Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

Ako se sećaju stariji članovi ovog foruma za vreme Tita nije bilo moguće da se bude zaposlen i da se ima zemlja na svoje ime, pod izgovorom da se ne može sedeti na dve stolice. Koliko znam svi su se borili protiv tih stvari, a sada se upravo ponovo to zagovara.
Onaj ko je zaposlen i ko hoće da radi poljoprivredu, u isto vreme, ne treba da bude u istoj ravni sa ostalima.
Kako drugačije da prežive oni koji imaju po 10-20kj, nego da rade na dva mesta, a takva je većina?
Nije mi jasno zašto je ljudima krivo kada je neko u mogućnosti da organizuje svoje poslove i da bude "uspešan". U Opovu odakle sam ja većina ljudi su zaposleni i obradjuju zemlju u isto vreme. Upravo tamo gde težimo da idemo u EU ljudi se ne bave samo jednim poslom, već rade i više od dva posla istovremeno i nemaju problema sa subvencijama i zavisnošću komšija. Meni je uvek drago kada vidim da neko hoće da radi, pa makar i pet poslova i smatram da mu treba pomoći a ne odmoći.

Tako je baca,ako firma u kojoj radiš nije donela taj zakon šta će onda ministarstvo poljoprivrede.Šta ćemo sa ljudima kojima su roditelji ili rođaci stariji pa predaju zemlju mlađima da rade koji već par godina ne rade nigde jer su im firme propale;mišljenje forumaše nekih je da je poljoprivredno osiguranje jedino,nego treba razmišljati u pravcu kako nama koji se bavimo poljoprivredom na bilo koji način bude bolje a biće nam bolje samo ako budemo jedinstveni ane kao sada,to tvrdim i stojim iza toga.

Usleve u poljoprivredi diktriraju malo veci igraci nego sto je nasa drzava i trenutno su takvi uslovi. Stvarno smo mi cudan i zajebat narod.

ovo je jako interesantan slucaj, ljudi koji obradjuju 50ha 100ha... boje se konkurencuje ljudi koji obradjuju 10 ili 15 ha.Ja sa 15 ha nisam nikome konkurentan, ni sa subvencijom, jer mi se neisplati kupovati najmoderniju mehanizaciju,namam gde da je uposlim i samim tim nemam ni jeftinu tehnologiju proizvoda, sto automatski pravi razliku izmedju nas.Prepustite trzistu da dokaze da ste vi jaki a mi nerentabilni nemojte vasu rentabilnost da ostvarujete od poreza na nase plate.Neznam od cega toliki strah od malih,i ako vam se ovakva resenja toliko svidjaju, nemijte onda pljuvati po onima koji su ih propisali

Imas li ti problema sa nekim iz sela koje "velik" pa sad tu frustraciju pokusavas da preneses na forum.
I koja je to tvoja slobodna volja pa ti daje za pravo da odredjujes koje velik a ko mali proizvodjac.
Sta je to velik prizvodjac,objasni molim te.

Svacija slobodna volja je da nekoga ceni velikim ili malim, ovde je prica o ljudima koji rade, stim sto se jednima pomaze a drugima ne.Neznam zasto si se odmah osetio prozvanim.A sto se tice frustracija imam ih, ali uglavnom od rts-a, pohlepnih ljudi....

Nisam se nasao prozvan,ne znam zasto imas takav utisak. Reci mi samo gde si zaposlen,ako nije taajna.

"protivnik zaposlenih poljoprivrednih hobista"
Vecu glupost nisam procitao zadnjh par dana na forumu.
Vidim volis i vozis rusica. ::svaka cast::

ljudi nemojte se svadjati. mi svi prevrcemo tu nasu zemlju kojom ce nas na kraju pokriti i svi bi trebali biti sa jedne strane a vlast i cinovnici sa druge :cao:

cukaneca je napisao(la):
ljudi nemojte se svadjati. mi svi prevrcemo tu nasu zemlju kojom ce nas na kraju pokriti i svi bi trebali biti sa jedne strane a vlast i cinovnici sa druge :cao:

mission imposible

nemoj paore da se ljutiš ali si mi čudan,
u jednom postu oćeš pravdu za sve nas što radimo zemlju
u drugom grdiš nas što radimo u firmama
u trećem smo svi ok
u četvrtom smo opet mi najgori, radimo do 4, oremo drljamo,sedimo pred radnjama i zajebavamo...

nema od svađe i galame ništa :ppozdrav:

Odg: Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je

Covece ko vas grdi ko je reko da sedite pred radnjama i zajebavamo. Nemam ja nista protiv da vi koji radite dobijete neki vid pomoci od drzave za to sto radite zemlju pride. Kroz neke olaksice pri kupovini repromaterijala,aj da kazemo subvencije,ali morate shvatiti da oni ljudi koji su se opredelili da se iskljucivo i samo bave poljoprivredom osecaju malo glupo ako smem da kazem. Vremena su krizna,zajebata i para nema. Jednostavno ne mozemo traziti od drzave vise nego sto je u mogucnosti. Ja sam pre da se to sve podeli realno. Da ti ako radis u firmi drzava te stimulise do 30-50 kj a preko toga se snalazi sam. A ja ili bilo ko drugi ako hocu da se bavim iskljucivo poljoprivredom budem stimulisan za svu kolicinu zemlje. Mislim da bi to bilo najpostenije,jer onaj koji radi u firmi realno ne moze vise od toga fizicki da stigne,a dobro mu je dosao taj dodatni dinar iz poljoprivrede,a onaj koji se iskljucivo opredelio za poljoprivredu nije u istom kosu sa ostalima i omogucen mu je bolji napredak. Jedino moramo shvatiti da trenutno nema para pa se bira bolje od dva zla. Fersten :ppozdrav:

Paore ja se slažem sa tobom da u situaciji kada država nema para daje prioritet pravim poljoprivrednicima ali neka se tako ministarstvo i izjasni a ne donošenjem besmislene uredbe koja je čak mislim i protiv ustavna ali država nikad neće imati para za ono što treba a za 250 poslanika mora da bude i subvencionisana hrana.Da su iz ministarstva poljoprivrede izašli sa predlogom pošto nema dovoljno para da se da prioritet poljoprivrednim osiguranicima garantujem da bi svi hobisti kao i ja glasali za taj predlog

kao prvo mislim da je besmisleno da država odvoji samo 6% buđeta za poljoprivredu a do skoro si poslanici u skupštini pili kafu za 1 din sada je 5 din.čevapi su im kao kobasice a pljeskavice ko felna od fiće i to je 300din.znači i oni jedu subvencionisanu hranu a seljak koliko dobija za svoj crnački rad nemoguče je da se daje kada se nema tu se slažem ali da se ima za novi vozni park audija e tu se neslažem.

Svakom treba dati subvencije, ko obradjuje zemlju nebitno da li je zaposlen ili ne .U mom zaseoku svi zive od poljoprivrede a samo trojica obradjuju zemlju ostali sto bi rekla moja baba "gologuzi " a niko nece da priviri u njivu i kukaju da se nista ne isplati da se seje i radi. Takvima bi uveo dodtni porez.

Ja sam za to da oni koji rade dobiju subvencije. Evo kod mene je slučaj da čovjek koji ima 2ha zemlje dobija lovu za 5ha zasijane pšenice, a niko u kraju nema parcelu od 5 ha. To je brdsko područje sa malim parcelama.

Nazad
Vrh