Claas

a zasto ga vise nema.....jel mu pobegao koliko je dobro isao pa ga nije mogao stici......:osmeh:

- - - - - - - - - -

Idi lepo komsiji podesi kombajn i objasnu sve oko njega.....:bravo:

Kombajn je podesen samo vozac i gas...a daj i ti koji savjet stari kombajner ..:ppozdrav:

Zet nema više ni K od kombajna.

Znaci nije ga stigao.....toga sam se i plasio,garant je imao meckin motor......:osmeh:

- - - - - - - - - -

Kombajn je podesen samo vozac i gas...a daj i ti koji savjet stari kombajner ..:ppozdrav:

Evo koji savet i od mene koji sam prepisao iz neke druge teme,nek nebaca rabljeno ulje i nek ga mesa sa evro dizelom i samo gas......:osmeh:
p.s. dok se tvoja lampica zeleni prepusticu ga tvojim strucnim iskusnim dugogodisnjim savetima

@Nikolucic
Ako nije tajna,koliko vas je transport kostao?

Transport 4000eur

- - - - - - - - - -

ccL35m.jpg
evo jos jedna slika...
a de neka mi neko objasni sta je koji taster za sta sluzi osim ovih za rotaciju i radna svjetla heheheee i da ima ruckica jedna ispod velike rucke za sta je ona. ajmo claas vozaci pomozite... molim vas.
4CeuOi.jpg
PUgOcY.jpg

Ovaj kombajn kao da je bio u vlasništvu člana ćira92, doduše od kad je odselio za Austriju skoro i da ne posećuje forum, VILEDA krpa za brisanje mu je bio glavni alat......:osmeh:

Ali ova 78-ca je izgleda bila baš pažena kod bivšeg vlasnika ::svaka cast::::super:: čestitam na izboru.....

Pokusacu da ti objasnim ali se unapred izvinjavam ako nesto ne napisem dobro jer ipak je proslo nekoliko godina od kako ne vozim Dominatora.

Pored ona tri dugmeta sto su za svetla i rotaciju imas jedno dugme sa kojim menjas sta da ti pokazuje na satu kod volana. Obrtaji vetra, bubnja i brzina kretanja.

Pored menjaca desno imas ono sivo cudo koje mozes pomerati i sluzi za podesavanje stalne visine spustanja. Da bi to radilo moras da ukljucis dugme koje je skroz desno ispod rucice menjaca. Na palici za napred nazad imas 6 dugmadi. Gornja 4 su za heder gore-dole i vitlo gore-dole zaboravio sam koje je zasta ali probaces. Ona dva odvojena dugmeta: Gornje dugme od ona dva ti sluzi za spustanje na unapred odredjenu dubinu koje sam spominjao malopre i koje si podesio sa onim sivim pored menjaca. Drugo dugme kod mene nije imalo funkciju. To je neka pocetnicka verzija navodjenja.

Crveno dugme ispod menjaca ti sluzi za iskljucivanje i ukljucivanje hidraulike. Iskljucujes ga tokom transporta da ne bi slucajno napravio neki haos i radice ti samo volan.
Levo od tog crvenog dugmeta bi trebalo da je rikverc za grlo.

Pored ova tri dugmeta imas dva prazna mesta. Kod mene su tu bila jos dva prekidaca. Jedan je bio za ukljucivanje bubnja a drugi za ukljucivanje hedera.

Rucka ispod palice za napred-nazad ti sluzi za podesavanje broja obrtaja bubnja.

Dva potenciometra sa crvenim vrhom ispod displeja su ti za podesavanje osetljivosti za rastur na slamotresima i sitima.

Rucka pored rucne kocnice ti je za podesavanje zazora korpe bubnja.

Ona tri dugmeta ispod velikog belog kruga:

Prvo dugme sa leve strane je vitlo napred-nazad
Drugo dugme je podesavanje vetra
Trece dugme....ne secam se a ne vidim sa slike sta je nacrtano..............................setio sam se.........Podesavanje brzine vitla.

