Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

DKC 5068 од СЈАЈА до БЕДЕ 2019 год. 72 метра к/ј.(добио 133 литре кише у јуну)
2021 год. 28 метара к/ј.(добио 17 литара кише у јуну)

Хтео сам Мајкану да покажем како могу да (сви хибриди)осцилирају у приносу зависно од године !
Да исправим предходни мој пост:хибрид је у вегетацији 2019 добио 363 литре кише
2021 208 литара

Vrsili smo ove godine usluzno dkc hibride i nista to nije bolje od ostalih. Kod nas u ataru ove godine gotovo svi zakucali od 2,5 do 3,5 t/kj. Vise je bilo do potesa nego do hibrida. Nas je u principu desetkovala ona oluja iz jula. Da nije bilo one vetrine bilo bi sigurno 1t vise. Ovako popadao u crnu zemlju.

Što se tiče prinosa ima hibrida od drugih semenskih kuća koji im pariraju, jedina prednost brže otpuštanje vlage samim tim i ranija žetva a i kombaju su lakši za rad.

Који сви???
Kako koji svi? Da ih naredjam? Pa kad su svi onda su svi, uz neke nijanse manje vise!
Pitas me kao da ne znas sta je dobra godina za kukuruz!
Da su sve godine idealne za rod kukuruza Dekalba bi se mnogo manje posejalo.
Odaberi hibrid za narednih godina u losijoj godini, sa manje padavina a mozes cak i pogotovo kad je duza vegetacija i onda ce ti se pokazati sta posejati dalje kad nosis da izmere vlagu!

Učili smo u školi da naša zemlja ima padavine kao neki pustinjski delovi ali nije pustinja iz razloga što su padavine ravnomerno raspoređene.

Od 2012 sve se poremetilo. Od one suse sve je puklo!
Daleko da od tada imamo ravnomerno rasporedjene padavine!
Pre se nikad nije desilo od kad znam za sebe da bude izostanak padavina od 1.5-2 meseca, a i duzi period, sto od 2012 na ovamo nije retkost, narocito Jul-Avgust ili Avgust Septembar.

Dekalb sam počeo da sejem tek pre 2 god. pre toga uglavnom Pionir i KWS jer je bilo jeftinije seme
Razlog zbog kojeg sam počeo da ga sejem je taj jer je pre 3 god. duvala neka vetrina i bilo neko nevreme i tada uglavnom većina hibrida je bilo poleglo neki čak i ,,povaljani" dok su Dekalbe skoro sve dobro stojale
Prve godine sam sejao 5075 i mao sam prinos 6,5-7 t/kj
prošle godine 5068 prinos oko 3,8 t/kj

Vrsili smo ove godine usluzno dkc hibride i nista to nije bolje od ostalih. Kod nas u ataru ove godine gotovo svi zakucali od 2,5 do 3,5 t/kj. Vise je bilo do potesa nego do hibrida. Nas je u principu desetkovala ona oluja iz jula. Da nije bilo one vetrine bilo bi sigurno 1t vise. Ovako popadao u crnu zemlju.
Eto vidis ona oluja i vetrina je zahvatila i nas atar,ne bi puno lagao da su samo DKC hibridi ostali stajati uspravno do kraja. Ovo ostalo, pionir svaki ko peglom da prodjes po njemu itd.
U lokalnoj apoteci DKC ima oko 90% pisanog semena.
Cena opravdava ulozeno 🍻

Ja se razmišljam između ova dva nova hibrida 4897 i 5092, ili da probam stari 5068 ili da ostanem na već probanom 4943. Mada sam čuo od promotera da će vreća ovih novih (koji su u prvoj grupi) biti skuplja i za 3o eura skuplja od druge grupe. Ja prošle godine platio 4943 24.000 din. Kad sam malo pričao sa Darkom Dren on mi reče da je prošle godine bio jako zadovoljan i sa kvalitetom i sa prinosom za ovaj 5068. Ali opet od prometera sam dobio info da će ovaj 5068 kad je rodna godina da da mnogo bolji prinos od 4943 ali je zato 4943 ustaljen sa nekim prinosom dok ovaj drugi debelo varira (bar po njegovom zapažanju sa velikog terena koji pokriva). Ehhh aj sad budi pametan pa odluči u moru raznih hibrida i u ovoj i u drugim kućama.

Nazad
Vrh