Ne znam za ovaj poslednji pravilnik o zahtevima za goriva (koji se mora kupiti) ali po prethodnom ("Sl. glasnik RS", br. 64/2011),
zavisno od klimatskih uslova dozvoljeno je korišćenje svih 6 kategorija dizela (po EN 590).
Iako bi u zimskom periodu trebalo da je na tržištu samo F klasa (do -20) često su figurira i D (kao ona iz tabele navedene gore, po standardu do -10 a po analizi, filtrabilnost do -17). Upravo su se pre dve zime posebno (neki) žalili da su imali problema sa ED na oko -15°C.
Ipak, sada su temperature znatno više, pa ni D2 ne bi trebalo da se tako ponaša.
Po ovome izgleda da je čist letnji (verovatno klase B, jer otprilike te tri se uopšte i koriste, mada smo mi samo za D i F).
O artičkim dizelima je glupo pričati (i minus 40, kada je kod nas i -4°C kritično).
Ne znam kada ste kupili to gorivo, ali ako je od 1.novembra, onda definitivno mora da izdrži makar -10.
Žalba? Naravno.
Osim fiskalnog računa, trebaju Vam i živci kao sajle za most. Nikada nisu krivi i nikada nije do njih (ko god da je snabdevač).
Ni kada sipaju 31 litar u 30 (doduše pre par godina u vreme one afere sa krađom na meri).
Ako zovete ljude iz kompanije, ljubazno će vas navozati i neće ništa uraditi posle poziva (pisana žalba leti u korpu).
Da idete u inspekciju ... ne znam ima li vajde (šut sa rogatim još na kraj izašao nije).
Najbolje je da probate manju količinu pre sipanja u rezervoar (za povremeno, zimsko, paljenje motora) na niskoj temp.
Gde naći nisku temp. ... pa u zamrzivaču. Oprez! Gorivo se ne stavlja sa hranom pa makar i hemretički zatvoreno (teorijski tek). Najbolje u kombinovanom sa malim zamrzivačem koji je prazan (a boca da dobro dihtuje) ili čekati prvo ektra hladno jutro (oko -10) pa na osnovu toga odlučiti gde da se ED skladišti.
Mislim da je sramota da ED bude lošiji od D2 (koje pa drži -5 do -10), pa makar i "letnji".