http://poljoinfo.com/index.php?topic=14646.0
prelistaj forum pa podeli sa nama
prelistaj forum pa podeli sa nama
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
,,Zivi bili i pamet u glavu.
BIJELI ASPARTAMJedna od službi Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), tzv. Mješoviti stručni odbor za dodatke prehrani (JECFA – Joint Expert Committee on Food Additives), zadužena je za odlučivanje jesu li određeni dodaci prehrani opasni ili nisu. Upravo taj odbor procjenjuje dopuštenu dnevnu količinu odnosno dozu koja se (na osnovi tjelesne težine) može konzumirati svakoga dana kroz cijeli život bez većeg utjecaja po zdravlje7.
Dakle, stručnjaci FAO-a su ili neznalice ili su korumpirani, jer ocjenjuju da aspartam nema nikakav utjecaj na ljudsko zdravlje, čak ni kada ga se sustavno uzima cijeli život. Uostalom, zna se da je, zahvaljujući svojevrsnoj igri ‘skrivača’, Reaganova administracija u SAD-u ipak dobila odobrenje za korištenje aspartama od Uprave za hranu i lijekove (FDA), a ova se tome ustrajno protivila punih šesnaest godina.
Europska direkcija za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA – European Food Safety Authority) procjenjuje da maksimalna dnevna količina aspartama u hrani ne smije prijeći 40 mg/kg. Istodobno, prema Prehrambenom kodeksu dozvoljen je maksimalni dnevni unos od, pazite ovo:
- 1000 mg/kg (!?) u dijetetskim pripravcima (što obuhvaća i one „namijenjene u medicinske svrhe”), džemovima, želeima, marmeladama, žitnim pahuljicama za doručak, desertima (na bazi mlijeka, jaja, žitarica, škroba, na bazi voća i masti, svježem siru, kuhanom voću (u konzervama ili staklenkama), sladoledima na bazi mlijeka i vode, smrznutom povrću, prženom i kuhanom, konzerviranom ili u staklenkama, sušenim proizvodima, gustim i bistrim juhama;
- 1200 mg/kg (!?) u pireu od povrća, raznim voćnim namazima;
- 2000 mg/kg (!!?) u raznim začinskim preljevima (dresing) i umacima, ušećerenom voću, sušenom i smrznutom voću;
- 3000 mg/kg (!!!?) u namazima na bazi kakaa, u octu, slatkišima, nugatima i namazima na bazi badema;
- 4000 mg/kg (!!!!?) u kruhu i drugim pekarskim proizvodima;
- 5500 mg/kg (!!!!!?) u dodacima prehrani;
- 6000 mg/kg (!!!!!!?) u mlijeku u prahu i drugim praškastim nadomjescima za pripremu toplih napitaka;
- i 10.000 mg/kg (!!!!!??) u žvakaćim gumama.
Pa ipak, ni toksičnost aspartama, kao ni njegovu moguću smrtnost uporabom na dugi rok, nije teško provjeriti; na tu temu napisano je nekoliko knjiga. No, to ne sprečava Europsko vijeće za informiranje o prehrani (EUFIC – European Food Information Council) da zaključi kako taj zaslađivač nije štetan: „Osamdesetak zemalja u cijelom svijetu, kao i još nekoliko regulatornih agencija, primjerice Mješoviti stručni odbor FAO/WHO za dodatke prehrani UN-a (JECFA) ili američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) proglasile su aspartam bezopasnim za potrošače, uključujući dijabetičare, trudnice i dojilje, te djecu.”
E, pa, s takvim referencama, kaže Rougé, stvarno možemo biti mirni.
zbog takvih i sličnih sam se začudio kada sam u novoj verziji foruma video da nema teme PONOVO O GMO treba se truditi da se svest poljoprivrednika podigne na taj nivo da nije najbitniji profit ,najveće bogatstvo je zdravlje pa ako kao narod izumiremo zbog bele kuge ne moramo da se trujemo i još stvaramo profit monsantu i kompanijama koje sa njima saradjujuprijatelji moji pogledajte samo malo temu ,,koji kukuruz sejete,, pa ce vam sve biti jasno kakva je svest nasih ljudi a pogotovo pojedinih forumasa koji se ovde itekako trude da budu zapazeni svojom pamecu? ,a kada ga zapitas: a zasto sejes monsanto seme kukuruza? on jednostavno kaze,,pa ne jedu moja deca,,strasno! ja mislim ,,no coment,, na prvom mestu bi trebalo streljati sve u drzavi koji to dozvoljavaju ili ti ZMURE a na drugom mestu bih oduzeo njive svima koji se drznu da poseju jednu stabljiku GMO.pozzz