Deutz-Fahr

Бобо није тачно,на м922 су другачији бочни редуктори него на м900,за систем варијатора нисам сигуран да је другачији него на м900 ал мислим да јесте,док већ на м1002 је то све боље урађено сто посто сигурно и није никакво бацање пара.Уосталом ради како ти воља ал спомињаћеш ово једног дана.:)
 
Ja sam pšo internetu čitao da tek 980 i 1080 imaju novi tip prednje osovine s bočnim reduktorima a da 900 i 922 imaju one s vjencem... Zato i pitam što ne znam iz prve ruke ništa. 1002 je za moje potrebe ogroman kombajn jer je problem s 3.6m hederom doći do svih njiva, morao bih ići s 3m a 3m fino pogoni i 922 s 4 cilindra.

Prije dok sve nije zaraslo, moglo se ići i s 4.2m a sad je to samo san. Dvorište mi je dosta usko, 3.6m ne prolazi... zato kažem da je bacanje para 1002, daleko od toga da ja njega kudim da je loš.

Do sad je zmaj odrađivao radnju, ako 922 nije dostojna zamjena onda stvarno ne znam... Neću ja raditi 100 jutara godišnje s njim. 40, 50 max
 
Znam da ima, al kupovat kombajn s jačim motorom radi "ničega" npr. skuplji je od 922 za 1000+ eura i treba nać uredan. našao sam dosta blizu, na poznato, relativno očuvan 922 sa sječkom. mene samo zanima šta da na njemu gledam jer mi paše po većini kriterija... Treba mi zamjena za zmaja 133 i mislim da će takav 922 raditi bez greške. Jedan poznanik ima fahra 900 i s njim nosi zmajev 4 reda heder s 4 cilindra motorom već sigurno 5-6 godina... Polako i sve može.
 
Kazu da remenica varijatora hoce problem pravit, tako sam cuo, dobri su to sve kombajni, problem je sto primjerci koji su ocuvani drze i cijenu, kod fahra nemos fulat to su uvijek bili dobri kombajni..
 
Kazu da remenica varijatora hoce problem pravit, tako sam cuo, dobri su to sve kombajni, problem je sto primjerci koji su ocuvani drze i cijenu, kod fahra nemos fulat to su uvijek bili dobri kombajni..

Ovaj kaže čim je uvežen odmah su varijator rastavili, neke rupe što su se razjele tu ja varijator klepetao, provrnuli veće rupe i dao je napraviti neka 3 šarafa na mjeru prema tim rupama i kaže odo nda nema nikakvih problema s varijatorom... jasno da svemu jednom dođe kraj, opet se odradi neki remont i gas dalje...
 
a kako mosi 1080 adapter od 4 reda?kakav je njihov varijator i imaju li kakvu manu?
 
Pisao sam xxx puta. M900, M922, M1002 to su identicni kombajni, potpuno isti, samo 1002 nosi motor 5 cilindara, a ova dva motor od 4 cilindra. Razlika izmedju M 900 i 922 je samo u natoisu na stranicama kombajna. M900 ima
motor snage 74ks i 83ks. M 922 isti motor 74ks i 77ks. M 1002 motor 5 cilindara 90ks. 4 slamotresa, 103 cm bubanj. Heder od 2.8m, 3m i 3.6m. Pretezno su 3 metra. Najveca mana na ova tri modela je donji varijator, previse je opterecen. Na varijatoru se postavljena korpa, lamela i nosac korpe i lamele. Cim to dobije malo lufta nastaju problemi, pocinji da pucaju opruge, varijator dobija luft, pocinje celicna piksna da se izvlaci. Gornji varijator nije problem, ali na njemu ima cilindar koji siri i skuplja varijator, e on je problem, sad pa sad pusti ulje. Bocni reduktori su sistem mijesalice, mali zupcanik i veliki vijenac. Par sela od mene jedan momak je slomio vijenac i nosac vijenca ( cifra 1550€). M980 i M 1080 su naslednici i sve sto je bio problem na starim serijama to su na njima rijesili. M980 nosi motor 4 cilindra 74ks. M1080 nosi motor 5 cilindara 82ks i 87ks. Varijatori su drugacije rijeseni, tj sad su rastereceni, lamela i korpa su premjesteni na mjenjac. Na tockovim su sad pravi bocni reduktori, nema vise vijenaca. Imaju svi par sitnica zajednickih, znaju da pucaju zadnji nosaci ladje, i nosaci lanaca u uvlacnom grlu, to su neke sitnice..
 
Znači, podatci koje sam našao na internetu točni. od 900 do 1002 svi su jednaki osim motora i naljepnica... To me najviše zanimalo.

Kod nas svi hvale 1002 da je to "izmišljen kombajn" kao da je to pravi stroj za imati a serija 900 je kvarljiva i "nije nešto"

Puno hvala i na potvrdi da su bočni prenosi "mješalica". Kolega mi sinoć kaže da misli da nije da je pravi reduktor al ja čitao da tek 980 i 1080 imaju široki zadnji trap i prave reduktore, samo sam čekao da to netko ovdje potvrdi iz prve ruke. Od fahr kombajna imam doticaja samo s fahr 1302 al on se sa serijom 900 nikako ne može uspoređivati.

