Dizel D-2 i Eurodizel razlika

stalker

Zaslužan član
Učlanjen(a)
23 Jan 2011
Poruka
822
Lokacija
Bor
Vi pitate da li je zemlja lopta? Pa ... skoro. Onda vam odgovor ne valja jer se ispostavi da je obim polutara veći od obima po polovima (za 0,15%).
I još Vam smeta ako neko o tome priča. Zemlja je sigurno "okrugla" e a to nije dovooljno konkretno.

Potpuno je neumesno pominjati sud u Hagu u ovakvom kontekstu to je valjda jasno, a sa komunizmom je u istoriju otišao i D2.
Možemo žaliti (ili se radovati što ih nema) i za jednim i drugim ali to je tako a pre će se vratiti prvo nego drugo i tu je priči sa D2 kraj.

Ne dodajte ništa u dizel gorivo (ED). Osim D2 (ako imate neke zalihe). Dovoljno konkreto?!

P.S. (za one kojima ne treba samo konkretan odgovor)
Eventualno NIS-ov aditiv u NIS-ovo gorivo (verovatno nije do "mazivosti" nego baš je aditiv sa aromatima da smanji skupljanje polimera, a ko bi to tek objasnio, pa je marketinški pretstavljeno kao "mazivo"). Iako je, kako je već naveo Nikola Ilić, verovatno samo bacanje para (neće da škodi).
Problem je sa dodacima da oni jednostvno ne mogu da od ED naprave (baš) D2 i pomognu sa glavnim problemom (skupljanjem polimera) već samo mogu da ublaže pojavu. Za "mazivost" nisu potrebni, to je (valjda) očigledno. Izuzetnih slučajeva uvek ima i biće.

Spremite nov filter goriva (koji bi trebali da zamenite posle nekoliko rezervoara čistog ED).
I budite spremni na eventualnu zamenu nekih zaptivki (i/ili creva) u sistemu za dovod goriva. To se ionako neće desiti preko noći.
Ništa strašno. Boš pumpa neće "zaribati", "pohabati se", "ciknuti", "crći" ili tako nešto. Motoru će prijati kvalitetnije gorivo.
Potrošnja goriva će ostati ista ili unutar par % gore ili dole.

Na kraju krajeva:
1) Imate PU 01 ako ste "D2 nostalgičar". To je gorivo sličnije D2 nego ED (i lošije od ED).
2) "Nemoj stati, osim kad moraš." (nemoj sipati ED osim kad moraš); natpis sa majce Grunfa (Grunta).
 

stalker

Zaslužan član
Učlanjen(a)
23 Jan 2011
Poruka
822
Lokacija
Bor
Eto, sporazumesmo se, "k'o od šale i na brzinu".
Samo da Sremac ne povuče ... ostalo ćemo lako.
 

stalker

Zaslužan član
Učlanjen(a)
23 Jan 2011
Poruka
822
Lokacija
Bor
Za onakav (analize iz tabele) dizel (NIS-ov, inače prodaje se i na Lukoil-u i verovatno još ponegde) sigurno ništa ne treba dodavati!
(zapazite rezultat mazivosti koji je 20% bolji od standarda, tj. 20% manje habanje pumpe visokog pritiska od (ionako) zahtevnog standarda)
Cetanski broj (indeks) - izuzetan!
Sve u svemu gorivo pogodno i za Euro 6 motore. Još nisu izašli posebni zahtevi za njih po pitanju goriva, tj. i (dobar) Euro 5 dizel se može koristiti, jedino su povećane dozvoljene koncentracije goriva iz obnovljivih izvora (etanol za benzin sa 5% na 10% i biodizel sa 5% na 7%).

 

Pavle.

