Claas

taj prekidac nema veze sa dizanjem hedera jer je to 98s i nije hidro pogon tako da mu je dizanje i spustanje hidraulika mehanicko a hidro ima na dugmice,vrlo lako moze da provali dal mu je neko podvalio heder od 88 a nemora da znaci jer sam video dosta 98 i 96 koji nemaju pomeranje vitla,kod mene je malo drugaciji prekidac i crveni je koji kad je iskljucen neradi pomeranje vitla a kod njega nema ni glavnog prekidaca na kojem se ta funkcija obavlja,kod mene je prvo prekidac za pomeranje pa za obrtaj vitla pa obrtaj vetra a kod njega nema jednog,ako je postojala ta funkcija mora da ima jos dva dodatna creva koja vise na grlu gde je i trece koje sluzi za podizanje vitla i kako si rekao spulne iznad tocka,znaci ukupno tri a on izgleda ima samo jedno,po meni taj prekidac ima funkciju blokade obrtaja vitla a to moze sam da provali sta mu radi a sta neradi kad je taj prekidac aktiviran ili iskljucen,jedino mi nije jasan onaj prekidac iznad kao nacrtan bubanj,dal sluzi za stelovanje obrtaja bubnja ili aktivira anlaser za odgusenje grla ako ima tu funkciju,jer posto je mehanicka hidraulika onda obrtaj bubnja bi trebao da ima na rucki za heder i varijator voznje,a ako je taj prekidac za anlaser onda prekidac o kojem debatujemo je moguce da sluzi za blokadu gornjeg da se nebi zeznuo u radu da ga slucajno nezakaci,Grujo jel imas anlaser ili ne na grlu da i to razjasnimo
Post je spojen: [time]1266609207[/time]
Mico eto slike okacio Abro tako da one govore da lupas,jel to cista njiva ili treba jos prljavija,da vidis samo kakve sam ja soje radio steta sto nisam imao cime da slikam,i samo peva dok bi se zmaj zagusio a ni kvacilo jos nebi pustio,e sad kakav je taj majstor imao problem il ga nije znao nastelovati to je vec nesto drugo

paorpaor je napisao(la):
"dizanje i spustanje hidraulika mehanicko" :sta:
A sta je tu sad nejasno,hidro ima na rucici voznje dugmice koji upravljaju elektro ventilima za funkcije tipa dizanje hedera,vitla,napred nazad itd.... a varijatorski pogon ima jednu rucku kojom obavljas 4 funkcije,obrtaj doba,heder gore dole,varijator voznje i vitlo gore dole,ispod rucke je ventil koji to odradjuje a rucka ima hod kao da teras auto sa 8 brzina i tu su sve navedene funkcije

@danger
Ja nevidim da sam napisao da je taj prekidac za dizanje i spustanje hedera.Ja sam napisao da je taj prekidac (onaj ispod menjaca) za iskljucivanje radne hidraulike.Taj prekidac imaju i kombajni sa hidro pogonom i sa mehanickim pogonom, a sluzi da prilikom transporta kombajna onemoguci spustanje hedera.
Kod starijih modela ovih kombajna X6 sa mehanickim pogonom gde je ona obrtna rucica za upravljanje hidraulikom postojala su dva obrtna dugmeta kojim se blokirao broj obrtaja bubnja i podizanje i spustanje hedera (i ova operacija se koristila pri transportu kombajna).Kod novijih modela je to zamenjeno sa elektricnim prekidacima.Tako da je moje misljenje da je onaj prekidac pored menjaca za blokiranje izabranog broja obrtaja bubnja.Prekidac reverzera grla se nalazi pored onog prekidaca ispod menjaca.
Sto se tice prekidaca za izbacivanje vitla ste u pravu to sam i napisao da taj prekidac nedostaje.

kod mene je taj prekidac za blokadu pomeranja vitla napred-nazad
1zxkxlh.jpg

eto ti sad,napises kako to nisi napisao i u trecem redu das izjavu kako onemogucuje spustanje hedera u voznji,druze,ovaj a i moj kombaj imaju MEHANICKI razvodnik ili ventil za upravljanje visinom hedera tako da ni jedan prekidac nemoze to da spreci,model 98 ima samo malo moderniju rucku od 96 a funkcije su iste,i model 98 ima plasticne blokade na dnu rucke koje blokiraju dizanje vitla i obrtaje bubnja,to je napravljeno radi lakseg i brzeg i preciznijeg rada sa komandom kada ove druge nisu potrebne,model 98 ima preciznu rucku gde ta blokada nije potrebna uopste dok modeli X6 imaju neprecizno i ako negledas(ko nije vest u tome) a hoces nesto brzo da izvedes umesto varijatora voznje ili dizanja hedera mozes da promasis komandu i odradis stelovanje bubnja ili dizanja vitla,98s ima samo elektro podesavanje vitla napred nazad(ko to ima ugradjeno) a sve ostale funkcije su mehanicke dok hidro pogon ima dugmice i koristi elektro upravljanje svega pa i obrtaja bubnja,nadam se da sam jasan,ja imam crveni prekidac kao sto je markan okacio,u sustini se to lako provali od cega je jer kad nije ukljucen nesto mu nece raditi a to moze da bude samo podesavanje brzine vitla ili anlaser na grlu ako ga ima,gruja se ucutao nesto,ima ili ne,posto mi onaj prekidac u redu iznad ili pored rucke menjaca lici na to posto je nacrtan bubanj a ovaj bi mogao da bude blokada za njega da ga nezakaci

Ma zaviri ti pod instrument tablu da vidiš, dali taj prekidač ima uopšte vezane žice na sebe! :haha: :haha: Možda ga neko stavio samo za ukras! :haha: :haha: cIli što bi narodski rekli "da se lude čude" :haha: :haha: :haha:

ma povezan je sigurno jer svako prazno mesto ispod ima steker sa instalacijom a koji ce prekidac biti upotrebljen zavisi od modela i opreme,a to sto je ustekan neznaci da ima funkciju,mada nebi ga svaba dzaba stavio jer kosta i taj prekidac,ili im je falilo tezine do 12 tona pa su i njega ustekali da bi vaga pokazala 12t ::namigivanje::

posto se ja slabo razumem u kombaje CLAAS interesuje me koja je razlika izmedju 76 i 78 unapred hvala :ppozdrav:

Nema neke velike razlike 76 se proizvodio do 85 godine, a njegov naslednik je 78.Po gabaritima je isti, a nema neke razlike ni u ucinku.

kabina nije od 108 ni 98 a ni od 106,kao da je rucna izrada,mozda nije imao kabinu kao nov pa je naknadno ubacena,a vidjao sam dosta 76 sa takim kabinama,i Stanisa koje je to godiste po tebi sad,jer jos uvek 94 ako se nevaram da si rekao

Motor mu je iza kabine,a svuda u papirima pise 1994g.+ima 2 propelera koji rasturaju plevu pozadi.Ima i fabricku klimu.

Nazad
Vrh