Paore nije bitno koji je proizvođač i nemoj da misliš da te ja zezam.Prošle godine su zveknule 2 Japanske i jedna Švapska a gorivo ED sa NIS-a.Popravka Japanskih se nije isplatila a neće svako ni da ih primi u radionicu.Švapske su urađene a dokle će ići vreme će pokazati.
A gde se onda snabdevati sa kvalitetnijim ED.Kakvi su derivati sa OMV punpi.Navodno sam imao ponudu OMV ED i covek me ubedjuje da je potrosnja manja oko 15%.A cena ista ko NIS.
 
OMV ima kvalitetna goriva iz (super) moderne rafinerije u Rumuniji. Ipak, NIS je od rekostrukcije "tu negde". Ispunava sve norme za Euro 5.
Ako je i neka nijansa na strani OMV-a, razlika može biti (i to malo verovatno) 1,5% a ne 15% (to nema šanse).
Čak je razlika (možda) samo u dodatnim aditivima inače sastav goriva je toliko sličan da je na nivou granice detekcije analitičke opreme.
Problem sa "Bosch" pumpama (visokog pritiska) je druge prirode (nije do kvaliteta goriva, zapravo baš zbog kvaliteta) gde zaptivni materijali nisu kompatibilni sa dizel gorivom sa ultra niskim sadržajem sumpora (niskom koncentracijom aromata, indirektno, što je bitnije, zapravo).
Tu (donekle) pomažu samo dodatni aditivi za tu svrhu (NIS, Liqui Moly, Wynn's).
Još bolje je da se za starija vozila (Euro 1 i 2) koristi, gasno ulje 0,1 ili ekstra lako lož ulje. Regres važi samo za ED i GU 0,1 (što se traktora tiče).
Za Euro 4 i 5 nema dvoumljenja, samo ED što preporučujem i za Euro 3 motore (mada ...).
 
Kod mene se problem sa curenjem PVP javio baš nakon upotrebe NIS-ovog zelenog G.U. prošle godine.Ove godine ga nisam kupovao kod njih niti ću ikada više.Isterali su mi lepe pare iz džepa bez preke potrebe.
 
Baš mi je žao. Nisam želeo da budem njihov advokat ali je činjenica da im je (bar kod mene u Boru) ED jako dobar, jer više ljudi koje lično znam i par firmi, svi sa veoma modernim (i osetljivim) motorima (Toyota, Honda, BMW, Mercedes ... da ne spominjem "sitnu boraniju" kao što su Opel i VW) redovno sipaju kod njih (imaju ugovore i kartice, mislim na firme) pri čemu prelaze po 50 hiljada km godišnje (ili više). I nikad nijedan problem. A i analize koje su mi došle ruke (5-6 njih) su bile veoma uverljive (doduše izlaz iz rafinerije, a šta stigne na pumpu ... može biti i drugačije).
Naravno da je sve moguće (u zemlji Srbiji), naročito pošto je veći deo maloprodaje tipa franšize (prodat, zapravo iznajmljen, privatinicima).
U svakom slučaju, posle bilo kog negativnog iskustva, svakako treba menjati dobavljača. Ne bi ni za koga garantovao (gde je velika lova, tu poštenja nema).
OMV se čini kao (naj)bolji izbor. Naravno, ako ih ima u vašoj okolini. Čak i što nije njihovo, prolazi jaku kontrolu (bar koliko znam).
Zato je dobro razmeniti iskustva, jer gde "može sve", obično je po grbači manjeg i slabijeg.
 
Gasno ulje toliko dobro da se i aparat za točenje na pumpi pokvario dok sam ga sipao, kako li će tek traktor da peva :haha:.
 
