Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Ako nesto na sebi nosi pecat Monsanta, to je onda sto u izlogu to i u radnji.Kod njih nema prepustanja slucaju Pre bih posejao predeklarisan dkc nego neku drugu kucu iz domace produkcije.A sto se tice cene,kanda cemo jeftinu ureu platiti na cupriji.

Da se kocka sa tim starim semenom ,malo da mu ne bude sproleća dosadno. Seje dva tri puta šta fali baš je zanimljiv i jeftin sport ta setva. Ako se ti imao sreće ne znači da treba da savetuješ druge da isto to rade to je čista ludost,ti sej i deset godina staro tvoj izbor tvoja stvar.
Sreca nesto ne prati u vise navrata bar koliko ja znam!
Tako da ja nisam ovo napamet napisao! A pre svega nisam imao nameru da nekog silom nateram da kupi predeklarisano seme, svako zna svoje!!! Mozda tvoje licno iskustvo govori da je predeklarisano seme djubre, sto i moze biti narocito nekih drugih proizvodjaca, mogu i to sa sigurnocu da tvrdim!

Hocu i ja da sejem staro seme,nisam gadljiv ali po ceni od 2000 dinara za dzak,ne vredi vise za tu vrstu kocke.A sto se tice hvalisanja DKC semena to se stvarno preteralo,pa oni sami meni kazu da kod mene moze solidno da rodi ako njivu natopim stajnjakom,NPK duplo i azota duplo,malo su glupi,ustvari malo glupi i bezobrazni,pa kad tako uradim ima da rodi i seme iz cardaka kako treba.Kazu mi da ove godine da sam sejao njihove hibride sa mojom agrotehnikom nebi imao vise od 7 tona,to je maksimum a ja imao sa sigentom,NS-om,Agrimaksom.... 10 tona tako da su oni za mene dno dna.Toliko.....

- - - - - - - - - -

Jel to kod Tomsina?
Kazu seme ce da distribuiraju preko tomsina.

Cenim da 5031 nece biti predeklarisano,ja ga sejem i 2017 god malo vise neg ove,nego koji je hibrid za branje u klipu, malo bi probo nji malo pionir a ns redovno.

Jasam ove godine i februaru kupovao seme Dkc po ceni I.148e II.133e III. 119e sa Pdv plaćanje odmah. Ako neko zna ili ako neko od trgovaca može da mi ponudi predeklarisano seme po ovim cenama + popust bar 10% nek mi se javi. Spreman sam da kupim odmah.

Sreca nesto ne prati u vise navrata bar koliko ja znam!
Tako da ja nisam ovo napamet napisao! A pre svega nisam imao nameru da nekog silom nateram da kupi predeklarisano seme, svako zna svoje!!! Mozda tvoje licno iskustvo govori da je predeklarisano seme djubre, sto i moze biti narocito nekih drugih proizvodjaca, mogu i to sa sigurnocu da tvrdim!

Sejem pionire i ne uzimam staro i predeklarisano seme.Ako nema deklaracija na uvid o klijavosti i energiji okrenem se i vozdra,tako bi uradio isto bez obzira koja god da je semenska kuća u pitanju.Pionir generarno nije loš ali neću preterano ni da ga hvalim jer uvek može bolje.Jako me nervira to uvaljivanje starog pod znakom predeklarisano i naša dorada.DKC ne sejem više znaš i sam iz kog razloga ja to ne krijem i to je kod mene tako.Da pričam i promovišem nečije seme iz nekog svog ličnog interesa ne bih pristao nikada,nisam na prodaju i ne možeš me kupiti.Ti razmisli da li oni stvarno toliko po tebi vrede da ih tako hvališ ili je tu nešto drugo u pitanju...Ako to što govoriš je iskreno i stvarno misliš tako onda nemam šta da ti zamerim i kažem, sem da ću te ispoštovati prvo kao kolegu koji smo u istom poslu a kao drugo to je tvoje lično uverenje i tvoj stav.

Nisam ni pokusao nekoga da ubedim ili nateram da kupuje DKC hibride a pogotovu predeklarisano seme, vec sam to napisao!
Vise mi lici na to da bi ti rastetao sve od te semenske kuce nego sto bi ja nekoga nagovorio da ih poseje!
Uostalom, nebitno, ja ih sejem vec 6 god. prve godine nesto manje, druge dosta vise, da bi zadnjih godina posejao iskljucivo njih! Skoro svake god. dajem priliku na istoj parceli sa istom agrotehnikom na manjoj povrsini (1-2 kj) nekom drugom hibridu iz neke druge semenske kuce i kad prebaci vise od ovog proverenog, ne vidim zasto ne bi ga i dalje posejao! Pa nisam se vencao sa DKC - om!!!