Banned
Učlanjen(a)
8 Okt 2012
Poruka
710
Lokacija
Pavlovci
Ono sto sam u poslednje vreme primetio je da se gumena creva i sve zaptivne gumice na dizel agregatima opako brzo uniste od ovog novog goriva pa to isto svagde flisuje.To je zasigurno posledica pojacanog prisustva biodizela koji se umesava u ovaj evrodizel.Nisam vise pametan sta da radim.
 

stalker

Zaslužan član
Učlanjen(a)
23 Jan 2011
Poruka
822
Lokacija
Bor
Čak i bez biodizela to je ono što se dešava. NIS zvanično tvrdi da (još uvek) ne dodaje BD jer im se ne isplati (plus moraju uvoziti isti). Ne znam za druge dobavljače.
Trenutno je dozvoljeno do 5% BD "bez upozorenja" a od sledeće godine (i Euro 6 standarda) do 7% (trebalo je svih 10% ali je na insistiranje nemačkih proizvođača motora, naročito Mercedesa, to odloženo). To je "klasičan" BD, naravno u prodaji (u EU) ima i čistog BD ili "jačih" kao što je npr. BD20 (20%). Dakle, biće još gore.
Savet?
Nema baš dobrog. Zameniti sve. Trebalo bi da zaptivne gumice i creva izdrže ED kada od početka njihovog korišćenja gorivo bude isključivo ED (kao što sam već naveo). Pojava koju navodite je tipična kada se sa D2 prelazi na ED. Ipak, najbolje bi bilo koristiti materijale koji su otporniji (homologizovani za BD) ali to je kod starijih mašina često nemoguće.
Pravo "vrhino kolo" (kvaka 22).
Ideja za malu privredu je tu ali teško da će toga biti na tržištu.
 

GANGA

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
5 Jul 2010
Poruka
535
Lokacija
Elemir
Palio sam traktor ovi dana tj u zadnjih mesec dana po par puta tako već radim godinama, jutros upalio jedan radi malo i ugasio se a evo i razloga zašto, da napomenem u pitanji je Eurodizel.
Dali je ovo primereno i u granicama dozvoljenog neznam ali na ovoj temperaturi mislim da se nebi smelo desiti.
 
Poslednja izmena od urednika:

stalker

Zaslužan član
Učlanjen(a)
23 Jan 2011
Poruka
822
Lokacija
Bor
Ne znam za ovaj poslednji pravilnik o zahtevima za goriva (koji se mora kupiti) ali po prethodnom ("Sl. glasnik RS", br. 64/2011),
zavisno od klimatskih uslova dozvoljeno je korišćenje svih 6 kategorija dizela (po EN 590).
Iako bi u zimskom periodu trebalo da je na tržištu samo F klasa (do -20) često su figurira i D (kao ona iz tabele navedene gore, po standardu do -10 a po analizi, filtrabilnost do -17). Upravo su se pre dve zime posebno (neki) žalili da su imali problema sa ED na oko -15°C.
Ipak, sada su temperature znatno više, pa ni D2 ne bi trebalo da se tako ponaša.
Po ovome izgleda da je čist letnji (verovatno klase B, jer otprilike te tri se uopšte i koriste, mada smo mi samo za D i F).
O artičkim dizelima je glupo pričati (i minus 40, kada je kod nas i -4°C kritično).

Ne znam kada ste kupili to gorivo, ali ako je od 1.novembra, onda definitivno mora da izdrži makar -10.
Žalba? Naravno.
Osim fiskalnog računa, trebaju Vam i živci kao sajle za most. Nikada nisu krivi i nikada nije do njih (ko god da je snabdevač).
Ni kada sipaju 31 litar u 30 (doduše pre par godina u vreme one afere sa krađom na meri).
Ako zovete ljude iz kompanije, ljubazno će vas navozati i neće ništa uraditi posle poziva (pisana žalba leti u korpu).
Da idete u inspekciju ... ne znam ima li vajde (šut sa rogatim još na kraj izašao nije).

Najbolje je da probate manju količinu pre sipanja u rezervoar (za povremeno, zimsko, paljenje motora) na niskoj temp.
Gde naći nisku temp. ... pa u zamrzivaču. Oprez! Gorivo se ne stavlja sa hranom pa makar i hemretički zatvoreno (teorijski tek). Najbolje u kombinovanom sa malim zamrzivačem koji je prazan (a boca da dobro dihtuje) ili čekati prvo ektra hladno jutro (oko -10) pa na osnovu toga odlučiti gde da se ED skladišti.

Mislim da je sramota da ED bude lošiji od D2 (koje pa drži -5 do -10), pa makar i "letnji".
 