Poslednja izmena:
Ove godine sam uglavnom kupovao euro dizel i nisam sipao u gorivo ni ulje ni aditive.Sad tek,pred kraj sezone,sam kupio ovaj aditiv.Ide na 200 l goriva

 
Već 20 godina nema pravog dizela ni benzina nego samo neka čorba koja ide u zamenu za to bio sam godinu dana u libiji tamo da vidite šta je benzin i dizel o ED niko nema pojma neznaju šta je to dizel je takav da ne smrdi a nije nešto masan to nemožeš opisati a o benzinu da negovorim nema ono kao kod nas pre 94 ili 96 oktana ili šta znam većsamo jedan benzin u sva vozila se sipa od 1500 do 5000 kubika i sve radi ko sat milina a ovo kod nas samo našpricaju nekim aditivima da uopšte pali ako je moguće sve neko smeće od benzina a busaju se to je po evro standardima volio bi da mogi mogu da iskuse to pa da onda prosude o kvalitetu čak što više kod nas litru kod njih petnaest a za šta ko zna .teško da će mo u skorije vreme imati neki kvalitet od energenata za pokretanje motora a znju nafilovati akcize i cene kao da je to to je neki kvalitet
Da li si ti svestan sta pises. pre 20 god. Sankcije gorivo na flase od svercera ,krstio ga je kako je ko stigao, pokusavas da prodjes malo jeftinije, ides na granicu kupis neku kolicinu goriva putem strepis od milicije, explozije u neodgovoravajucim uslovima itd.
 
Nije.
Protiv "smrzavanja" dizel goriva se upotrebljava drugi aditiv. Kod NIS-a je to Nisotec Diesel Flow. Potrebna koncentracija je duplo manja (pola litara na 200 lit. goriva),
Mogu ići zajedno (prvo se jedan dobro rastvori pa se doda drugi). Za ED ne treba povećavati konc. nijednog od navedenih.
Slične aditive imaju i FAM, Modriča, Liqui Moly, Wynn's i mnogi drugi.
 
Upravo tako. Dodaju se ali štite samo do -20°C.
Uzgred, FAM-ov aditiv za ED (mazivost) se zove FAM Dizel Plus i dodaje se u dvostruko manjoj koncentraciji od NIS-ovog (1:800, 100ml na 80 lit. goriva).
Što se tiče drugog tipa aditiva (za sprečavanje pojave kristala parafina) osim FAM dizel 400 postoji i poseban za ED gorivo (Eurodizel 100).
Naravno, prvi se može koristiti u oba goriva ali nije preporučljiv za Euro 4 motore gde treba koristiti drugo navedeni (ne povećava konc. sumpora iznad dozvoljene i slično).
Ako se aditiv dodaje u GU 01, onda treba ići po preporučenoj konc. za D2 (1:400, odnosno od 1:200 do 1:500). Međutim treba računati samo do -25.
Ako se aditiv dodaje u ED može se postići i svih -30. Onda ići sa preporućenih 1:400 dok je "za svaki slučaj" i do -25 dovoljno i manje (npr. duplo manje).
Ponavljam a g.Philby potvrđuje, do nekih -22 ili -23 u ED ne treba dodavati aditive.
Dodatak aditiva za mazivost ne bi trebalo da utiče izdvajanje parafina, bar ne do -20.
 
Jeste! Električna struja!
Šalu na stranu, nekoliko takvih ima ali više košta nego što donosi (a i pitanje je da li je i tih par % realno).
Abrovi kruže da aceton smanjuje potrošnju benzina (dakle kod benzinskih motora) ali sam veoma skeptičan (osim toga, o tome sam (negde) pisao, pitanje je koliko će tek taj (aceton) rastvoriti gumenih (neoprenskih) zaptivki i plastičnih delova, iako ide jako malo, cca. 1:1000).
 
Da li si ti svestan sta pises. pre 20 god. Sankcije gorivo na flase od svercera ,krstio ga je kako je ko stigao, pokusavas da prodjes malo jeftinije, ides na granicu kupis neku kolicinu goriva putem strepis od milicije, explozije u neodgovoravajucim uslovima itd.
Na pumpama i po šećeranama u kampanji repe ne iz švreca preko grane donosio sam i ja iz Madjarske al kad ga ja donesem znam šta sam kupio a ne kad ga neko prekrsti .
 
Nekad se moglo kupiti kao reg. poljo gazdinstva , ali nakon izvesnog vremena su prekinuli tu parsu ..cena malo jeftinija nego na pumpama...
 
Nazad
Vrh