Da, stavka jedan je za "truli" Zapad (ne odnosi se na Srbiju, naravno). Izvinjavam se na nepreciznosti "Vulkan"-u (i drugim članovima). Slažem se i sa @paorpaor-om da to (ni dodatno pojašnjeno) nije potpuno tačno, jer se i na Zapadu koriste starije mašine, trebalo je da stoji da su proporcionalno manje zastupljene nego kod nas.
No, to (ionako) nije bila poenta post-a (evo, preskočite stavku pod 1), priznao sam "bez batina"). Ostatak se odnosi baš na one (u manjem procentu nego kod nas) mašine iz npr. 80-tih godina prošlog veka.
Poenta je da (da ponovim 101 put pa mi više ne pada na pamet, to sam već rekao 2-3x ali zaista je ovo zadnji put da komentarišem):
1) Ako je ED u potpunosti sa EN 590 normom problema ne bi trebalo da bude! (navedeno više puta zbog čega).
2) Postoje (stariji) motori kojima ED može (donekle) da škodi, što su dokumentovali sami proizvođači (Cummins, na primer). To što ova dokumentacija nije dostupna, druga je stvar. Za starije mašine nećete ni dobiti odgovor jer je prestala obaveza proizvođača da proizvodi delove a kamoli daje informacije ovog tipa. Dakle, to što smo šljiva republika otežava stvari jer zastupnici mnogih firmi nemaju dokumentaciju iz 90-tih kada je to bilo aktuelno. No i to nije najbitnije, nego ono što je pisano posle (tj. u ovom postu pod 3) i 4)).
3) Dodavanjem biodizel-a u dizel u (npr.) Nemačkoj je stvar više nego rešena. Uglavnom se dodaje do 5% što je dovoljno (ponavljam za do 5% se ne mora ni označavati da je BD dodat jer je samim EN 590 standardom to dozvoljeno i radi se; kod nas mogu dozvoliti koliko hoće, proizvodnja standardizovanog i subvencionisanog BD-a kod nas NE postoji a od industijskih pokušaja (najava) bih pomenuo FAM koji to nikada (ni pod NIS-om) nije uspeo da sprovede u delo (jer i nije bilo samo do njih nego i ministarstava poljoprivrede i finansija pre svega ali šire gledano tadašnjih vlasti (vlada, skupština)).
4) Ako već NIS ne dodaje BD (jer nema iz sopstvene proizvodnje, pa ni iz domaćih izvora nego bi morao da uvozi po ceni sličnoj ED-u, jer akciza svakako ide, pa im se naravno ne isplati) onda sam naveo koliko je dovoljno.
5) Motorno ulje je loše rešenje. 2T ulja takođe nisu adekvatno rešenje (mada bolje od prethodnog, ovo kažu i na mašinskom fakulteru), makar ne rešava problem u potpunosti (ako takvog ima uopšte, a nećemo znati bez analize ED-a i saznanja iz koje je šarže gorivo na svakoj pumpi pojedinačno, tj. bez analize na svakoj pumpi, što ne bih očekivao narednih 10 godina, mada MOL to nudi, ali da li je običnom korisniku dostupno, ne bih znao); Aditiv koji proizvodi NIS je možda i "pranje savesti" (tj. za duševni mir iako ne radi ništa posebno), možda a možda je baš ono što bi rafinerijki trebalo da dodaju ali im se ne isplati jer računaju da je ED za novije motore a da će stariji koristiti Gasno Ulje 01, pa je aditiv samo za prelazni period. Ovo zvuči najlogičnije ali logika je na Balkanu odavno "demode" (ne stanuje ovde) pa zato i tolika priča a istina je prosta samo NIKO ko je zna NEĆE da je kaže.
Kako se gasno ulje već pojavilo, ostaju sledeće opcije:
1) koristiti GU 01, sigrno je lošije gorivo od ED ali nije od D2 pa je taman za stare mašine. (cena mu, doduše, nije mnogo niža od ED).
2) Dodavati BD kako sam naveo u prošlom postu. (na zapadu se dodaje više od decenije u rafinerijama, uglavnom do 5%, a koriste se i BD20 pa čak i čist BD ali uz izmene instalacije za gorivo i kod nekih motora dodatnih izmena; ovde se ne isplati zbog cene).
3) Dodavati NIS-ov aditiv u NIS gorivo (ED). Aditiva će biti i nadalje jer će ga koristiti vlasnici automobilskih motora ("prelazno rešenje" je bilo u smislu poljoprivrednih i građevinskih mašina)
4) Koristiti ED bez ikakvih dodataka (OMV kaže da je tako, NIS takođe zvanično tvrdi (čemu aditiv? to nisu pojasnili !!) ostali proizvođači se ne izjašnjavaju; sa mašinskog fakulteta tvrde isto). Nije pravilo ali stariji motori (zaista) mogu da troše više ED-a.
Pa ko kako želi, smatra i hoće.
(A ko šta misli, uključujući i mene, ionako nije (više) važno)
P.S. Ponvljam: NE dodavati motorno ulje u dizel, to sigurno nije dobro (nije nikakvo) rešenje. Dodavanje 2T ulja je manje štetno ali (kao što je navedeno) takođe nije rešenje problema.