GANGA

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
5 Jul 2010
Poruka
535
Lokacija
Elemir
Gorivo jeste kupljeno posle 1.11. a ovako nešto jako retko sam imao prilike da mi se desi, bilo je slučaj sa d2 u kanisteru da stoji i da bude oko -15 pa da tek tada gorivo bude malo zamućeno i prilikom sipanja u vozilo kroz levak koji ne propušta vodu nje dolazilo do taloga već je samo protok smanjen. Da budem iskren probaću da još objavim negde kao i prodavcu a što se tiče živaca imam ih i debljih od sajle.
 

Pavle.

Banned
Učlanjen(a)
8 Okt 2012
Poruka
710
Lokacija
Pavlovci
Kod mene se gorivo u kanti koju sam pazario pre par nedelja skroz spihtijalo ali znajuci u kakvoj drzavi zivim i sa kakvim se barabama ovde posluje ja sam na vreme( krajem septembra ) sipao aditiv u dizel gorivo u rezervoar i uvek sam ga dodavao spram kolicine i to sto sam tretirao sa aditivom nije se steglo dok je ovo gorivo koje sam kupio sad na pumpi spihtijalo skroz.Da nesreca bude veca gorivo koje se sipa po pumpama uvek ima i prljavstine pa ga zato uvek ostavim u kanti da odstoji i stalozi se pa ga tek onda presipam u rezervoar kola i traktora.Jeste naporno i tesko ali samo tako sam se spasao ciscenja rezervoara i pumpe sto mi je vec dojadilo.
Ali avaj sad me muci druga muka a to je da ovo gorivo grize sve sto je od gume pa se mucim sa crevima i sa gumenim zaptivkama koje popustaju.Ne volim da mi gorivo kaplje i flisuje nigde pa se stalno patim da sve bude cisto i bez propustanja.
 

GANGA

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
5 Jul 2010
Poruka
535
Lokacija
Elemir
Nosio sam dve PVP kod Žeravice u Miloševo od oba auta počele sa curenjem i u razgovoru sa poznatim čovekom iz servisa jedino što mi je rekao da je gorivo glavni krivac za ovakave kvarove kao kod mene i da je broj pumpi iz dana u dan sve veći, lek za ovo pitajući ga nema ga tako da ova nagrizanja su nam neminovnost. Nebih dublje zalazio u of ali blagi užas je šta nam se udeljuje- tj šta žestoko plaćamo.
 

Pavle.

Banned
Učlanjen(a)
8 Okt 2012
Poruka
710
Lokacija
Pavlovci
Bilo je i pre lose nafte al nije nagrizala gumu ovo cudo sto sad prodaju na pumpama ima nesto u sebi sto uopste nije zdravo za nase masine.Sa prljavstinom i sa parafinom se i mogu nekako izboriti sipam u kante dolivam aditiv protiv smrzavanja al kako da neutralisem tu speciju koja otapa gumena creva i dihtunge za to nemam resenja.
 

IVAN ILIC

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
1.708
Lokacija
Orasje,Vlasotince
I meni na Golfu II otisla pumpa.Curi i u mirovanju motora,curi i dok isti radi.Sada su na redu traktori,ali to ce da saceka do proleca.u mom okruzenju automehanicari kazu da je sve vise ovakvih slucajeva.I sada sta reci za sve one "strucnjake" koji su nas i sa TV-a ubedjivali da ne zalimo za starim D-2,koji je ionako bio svakakav,ali i takav bolji za stare modele pumpi.
 

stalker

Zaslužan član
Učlanjen(a)
23 Jan 2011
Poruka
822
Lokacija
Bor
Jedino da se koristi "Gasno Ulje 01" ili ED meša sa istim (u bilo kom odnosu, mada bi onog prvog trebalo da bude 50% ili više da bi bilo pravog efekta).
Pošto je GU01 najsličnije D2.
Kao što pomenuh, najveći problem je kada se (već) koristio D2. Po zameni zaptivki (creva i ostalih elemenata) problem bi trebao da se umanji (a jedino homologizovani delovi, na ED, su izvesno otporni; još bolje ako su na BD jer je on još agresivniji).
Druge pomoći nema. "Stručnjaci" sa TV ili nisu znali za ovu pojavu (naveo sam izvor Deutz-a i drugih gde je to dokumentovano) ili su znali ali su "terali vodu" na vodenicu države i NiS-a.
U SAT-u je jedan asistent sa mašinskog fakulteta pomenuo ovaj problem (i negirao da ED smeta jer "loše podmazuje") i koliko znam NIKO više, na sredstvima javnog informisanja i uopšte medijima (nacionalnim).
 

