Ma kakvi 500e . Sve su pumpe što imam bile negdje u pogonu . Traktorska Morava je vukla uglavnom iz rijeke (Vrbas) na njive koje su pored. Tamo gdje ima struje tu sam radio sa električnim , to je tek džaba , tu nema šta ni proračunavati , samo rad kolko je . Npr na jednoj njivi gdje je 2.5ha soje i 1.2ha kukuruza cijeli jul se skoro svaki dan nešto zalivalo bar nekolko sati , što topom što onako , a nekad i skoro cije dan . Evo došo račun za struju za jul 20e
.
Na ovoj njivi konkretno (malo je dalja , u zakupu , a bila već neka manja cijev na njoj) sam radio sa tomos pumpom običnom . Jedan dječak koji je tu blizu obidje povremeno . Dao mu za tih sedam dana 50e. Ja dodjem kad pomjerimo crijeva , odn poprijeko jedno izbušeno samo produžimo , ima rupe za 20ak redi . Majstor mi zbudžio na pumpu rezervoar od 10l , ostavimo tako , neznam 7-10 sati voda dodje do kraja oko 200m . Ako neki red i skrene , šta ćeš on bude nezaliven , mada povuče kroz pukotine . E da ako je zemlja mnogo ispucala , traje duže proces ali zato pukotine razvedu vodu samo tako. Za 2 hektara otišlo oko 70l goriva .
Upališ i odeš , kad nestane goriva ugasi se i to je to. Da nije zalivano teško da bi bilo i 4t/ha ove godine , a ovako pretpostavljam da će sigurno biti 8t.
Mi ovde bar imamo sreće da je zemlja pogodna za zalivanje . Vode gdje god ubodeš na 4-5m onako , a na 10-14 m kolko oćeš , a i struja se lako dovede ponegdje.