Dizel D-2 i Eurodizel razlika

Meni se pokazalo da traktor trosi manje euro dizela nego gasnog ulja i imam merodavnije merenje. Traktor je imt 558 ,uradjena full generalna, terao pumpu za navodnjavanje. Gas konstantan 1700 obrtaja,opterecenje konstantno uvek , traktor je radio 15 dana bez gasenja bukvalno.Gasnog ulja na sat je trosio 6L ,euro dizela ispod 5.
Znaci na sat litra manje. 15 dana x24h x 1l ...
Prostom racunicom smo videli koliko je jeftinije sipati euro dizel. Ni samo nismo verovali ali cinjenice su cinjenice. Jos stari tip motora sa pretkomorama i eto. Od tad sipam euro dizel. Imali sko jednu turu shellovog euro dizela. Toga je trosio oko 4.5 na sat.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
 
Zablude da gasno ulje 0,1 motor manje troši od evro dizela mogu da vam objasne boš majstori koji šteluju boš pumpe.Gustina goriva,koja je na oko veća zbog zelene boje,kod gasnog ulja uopšte nema uticaja na potrošnju.Boš pumpe visokog pritiska uopšte ne regulišu protok goriva-potrošnju,prema gustini goriva već prema zadatom broju obrtaja na pedali gasa.Ako je gorivo kvalitetnije i motor pre postigne taj zadati broj obrtaja,koji mu mi diktiramo položajem pedale gasa,automatski je i potrošnja goriva manja.To da je gasno ulje kvalitetnije gorivo od evro dizela su priče za malu decu,da je tolko kvalitetno ne bi ga odvajali za poljoprivredne mašine koje gutaju svakakvo loše gorivo i ulje,pa čak i ovo jestivo koje zbog cene više nije rentabilno koristiti.
 
Naravno da i kod mene stalno radi merač i dokazano znam da evro dizel nikako ne može da potroši više od gasnog ulja,proveravao sam mnogo puta u više vozila.Jedini dobar razlog za sipanje gasnog ulja je cena koja je još neopravdano visoka u odnosu na evro dizel.Na nis pumpama vikendom ima popust na gasno ulje od 8 dinara po litru pa je nešto povoljnije.Cena gasnog ulja koja je bila do skoro niža svega 2-3 dinara od evro dizela je velika za to smeće od goriva.Realno je da gasno ulje bude jevtinije od evro dizela bar 20 dinara.
 
Nikad nisam sipao loz ulje u bilo sta a od kad se pojavio euro dizel samo njega koristim koje crno gasno ulje i oistale muvacine u te specije nemam poverenja, da ima sta bolje od ovog euro dizela presao bih odmah na to gorivo.Kad se masina batali to je najskuplje
 
Nerado se uključujem u diskusije tipa šta stari motori troše manje (i zašto) ... svako merenje je merenje i činjenice su činjenice ALI:
1) Lož ulje je uvek mačka u džaku, mnogo zavisi od konkretnog ložaka jer nema definisan cetanski broj a toplotna vrednost (MJ/kg) je par % manja od dizel-a ali spec. gust. nešto veća ... sve u svemu trebalo bi očekivati da sa dizelom (pa i ED-om) potrošnja makar ne bude manja ili bude par % manja. Uglavnom je "tu negde" i teško da se može primetiti razlika u svakodnevnoj primeni.
2) Dizel sa više i manje sumpora ... tu je ma(l)ko bolje definisano. Kod novijih motora, npr. Euro 4 kod manjih varijacija sadržaja sumpora (50ppm vs. 10ppm) uglavnom nema razlike u potrošnji ili je 1-5% manja ali pre svega zbog DPF-a (u više studija i od više proizvođača se navodi 3%). Bez njega razlika se gubi i uglavnom je nema. Može da se kaže da bi Euro 3 ili 4 motori manje trošili Euro 5 dizel od Euro 3 (na četvorku ne bi rezervoar ili dva posebno loše delovali) ali bi to bilo tek da se (jedva) izmeri u kontrolisanim uslovima ... 1-2% (eventualno).
Kod starijih motora ... nema baš mnogo naučnih (stručnih radova), najdalje sežu do Euro 2 motora, gde je razlika unutar ±1%.
Specifična potrošnja goriva može biti 2-3% manja sa ED-om, ali kako je ona izražena u g/kWh, uzevši u obzir manju gustinu, dobitak ne može biti veći od 1% (u korist ED-a).
Sa druge strane, navodi se i činjenica da ED ima manju toplotnu vrednost ali je to obično do 0,5%, te uzevši i nešto veću spec. gust. (zapreminsku masu), 1% može biti u korist dizela sa više sumpora (npr. GU 01).
Sve u svemu, u zavisnosti od režima i nepreciznosti merenja, "razlike" (u stvarnosti praktično nepostojeće) mogu biti i veće, ali ne više od 5% (zaokruženo na više).
Gde nastaje tolika razlika?
Nemam pojma. Mogu samo da pretpostavim da kod predosti GU može biti do curenja ED-a na raznim mestima (makar kapilarno) ... u obratnom slučaju je teže predložiti bilo šta suvislo (ma kako ubedljivi bili razultati koji se navode) ... bolje sagorevanje ne može biti razlog za posebno veće iskorišćenje goriva (98% je i sa visoko sumpornim gorivima), eventualno do 1%. Postoje neki režimi rada gde bi zaista moglo biti nekih 5-6% (zavisno i od konstrukcije motora i raznih drugih faktora) pa eto nečeg opipljivog ali u mnogo manjoj meri.

Ono što nije sporno to je da je EN 590 (2004 (E4) ili 2009 (E5)) "ED" sigurno KVALITETNIJE gorivo i da se čak i kod starijih motora preporučuje. Naročito kod male razlike u ceni.
Ipak, trenutno je 124,9:116,4 (bar kod mene) što daje prednost GU kod starih motora (Euro 2 i starijih), naročito ako se može ostvariti i dodatan popust na GU (karticom ili kako već, nisam upućen u detalje).
Zimi je ED sigurno neuporedivo bolji i posebno je za preporuku.

U teroriji NE bi smelo da bude većih problema sa upotrebom ED-a u starim motorima ALI praksa je pokazala da u malom broju slučajeva može biti malih i u još manjem velikih problema. To se navodi i u izveštajima kako proizvođača motora tako i proizvođača goriva. Ovako ili onako, korisnici starijih motora su zanemareni i ostavljeni na "milost i nemilost" testu habanja za dizel goriva sa niskim sadržajem sumpora (uglavnom dovoljno ali ne u 100% slučajeva). Zbog toga i cela tema. Uostalom čemu dodatni aditivi (čak i od strane proizvođača goriva)?
Zbog toga (valjda) i cela (ova) tema.
 
Dali imate neki kontakt telefon od nekoga ko prodaje dizel gorivo na vise i donosi kuci sa cisternom, hvala
 
Sipam ja. Na 20l goriva naspem 1l 15w 40 ulja. Moze i bilo koje motorno, cak i preradjeno iz auta sa plinom, ali procedjeno kroz najlon carapu:osmeh:. Po nekoj logici mora u traktore sa rotacionom pvp a u one sa linijskom moze a i nemora.
 
Ima linijsku koja ima sopstveno podmazivanje, ali opet nije na odmet dodati malo ulja.
Paorpaor, pa koliko bi trebalo? To mu je 5% ako sam dobro izracunao.
--------------
Sova, od kad znam za sebe Rakovica mi cadi. Nisam primetio neku razliku. Sad neki kazu 1l ulja na 20l goriva a neki na 50l. Kome verovati ne znam ni ja
 
Nazad
Vrh