Kombajn koji me zanima je 922, pričao sam s vlasnikom kombajna i kaže nikad problema u reduktorima u ovih 10-ak godina a varijator je uradio čim je uvezao kombajn iz vana i kaže da nije od onda imao problema. Što se cilindra na varijatoru tiče, kolega na 1302 je muke mučio s tim vragom, mogao je ubrzavati kombajn a da ga uspori morao je crijevo odvrtat i pajserom širiti diskove. Naišao je na nekog majstora koji mu je garantirao da to zna odraditi i zbilja je uradio za sitne novce remont tog cjelog varijatora i kombajn i ubrzava i usporava i ne curi ulje a radi baš baš puno u žetvi.



Kako najbolje provjeriti stanje bočnih reduktora? Da li lutf na pogonskoj osovini može biti realan pokazatelj stanja unutra (zazor između pogonskog zupčanika i vjenca)? Jel se taj vjenac kupa u kakvom ulju ili to ide na suho?

Kako provjeriti dotrajalost varijatora na takvom kombajnu? znam da ne smije vibrirati i da mora glatko ići do kraja i nazad te da ne smije lufta biti... Još kakav savjet u vezi varijatora?

Pogon kose koliko znam ima preko reduktora? Kako pregledati reduktor da nije dotrajao? Znam da i to zna fino koštati ako se ne remontuje na vrijeme.

Kako pregledati te nosače uvlačnih lanaca, ni ne znam šta je to?!?

Puno ste mi pomogli i s dosadašnjim komentarima. Ako se čega sjetite, slobodno pišite
 
@Bobo posto si dugo ovde znas da imamo M1080. Radi bas dosta. Ja bi ti preporucio njega. Ali obavezno zelenog.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
 
Ja sam iznio svoje misljenje i znanje, poslao sam ti i slike u poruci. Ako ne vjerujete meni, kolega mucobieno je tu, on ga ima dosta duze od mene. U bocnim reduktorima se nalazi ulje. Zupcanici se nece potorisiti, samo je problem ako ode lezaj i ne primijetis, onda zna da se slomi vijenac a i nosac vijenca. Na polu osovini ne smije biti lufta kad je pomjeras prema mjenjcu inreduktori, tii je poseban lezaj namjenski radjen, konusno valjkasti lezaj koji nema maticu da ga stegne, vec ima na sebi granicnik i samo kuciste tog lezaja ga steze..
 
1080 kod nas ide po 10 000€ a ja toliko nemam, ovaj fahr o kojem pričam je skoro duplo jeftiniji i opet se premišljam da li da ili ne...

Kolege muccobieno i putin, za 1080 se ne bih puno ni raspitivao kao ni za 980, za njih znam da valjaju al ovi stariji su na nekim mjestima problematični malo ako se ne pazi zato i pitam. Da raspolažem s 10 000€za kombajn, znao bih ja šta kupiti a ovako je nategnuta situacija.

Ja fino pitam za 900/922 i znam zašto baš pitam za te kombajne.

Ako mi je odrađivao zmaj, radit će i fahr, ja se toga ne bojim, samo pitam za poznate boljke tih modela da to znam pregledati pri odluci kad se kombajn bude kupovao da znam jel uredan kombajn na tim mjestima ili nije.

Kolega iz susjednog sela je imao 33.60 ili 33.70 i s njim skidao 6-7 godina preko 100kj u sezoni i radio mu je. Previše se plašite šarafanja, ja ne radim puno površina, svojih 40-ak jutara i to je to. Pružila se prilike prodat zmaja i uzet nešto komfornije, i lakše za održavanje s puno manje pkretnih djelova pa zašto da ne...
 
Ne znam sta bi ti drugo predlozio, varijatori znaju problem pravit ima jedan nedaloko od mene mislim da je skrsen varijator stoji vec 3-4godine covjek kupio 3580 fahra, za tu sumu para nemos ni trazit nista drugo zo znam, a sta drugo predlozit, znalo je biti u oglasima new holland malih kombajna takvih mozda da to pogledas, pricekas da se ne zaleces odmah ..
 
Išli smo nekidan kolega majstor i ja pogledati jednog fahra 922. Kombajn je na oko malo otrcan al je zato iznutra 100% zdrav i jako dobro održavan. Dosta je novih stvari na njega ugrađenoa ostatak je u dosta dobrom stanju. Kabina, sječka, to je ono što sam tražio. Našli smo se na nekoj cjeni i ja sam ga okapario. Kad ga dovezem kući u 2.-3- mjesecu, bit će i detaljne slike kombajna.

Zanimljuvu stvar mi je rekao majstor koji je pregledavao kombajn, kad smo vidjeli da je tvrdo kvačilo. Gazda je prošle godine mjenjao lamelu i grafitni prsten i od onda je kvačilo tvrdo. kolega mi reče kad dovezem kombajn kući da ga zovem da će on to podesiti kako treba a ovaj da je znao kad je radio kvačilo da paše kompletna korpa i lemela sa zmaja 133 na cjelu seriju tih FAHR kombajna mogao je imati kvačilo mekano kao u autu da je našao negdje novi tip korpe s japanskim šeširom. Kolega je sebi na 1002 radio kvačilo i tražio je od čega paše i kad je vidio da paše od zmaja, PREPOROD.


Čujem i priču da ima u neposrednoj blizini troredni kukuruzni heder s komplet adaptacijom za seriju 900 koji bi išao za neke male pare pa me sad i to golica... Svi kažu da je 3 reda tjesno za taj kombajn ako njiva nije 100% ravna a kolega je godinama radio s fahrom 900 i 4 reda zmajevim hederom, prodao ga drugom kolegi koji dan danas radi s tom kombinacijom pa ne znam ni sam. Ako ovaj heder bude ispod 2000€ i ako se ne proda do jeseni mislim da bih mogao i po njega otići...
 
Nazad
Vrh