Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Koji Dekalbov hibrid je najbolji za branje u klipu?

Mi smo jesenas komsiji brali neki dekalb i jako se lepo brao bez krunjenja ali je pazeno na vlagu kada je dosla na 27% poceli smo ga brati i kakav je "domacin" imao je vrhunski prinos!Tacno cu ga ujutro nazvati da ga pitam koji je bio to dekalb!

Danas uplatio jos jednu vrecu dkc5276 80.000zrna po 130e i odustao za ovu godinu od pioneera! Imam jos za nesto manje od 3 hektara da kupim seme a to ce biti verovatno zp. Ove godine ce biti dkc-a na oko 60-65% povrsine kod mene a ostalo zp.

Isustva sa 4608 i 5007 u poredjenu sa 4590 ili 4975?
5007 i 4590 to sam ja imo prošle god i u suši su bili ok bar ovde u ovom kraju oni su ti flex hibridi tako da u redjem sklopu klip raste ,sejo sam i na 21 i 23cm al nekako mise više svida na 23,naravno kod nas tije zemlja 3-5klase i peskovita većinom

Sejes 5276 i vise ne uporedjujes nista jer neces imati potrebe!:osmeh:
Misliš zato što je najjeftiniji? Ja sam ga dosad uvek sejo nije bio loš al prošle god bar kod mene podbacio za razliku od 5222 koji mu dode kao zamena ista parcela isto sve a razlika u korist 5222 nekih 700kg po 1 kj pa ti sad uporedi ,tako da ove god izgubio poverenje i zamenio sam ga sa 5222,...u kišnim god ok svi su dobri al prošle se videla razlika u ovim novijim hibridima ,a kolko čujem dosta njih je prošlo isto ko ja ,no al svako ima svoju priču ko uvek:osmeh:

Imao sam taj 5276 2013 godine. N01 i 5276 jedan pored drugog. N01 ga oduvao. Bili su malko nepovoljniji vremenski uslovi i taj 5276 se pokazao kao hibrid netolerantan na susu periodicnu. Hrane je imao dovoljno jedino je bio zedan. Zato max fao 410-420 da uspe da izbegne susu koliko toliko.

Fao 370 (N01) vs Fao 490 (5276)
N 01 искористио преостале залихе влаге за наливање зрна а док је стигао 5276 да заврши,влага нестала!!!

Slazem se. Ako je za poredjenje f38 je bio vidno bolji od 5276. Nije ista parcela, ali je relativno blizu i sejano je u 2-3 dana sve. Sa druge strane raniji dkc hibridi su mi solidno se pokazali. 4590 i 4795. Kum ima vecu povrsinu pa ce da proba i 4717. Ovaj fao 500 se bojim jer nemam beskonacno mnogo godina da probavam sve. Moram ici na nesto sigurnije sto nece da me izda. Ili kad podbaci da barem zaradi za troskove.

Ниједна година није метеоролошки иста,нарочито летњи период кад углавном киша пада из локалних развоја облачности.
Ми ту не можемо ништа знати унапред!
Зато се придржавам устаљене праксе,сетву почињем кад дозволи време а земљиште угрије на 10-12 степени.Сетву завршим за 3-4 дана тако да не гледам много на распоред групе зрења хибрида (сејем углавном Fao 400) .
Тако радим годинама,не шетам са роковима сетве и не "једим"се што нисам раније или касније.
5276 ми је прошле године на једну страни атара дао 52 метра/кј. а на другу 33 метра/кј. (иста агротехника)само дан разлике у сетви!
Ал' зато једна киша више на првој страни!!!

Ovo al je najznacajnije. Pionir samo da malo povedu racuna o doradi mi se vise svidja. Tolerantniji je na losije uslove gajenja, medjutim dorada semena iz Delte zna biti svega.

Nesta sam razmisljao ali da se komsultuje nije na odmet.Dakle kombinacija koja bi bila bolja pa recite koju:

I komb.
3623
4590
4608
5031
II komb.
3623
4717
5031
5276

Ja sam i narucio bas tu tvoju drugu grupu a jos i 6101.. "Sarenije" je sto se tice fao grupa a li blaga prednost ranijim hibridima

Moja kombinacija za ovu godinu je :
4590
4608
5007
5031
5276
5222
uz nešto Aqwa max Pioneera.

Od dekalba sejemo samo 5276. Tek druga godina, verujem da ima još dobrih ali nemamo puno pa ne bih da eksperimentisemo.

Ostaviću mikrofon, dosta mi je svega, ne dolazim do izražaja zbog njega i njega

Nazad
Vrh