Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Evo sta smo komentarisali u vezi dekalba prosle i ove godine u kafani skoro. Imamo tu par ljudi koji ,krupnijih farmera za nase uslove . Kukuruza siju 300 pa vise ha. Rade uglavnom dkc i pionir .Sad dvojica su komsije i njive su tu pa vidimo . Jedino kod njih je lane i ove godine dekalb potpzno ujednacen pod spagu . Od jednakog nicanja pa dalje . Mislim da su oni dobili jace sjeme . Kako je kodvas , ko je radio oglede i dobio sjrme za za ogled dekalba , kakva je tu situacija ?

Vezano za visinu dekalba i prinos, 2018 sam prvi put sejao dekalb ,konacna visina mu je bila mozda 2 metra tako nesto,da ne kazem manje ,reko bem ti dekalb nema od ovog leba ,kad ono septembar i zetva on bezmalo 7 t/kj reko u sunce ti poljubim :osmeh:

Evo sta smo komentarisali u vezi dekalba prosle i ove godine u kafani skoro. Imamo tu par ljudi koji ,krupnijih farmera za nase uslove . Kukuruza siju 300 pa vise ha. Rade uglavnom dkc i pionir .Sad dvojica su komsije i njive su tu pa vidimo . Jedino kod njih je lane i ove godine dekalb potpzno ujednacen pod spagu . Od jednakog nicanja pa dalje . Mislim da su oni dobili jace sjeme . Kako je kodvas , ko je radio oglede i dobio sjrme za za ogled dekalba , kakva je tu situacija ?
Kod mene je taj za ogled najmanji ali je jednak a najveći je onaj što sam posejao na 15,5 cm, doduše taj sam sejao i najranije.

Тај ће све и одвалити ако се настави овако а колико сам испратио добио је добру дозу ђубрета има да буде вагон зрна по кј:osmeh:. За сад та твоја "грешka" у сетви иде ти у прилог а надам се да ће до краја тако и остати.

Većina hibrida kukuruza, koja se danas gaji, ima od 17 do 22 lista. Hibridi sa manjim brojem listova uglavnom su niži i sazrevaju ranije nego oni sa većim brojem listova (kasniji hibridi).
Treba zapamtiti da prvih 5 listova već postoje u embriju zrna, a stvoreni su pre nego što je zrno potpuno sazrelo predhodne sezone. Ostalih 12 do 17 listova počinju razvoj odmah posle klijanja u zoni takozvane tačke porasta mlade kukuruzne biljke. Svo lišće koje će buduća biljka imati biće formirano (začeci) u fazi 5-og do 6-og lista kukuruza
Ako kukuruz ima dovoljan broj listova i sklope svi ostali uslovi bice i dobar rod. Ako pak ima manjibroj listova nece ni ishraniti dobro klip.
To je ipak nauka, a kako je bilo u nekoj godini to nema veze sa ovom godinom i slabim razvicem pojedinih sorti.
Definitivno da pojedine sorte imaju slab razvitak zbog loseg semena.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Тај ће све и одвалити ако се настави овако а колико сам испратио добио је добру дозу ђубрета има да буде вагон зрна по кј:osmeh:. За сад та твоја "грешka" у сетви иде ти у прилог а надам се да ће до краја тако и остати.
Kako god bilo mogao je i za dobre pare prodati za silažu,možta ta opcija sada i bolja,biće klipa i mase.

Најбољи сценарио ако време дозволи је јако рано скидање и продаја по цени старог, још ако вагне добро,шта ћеш боље...

Izašli smo sa predstavnikom DKC na nekoliko parcela gde je sejan 4943.Ne zna se šta je uzrok zaostajanja pojedinih biljaka (po mojoj slobodnoj proceni oko 30 %).

Pisao sam i ponavljam .Kukuruz je nikao jednako .Tek u prskanju sam primetio da neke biljke zaostaju u razvitku.

Читам ову вашу дискусију о неуједначеном порасту појединих "Декалбових" хибрида, па ми паде на памет мој случај са "Рајфајзен Уликсом" и причом да "Рајфајзен" користи селекцију других семенских кућа.

Зна ли неко, да л' је неким случајем "Уликс" из "Декалбове кухиње"?

Приметио сам ову појаву као код колеге Кираја и код нас у атару ,што неко рече као семенски да је сејан.Два три реда поприлично заостају па тако прошарано дуж целе парцеле.Сигуран сам да је неки ДКЦ хибрид јер није га тешко препознати по ушпицањеном и уврнутом листу.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh