Claas

Ako u brdu mijenja zvuk i cuje se da pisti pumpa, vjerovatno je vrijeme za remont. Kako mislite ne moze se remontovati hidromotor? Pa hidromotor radi na istom principu kao i hidropumpa..
 
Kod mene na claasu ima propisana procedura kao se mijenja i jest malo zahtjevnije. Malo sam to pojednostavnijo tako da ne ispustim sve ali češće promjenim. Kad ponovo pokrenem čuje se na mahove zujanje i sitne vibracije na cijevima i to dok je na leru ali nakon možda pola sata više se ne čuje. Valjda se odzrači sam.
 
Perkins motor od 120ks bez turbine na dominatoru 88 sa hederom od 3.6 da li je dovoljan za rad sa ovim kombajnom.Fabricki je taj motor.
 
4500 hiljade pregradni lim od secke, Prokic napravio
356df63022cfd818ad3ae03b06d1f0c0.jpg


Послато са SM-G930F помоћу Тапатока
 
Drugar je imao om 352 u 86 dominatoru,taj motor se u kombajnu vodi kao 126ks,imao je heder 3.6 i 4reda adapter,isao je kao mecava,ja sa 96 i 3.9m heder i on sa 86,bara-bar...
Taj motor da bi razvio maksimalni 126ks mora da se vrti na 2800 obr/min, da nije mozda bio sa turbom, koji nosi oznaku A? E on prilikom smanjivanja obrtaja više odg za kombajn, da bi se dobilo nekih 120-130ks.
 
Ne,ne. Njemu pise ta konjaza u sopstvenom katalogu,a motor radi na 2550 o/min i tada ima potrebnih 220 o/min na slamotresima,e sad koliko tada ima tacno konja ne znam. Verujem da je svaba to izracunao bolje od nas.... dominator 96 je sa turbom,takva je situacija i kod perkinsa,96 sa perkinsom je 156ks,a sa meckom 150ks.
 
Jel koristio secku u zitu kako je to islo?
Naravno,tj.nikad nije iskljucivao secku. Sve je to fabricki,nije ga Svaba napravio da mu fali snage veruj mi. A 88 i 86 su ti isti kombajni,razlika je u kabini i polugama ladje.
U ostalom,kolega Nedeljko Savic ima 86 sa perkinsom,pa pitaj njega,covek sigurno zna sta da ti kaze iz prve ruke,bez nagadjanja
 
Jel koristio secku u zitu kako je to islo?
Ide kako ga teras, ovde na snimku nije bas nesto jaka psenica ali ni u jacoj nemam problema sa snagom motora, kada radi u jacoj psenici ono sto se oseti a to je da bubanj ne moze da savlada masu, mada nisam ga nikada zagusio u psenici, u repici jesam. Sine bubnja su mi lose, to cu ove godine zameniti. Ove god sam pomogao drugu koji vozi zmaja 142 , bili u istoj njivi, delovalo je malo i smesno, bukvalno dupo brze ide claas, iako on nije terao punu kosu a kod mene bila puna. Sa temperaturom motora nikad nisam imao problema iako hladnjak operem na pocetku sezone i vise ne diram, e sad koliko ce da traje taj motor neznam, ja ga ovezo sa 3000 mh, sad ima skoro 4 mh. A da motor je perkins 120 ks
 
Kad spomene da ste radili ti i zmaj na istoj parceli setio se jedne anegdote. Pre neku godinu trkali se dvojica iz sela ko brže ide u pšenici. Jedan vozi new hollanda a drugi zmaj 142. Radili su na različitim njivama ali ih je razdvajalo par jutara, nisu bili daleko. Ovaj sa holladom sačeka na leniji ovog sa zmajom da i on bude u istoj poziciji. I tako krenu oni u isto vreme na drugi kraj. Medjutim, kad se gleda iz new hollanda, zmaj je sa dalje strane pšenice. I ovaj sa zmajom to iskoristi i umesto da udje u novi otkos on krene pored pšenice, spusti heder kao da kosi i PUN varijator u drugoj! Ovaj sa hollandom se zagušio pokušavajući da ga stigne!

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh