Claas

Ja uvek prvo skidam svoje,pa kad zavrsim onda ako sta ostane od usluga. Previse se ulaze u psenicu da bi je ostavio na milost i nemilost. Svojih 100ha skinem za 7 dana,lagano bez neke zurbe,pa onda ako ima ko,ako ne kacim tanjiracu i opet svoje radim
Poenta je da si ti kupio kombajn i platio ga proporcionalno svojoj povrsini koju obrađujejes. Poenta je i sto ljudi kupe kombajn od 160 000e a obrađuju 200 jutara, onda bude problem u njihovoj glavi, sto sam kupio kombajn toliko skup ,za te pare je mogao da mi vrse drugi narednih 15god, daj da radim drugima bar nesto troskova izvucem. Povrsina je u svakom ataru ista iz god u god, samo se broj kombajna povecava, kombajni sve skuplji a zarade sve manje. Svaki novi kombajn posle 15 god ce vredeti 25% od cene novog vozio ga ili ne vozio. Kukamo mi sa kombajnima, kukaju oni kojima kombajniramo, svi kukaju u tom lancu. Ljudi glavni problem je cena proizvoda i onih velikih na vrhu tog lanca koji ih otkupljuje, losa su pravila igre, a svi mi pristajemo na to. Pa ko moze da objasni tom nemcu koji je napravio claas ili bilo koji drugi kombajn, da kod nas skidaju po 5000din jutro, a kombajn platili 160 000e. Velika vecina ratara se uplela u jedan zacarani krug, banke daju kredite, firme prodaju kombajne, ratari rade kombajniranje jeftino da bi opstali, a merkatila sva na zaduzenje, normalno mora da se preda otkupljivacu. Sta mislite da li smo u tom krugu svi podjednako zaradili, ili su neki SAMO radili. Resenje svega je POBUNA

Poslednja izmena:
Solidan Lexion sa Geringof adapterom i 6 slamotresa ako ima ispod 110000 evra kupujem odmah, da imam za bašte. Kod mene je u komšiluku kupljen Lexion 520 star 10 godina, kao 2400 sati vršalice 107000+pdv, evo slike, dosta dobro je izgledao

IMG-20170415-182550.jpg
Nikola Žigić onaj bivši fudbaler i njegov šuro su kupili za 150 hilj. sa 500 sati, samo ne znam tačno koji lexion.

Našao sam one plastične vođice pik ap prstiju na hederu u mikrinu iz Siriga 375 dinara italijanske. Da li je stavljao neko ovakve ili da ipak kupim orginalne one su 604 din. komad.

Pomoc

Claas Consul 2. put za 2 godine mi lomi osovinu bitera. Prosli put sam kupio svetlo vucenu osovinu pa mi je majtstor napravio sta treba.
Juce sam skinuo remenicu i opet je pukla, a puca posle lezaja.
Sad,kad sam skinuo drzac koji se srafi na dob i na biter sve je bilo napeto,nekako je dob "pao" to jes rupe se nisu gadjale za nekih 8-10 mm. Da naglasim da su lezajevi odlicni,nemaju nigde lufta ni na dobu ni na biteru.

Da li ima neko stelovanje da ne bude toliko napeto ili je u necemu drugo problem?

Hvala u napred na savetima 😁

Za 60k evra se moze takodje kupiti jako dobar kombajn koji bez problema moze da opsluzi nekoliko stotina jutara.

Upravo tako. Kod nas je nazastupljeniji kombajn Deutz.
Jednostavno održavanje i jeftini dijelovi. Dobar Topliner 4065 pa prema većem broju je oko 35-40k eura i taj kombajn je kod kolege bez problema skinuo 700 kj što njegovog, većinu usluga.
Dodatna stavka je jedino adapter za kukuruz koji su obično oko 35k eura novi, e sad jel se hoće novi ili rabljeni pa proći jefitnije je stvar pojedinca.

Kukuruzni adapter je ozbiljna stavka. Ima xy proizvodjaca koji konkurisu na trzistu i neverovatno da su tako jake cene. Ocigledno imaju dogovor ispod kojih cena se ne ide.

Kod nas najviše Capello i Fantini od novih, a i od rabljenih. Olimaca nešto ima i ti svi dobro rade.
Da se nać i polovnih dobrih, ili pronać rasturen pa ga sredit ko zna i može, ali i to košta. Geringhoff već košta malo više od ovih navedenih, a i Olimac je novi skuplji od Fantinia i Capella. 35k sam odokativno naveo ovisno o opremi za Capello i Fantini jer znam da su kolege toliko platili nove.

Nikada mi nece biti jasno zasto su adapteri toliko skupa stavka. Za iste pare traktor koji ima motor menjac diferencijal elektroinstalaciju kabinu, klimu, itd. I sve je to trebao neko da uklopi. Dok adapter 6x ista stvar i fino obradjeno gvozdje( preskupo).

Sent from my S60 using Tapatalk

Nikada mi nece biti jasno zasto su adapteri toliko skupa stavka. Za iste pare traktor koji ima motor menjac diferencijal elektroinstalaciju kabinu, klimu, itd. I sve je to trebao neko da uklopi. Dok adapter 6x ista stvar i fino obradjeno gvozdje( preskupo).

Kaci se na skupu masinu,pa onda valjda i adapter mora biti skup... Drugar prodao kombajn i adapter nedavno. Dobio za adapter kao za pola kombajna..

Mozda da nasi privatnici tipa Consum, Agromerkur itd razmisle da to prave. Nikakva svemirska tehnologija. Uzmu Capela i copy paste, na kraju malo izmenu sarafe, uglove da ih Italijani ne tuze i u masovnu proizvodnju. Turci su digli svoju industriju masina kopiranjem/licencama zapadnih firmi.

Mene i adapteri ne čude toliko sa cenom kao što su mi recimo prikolice preskupe i glupavi kembridž valjci i tome slično

Tako ja mislim za prikolicu,4 točka,2 osovine,limeni sanduk

Nazad
Vrh