stalker

Zaslužan član
Učlanjen(a)
23 Jan 2011
Poruka
822
Lokacija
Bor
Član 7(Brisano)V OSNOVICA AKCIZEČlan 8
Osnovicu za obračun akcize čini jedinica mere.
VI IZNOSI I STOPE AKCIZEDerivati nafte, biogoriva i biotečnostiČlan 9
Na derivate nafte, biogoriva i biotečnosti akciza se plaća u sledećim iznosima, i to na:
[TABLE="class: cms_table_tbezokvira, width: 935"]
[TR]
[TD]1) olovni benzin (tarifne oznake nomenklature CT: 2710 12 51 00 i 2710 12 59 00)[/TD]
[TD]
55,00 din/lit;
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

2) bezolovni benzin (tarifne oznake nomenklature CT: 2710 12 41 00, 2710 12 45 00, 2710 12 49 00 i 2710 20 90 11)
[TABLE="class: cms_table_tbezokvira, width: 935"]
[TR]
[TD]- do 31. decembra 2013. godine[/TD]
[TD]
49,60 din/lit;
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]- od 1. januara 2014. godine[/TD]
[TD]
50,00 din/lit;
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

3) gasna ulja (tarifne oznake nomenklature CT: 2710 19 43 00, 2710 19 46 00, 2710 19 47 00, 2710 19 48 00, 2710 20 11 00, 2710 20 15 00, 2710 20 17 00 i 2710 20 19 00)
[TABLE="class: cms_table_tbezokvira, width: 935"]
[TR]
[TD]- do 31. decembra 2013. godine[/TD]
[TD]
42,00 din/lit;
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]- u periodu od 1. januara do 31. decembra 2014. godine[/TD]
[TD]
46,00 din/lit;
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]- od 1. januara 2015. godine[/TD]
[TD]
50,00 din/lit;
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

4) kerozin (tarifne oznake nomenklature CT: 2710 19 21 00 i 2710 19 25 00) 62,00 din/kg;
5) tečni naftni gas (tarifne oznake nomenklature CT: 2711 12 11 00 do 2711 19 00 00)
[TABLE="class: cms_table_tbezokvira, width: 935"]
[TR]
[TD]- do 31. decembra 2013. godine[/TD]
[TD]
30,00 din/kg;
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]- u periodu od 1. januara do 31. decembra 2014. godine[/TD]
[TD]
35,00 din/kg;
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]- od 1. januara 2015. godine[/TD]
[TD]
40,00 din/kg;
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


[TABLE="class: cms_table_tbezokvira, width: 935"]
[TR]
[TD]6) ostale derivate nafte koji se dobijaju od frakcija nafte koje imaju raspon destilacije do 380°S (tarifne oznake nomenklature CT: 2710 12 11 00, 2710 12 15 00, 2710 12 21 00, 2710 12 25 00, 2710 12 90 00, 2710 19 11 00, 2710 19 15 00, 2710 19 29 00, 2710 19 31 00, 2710 19 35 00, 2710 19 99 00, 2710 20 90 19 i 2710 20 90 99)[/TD]
[TD="width: 12%"]
62,00 din/kg;
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

7) biogoriva i biotečnosti (tarifne oznake nomenklature CT: 3826 00 10 00 i 3826 00 90 00)
[TABLE="class: cms_table_tbezokvira, width: 935"]
[TR]
[TD]- do 31. decembra 2013. godine[/TD]
[TD]
42,00 din/lit;
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]- u periodu od 1. januara do 31. decembra 2014. godine[/TD]
[TD]
46,00 din/lit;
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]- od 1. januara 2015. godine[/TD]
[TD]
50,00 din/lit.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Derivatima nafte, u smislu ovog zakona, smatraju se i:
1) svaki proizvod koji se prodaje i upotrebljava kao pogonsko gorivo;
2) aditivi, odnosno ekstenderi koji su kao takvi deklarisani za dodavanje u pogonska goriva.
 
Vrh