Deutz-Fahr

Koliko psenice i kukuruza moze skinuti taj 35.40? Naprimer za 10 sati rada, da nije neko veliko setanje, nego da su blizu parcele?
Pretpostavljam da nosi 3,6m zitni i 4 reda kukuruzni...

Kako se za seckanje kukuruza podesava secka.Skidaju se nozevi ali koji koliko kojim redom fiksni rotacioni?Da li neko moze da ovo pojasni.

Koliko znam na Claasu se skidaju kontra noževi (fiksni), menjaju se rotacioni za druge zakrivljene, i menjaju se šajbne da bi se smanjio broj obrtaja na 900 o/min.
Malko je komplikovano, pa su već pojedini batalili sečku u kukuruzu.

Pozdrav za sve kombajnere !
Hteo bih da vam se obratim sa molbom da mi pomognete oko mog DF 3570.
Kupio sam ga pre 4 godine i konstantno imam problem na sitima, zabada mi se slama a u zetvi kukuruza vrhovi od stabljika, svako jutro moram povaditi sita da ocistim da bi funkcionisalo kako treba cak i u toku dana par puta se uvucem od pozadi i ocistim sa gornjeg a ujutro moram izvaditi i donja....najvise se zabada iza ceslja od sabirne, na prvoj trecini sita. Prosle godine sam kupio nova gornja sita sa onim poluokruglim repeljcima ali isto se desava....U zetvi kukuruza sam dodao parce lima u nastavku podbubnja samo koliko slamotresi ne bi zakacivali, slamotresi su blindirani na pocetku do podbubnja, usmerivace sam podigao u gornji polozaj da vetar usmerim na pocetak sita iza sabirne ali nisam nista dobio....Problem mi je i ogromna prasina koja se javlja iz grla kombajna napred, sto kod drugih nije slucaj, a ne znam kako bih resio da zetveni ostaci koji lete u zetvi kukuruza ne ulaze u otvore ventilatora i vetar ih salje dalje i prljaju mi ovrseno u bunkeru...Postavio sam zastitu na heder do kombajna, mrezu ispred ventilatora ali opet ima mesta gde ih ventilatori usisavaju...
Hvala !

Proveri kajs za pogon slamotresa, to oce da radi i kad imas mali broj obrtaja slamotresa ja kad sak imo fara m900 smonjio sam sajbnu na slamotresima da dobijem veci broj obrtaja i to sam tako resio, a sto se tice vetra to samo zatvori limom de ti uvlaci zetvene ostatke, slamotresi ti guse ceo kombajn pa zato i na grlu imas prasinu najverovatnije.

Merio sam broj obrtaja osovine slamotresa, iznosi 192 i mislim da je to ok....
A pogon i ne primaju preko remena nego ide preko plastičnog zupčanika kao na Djuri.

Meni se slicno na Zmaju desavalo kada ga teras jako sporo.Kad mu das malo bibera po brzini svi ti problemi nestanu.Ipak kombajn treba da ima mase u sebi da bi radio kako valja.

Vec se o ovome pricalo na dugacko i na siroko...

Reci mi koju ulogu ti ima donje sito u vrsidbi kukuruza? Sto to ide u povratnu masu?

Izadi donje sito i vrsi bez njega i vidjet ces da je puno bezbolnije. Ovdje svi kombajneri (I deutz-fahr i fahr i zmaj) za vrsidbu kukuruza vade donje sito jer ono samo smeta a na povratnu masu u kukuruzu nema sta ici.

U redu, i da uradim tako ako vi svi imate pozitivna iskustva sa nekorišćenjem donjeg sita...
Radio sam suncokret do ove kiše i bilo je perfektno, sita su bila skroz čista a izvršaj odličan.
Nego, u pšenici sam isto imao problem, morao sam sita vaditi napolje svako jutro i čistiti, mnogo čitavih slamki se zabadalo i kroz jedno i kroz drugo i stvaralo mi problem.
U toku dana sam morao par puta kad prelazim sa parcele na parcelu stati da rukom od pozadi počupam čitave slamke sa gornjeg sita, jer u suprotnom udavi prašina od napred, valjda vetar ne može da produva kroz njih iako je otvoren do kraja i ima ga baš više nego dovoljno.
Usmerivači su mi podignuti u gornje položaje, smatrao sam da tako usmerim vazdušnu struju na prvu trećinu sita jer je tu i najveći problem, najviše se tu zabada.

Da nije previse zatvorena korpa,i previse lomi masu,i sva ta sitna slama prodje kroz korpu i ode na sito ??????

Nemam problem sa sitnom slamom nego celim stabljikama...
Uvek se trudim da vozim sa najviše moguće otvorenom korpom, da mi pozadi izlaze čitave slamke a da ne ostaje u klasu...

- - - - - - - - - -

I da pitam još nešto vas kolege sa foruma:
Imate li vi češalj na korpi kao na Zmaju ?
Kod mene na korpi ima dodat jedan grifovani lim, pričvršćen sa 4 šarafa i na njemu gumena zavesa.
Za kukuruz sam dodavao još jedan lim horizontalno na to dužine 26 cm, da mi bude kao blinda češlja, da pogura kukuruzovinu dalje na slamotrese...

Da ti ne fali zica na korpi? Da ti nije previse otvoreno gornje sito, pa na pocetku zaglavi i dalje mase ne moze da prelazi preko? Jesu li ti otvorene ili zatvorene rupe na slamotresima?

Korpa je dobra, ne fali žica.
Probao sam i sa otvorenijim i sa zatvorenijim gornjim sitom, isto se dešava, čak sam i prošle godine kupio novo gornje sito ne bih li dobio nešto bolje ali ništa...
A na koje rupe na slamotresima misliš ?

One rupe posle svake kaskade sto imaju. Meni se na proslom kombajnu desavalo da bude slame u bunkeru, kad sam te rupe zatvorio limovima, nije vise bilo slame..

Koliko 3610 može skinuti psenice sa nekim prinosom od 5-6t po ha?
Heder 4,8m, motor od 192ks.

Moze dosta, ozbiljan je to kombajn, a o ucinku tesko, jer zavisi od vise faktora, ne samo prinos po H.

Normalno da zavisi od više faktora, setnje, veštine kombajnera, psenice.
Ali pitam otprilike, ne tacno u hektar....
I da li je neko vozio takav sa 4,2m? Nije li 4,2m mali heder za njega?
Vidim da ih uglavnom ima sa 4,8m.

Nazad
Vrh