Da ne znam peet-a misio bi da je neki od promotera, neznam cemu toliko faljenje do kostiju!
Sejem dkc 90% povrsina a kod mene u selu skoro pa niko ga ne seje, velikani su na Pioniru 100% pa zar su imperije izgradili na losem semenu?
Da ne budem dosadan kao neki, ponovicu da u nasem ataru hara crvenilo i da kod DKC-a se pojavljuje u 2-3 procenta, lakoca skidanja useva i lepa vlaga u vrsidbi. Sto se tice prinosa tu utice mnogo mnogo faktora...Za staro seme nebih se vise odlucio nikad, jer sam najebo 2015 kad sam uzeo 6120 po 50e velika vreca od 80 000zrna, rod je bio ravan samoubistvu, sreca pa je samo 5-6 tih vreca bilo :haha::ppozdrav:

Eto ti imaš negativno iskustvo sa starim semenom,od iste kuće što znači da generalno kupovina strarog semena nebitno čijeg jeste velika lutrija...

Treba tu razdvojiti dve stvari, predeklarisano seme od ove godine mislim da nebi bilo problema, jer svakom od nas ostane po neka vreca pa se poseja na godinu i nema problema, nego sto su ovo teski prevaranti i sta sve oni guraju u predeklarisano seme, mozda od 2-3-4god. pa neko skart koje je skinuto iz dalje distribucije zbog ko zna cega, sto kazes lutrija neznase sta ti je pripalo od svega toga!

Meni odgovara ta cena,za te pare bi rizikovao na nekoj promasaj parceli pa sta bog da.Za neku silazu ili da se ranije secka stoci i slicno....

Radoslave, mene i znas lično, a i ja imam stanovište gledanja kao @peet. Kod mene dosta ljudi seje i pionner i cussade, i ja sam sve probavao, međutim rezultati govore i time da dkc daje veće prinose, doduše nemoraju uvek biti veći, ali manju vlagu od sve ijedne konkurencije imaju. Ja više volim da skinem u septembru 6 t/kj ispod 14 % vlage , nego 8 t/kj sa 17% ili 18% vlage.

Mislim da smo ovde prvenstveno da razmenimo iskustva, a na svojim njivama može svako da radi šta hoće...

Shale potpuno si u pravu za vlagu ,imaju manju u vrsaju od bilo koje konkurencije a na ove troskove svaki procenat manje,mnogo znaci apsolutno se slazem.Dugacko mi je da pisem a i ovo nije tema za to.Imam svoje razloge zasto ih ne sejem i ostajem pri tome.

Ma ok, ja se slažem sa svačijim mišljenjem, i isto ga tako poštujem... Samo kažem treba probati, ja sam do 2014 sejao npr. Pionire, ali iz nekih razloga subjektivnih ih više nesejem, ali naravno da nemislim da su loši hibridi...

Radoslave, ovde smo samo da razmenimo misljenja i dati neke cinjenice! Imas ti pravo da ne sejes neke hibride iz nekih tvojih principa i razloga i svako ima pravo na svoj stav i niko ne pokusava, bar ja ne, da ubedjujem nekoga da mora posejati ono sto ja sejem ili raditi onako kako ja radim!
Ali onda ne treba pomesati stvari! Ako ti je cilj da dobro prolazis sa prinosima i vlagom onda mani se tih principa, (mislim da sam skoro siguran koji su), bar moj vid ka tome je takav!
Vidis, gresis i kad mislis da je seme Dekalba skuplje od Pionira ili mozda neke druge strane semenske kuce a da im bude kunkurent po prinosu i po skidanju vlage pri vrsenju!
Evo mikulas je postavio neke cene i lako mozes racunati koliko izadje 25000 zrna i to uporedi sa Pionirom!

Nekako ova god. je bila najgora za pad vlage od kad skidamo u zrnu! Kad nam se cinilo da treba jos samo dan ili dva da pada jos malo vlaga pa da krenemo, ono ko iz inata opet kisa!
I te kisne 2014 god. bilo je nesto vise lufta izmedju tih kisa pa smo uspeli tada skidati par kj sa manjom vlagom nego ove godine!

Nazad
Vrh