Oooo, moze se i te kako podici humusnost zemljista i to kroz 7-8 godina. Željko Mavrovic, poznati HR boksac je kupio imanje (prijeratnu zadrugu s 150 hektara zemlje, ako ne i vise) 3km od mog sela i poceo se baviti EKO poljoprivredom. Analize zemljista KATASTROFALNE. Kupovao je stajnjak po okolnim selima na kamione, isto tako i slamu, mjesao to redovno dok nije dobio "zemlju za cvijece". OGROMNE hrpe... To je u vecim kolicinama razbacivao po njivama i zaoravao. Prvih par godina slab usjev jer se nije desila neka kemijska pretvorba u zemljistu zbog velike kiseline u samoj zemlji. Kad je to pocelo rodjavati, ljudi moji, pricali po okolnim selima da on po noci baca mineralna gnojiva i kojesta svasta... Soju je bez gnojiva imao bolju nego ja s gnojivom, kroz tritikal i raz se nije moglo hodati normalno. Al ljudska zloba ga upropastila nacisto, velika steta, bio je ogroman potencijal te zemlje...
Kasnije je jos toga trpao na zemlju i zaoravao i dobio je prenagal porast humusa u zemljistu da nista nije htjelo uspjeti, humus pojeo sav dusik iz zemljista a on kao EKO proizvodjac nije htio bacati umjetna gnojiva. Posijao djetelinu i kosio ju 2 godine, rasla je kao luda, jer voli takvu zemlju i ona ima dusicne kvrzice da poveca udio dusika u zemlji pa je to malo popravilo stvar.
Sta hocu reci, zemlja se u tih 10-ak godina PREPORODILA, samo OGROMNE kolicine stajskog djubriva i slame su u pitanju da je veliki zglobni utovarivac imao sta raditi po cjeli dan da mjesa tu hrpu da se prozracuje i brze preradjuje. Doduse, radi se i o ogromnoj povrsini zemljista.
Drugi primjer brzinskog zahumusivanja zemljista je poljoprivredno imanje "VRANA" kod Zadra. Navodno za Titinog doba u dogovoru s nekim nizozemcima nasipali 30cm debeo sloj humusnog nekakvog preparata, navodno za sadnju tulipana. Vec sam zaboravio zasto je to propalo, il je doticni umro il je bilo nekih drugih poteskoca.
Tamo je bilo prije par godina svjetsko natjecanje u oranju, Svi se zivi cudili kakva je to "luda" zemlja, jer uopce nije zemlja, samo se sipa jer je izrazito humusna (Navodno na mjestima i preko 15%)...
Moze se svasta samo je pitanje koliko je isplativo raditi takve stvari.