To je to uglavnom ako nesto jos nije jasno pitaj.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Zamenu si mesta prekidacima stelovanja obrtaja vetra i brzine vitla,samo treba zameniti mesta drugom i trecem objasnjenju

Pokusacu da ti objasnim ali se unapred izvinjavam ako nesto ne napisem dobro jer ipak je proslo nekoliko godina od kako ne vozim Dominatora.

Pored ona tri dugmeta sto su za svetla i rotaciju imas jedno dugme sa kojim menjas sta da ti pokazuje na satu kod volana. Obrtaji vetra, bubnja i brzina kretanja.

Pored menjaca desno imas ono sivo cudo koje mozes pomerati i sluzi za podesavanje stalne visine spustanja. Da bi to radilo moras da ukljucis dugme koje je skroz desno ispod rucice menjaca. Na palici za napred nazad imas 6 dugmadi. Gornja 4 su za heder gore-dole i vitlo gore-dole zaboravio sam koje je zasta ali probaces. Ona dva odvojena dugmeta: Gornje dugme od ona dva ti sluzi za spustanje na unapred odredjenu dubinu koje sam spominjao malopre i koje si podesio sa onim sivim pored menjaca. Drugo dugme kod mene nije imalo funkciju. To je neka pocetnicka verzija navodjenja.

Crveno dugme ispod menjaca ti sluzi za iskljucivanje i ukljucivanje hidraulike. Iskljucujes ga tokom transporta da ne bi slucajno napravio neki haos i radice ti samo volan.
Levo od tog crvenog dugmeta bi trebalo da je rikverc za grlo.

Pored ova tri dugmeta imas dva prazna mesta. Kod mene su tu bila jos dva prekidaca. Jedan je bio za ukljucivanje bubnja a drugi za ukljucivanje hedera.

Rucka ispod palice za napred-nazad ti sluzi za podesavanje broja obrtaja bubnja.

Dva potenciometra sa crvenim vrhom ispod displeja su ti za podesavanje osetljivosti za rastur na slamotresima i sitima.

Rucka pored rucne kocnice ti je za podesavanje zazora korpe bubnja.

Ona tri dugmeta ispod velikog belog kruga:

Prvo dugme sa leve strane je vitlo napred-nazad
Drugo dugme je podesavanje vetra
Trece dugme....ne secam se a ne vidim sa slike sta je nacrtano..............................setio sam se.........Podesavanje brzine vitla.

To je to uglavnom ako nesto jos nije jasno pitaj.

Pozdrav.

druze pa ovo je i vise nego odlicno objasnjeno pa sve si rekao sto se mora znati. nebi se rekla da nemas dugo dominatora hehe :ppozdrav::ppozdrav:
hvala ti puno moglo je ovako zavrsiti hehehe ja na dominator a on me baci sa sebe :sjasi:
Hvala ti sto puta

Planiram da ugradim klimu na kombajn,da li je neko cuo kakvi su oni Sigma Yu iz okoline Zrenjanina,kazu da stavljaju neke Nemacke, "Konvekta"klime?

Da li neko vrse kukuruz sa CLAAS CONSUL?

Treba mi pomoc oko stelovanja,ako neko zna nesto,javite :osmeh:

Zanima me koje je brzina doba za kukuruz

Kukuruzna korpa , loma ima ,ali u standardu , na granici , nemam odbitaka na otkupnim nestima.
Dosta zrna ide u povratnu masu , pa verujem da tu dolazi do loma, probao sam da radim bez donjeg sita , malo manje ide na povrat , ali prljavije.

Ima negde napisano da bi trebalo zatvoriti povratnu masu u kukuruzu ,ali to nisam probao.

Gornje sito stelujuce , donje fiksno.

Blinde na dobu, blinda na ceslju korpe.

Korpu stelujem 32mm ulaz , 16mm izlaz , rucica negde na 4rupu od gore , ali ove godine u dobrom kukuruzu korpa otvorena do kraja.

Skupljac kamena skinem , napravio sam blindu i to zatvorim.
Adapter mi je tri reda.

Kao sto sam rekao loma ima , nekad manje nekad vise , zavisi od hibrida i vlage , ali verujem da je zbog povratne mase, probao sam sa obrtajima i korpom ,ali nisam uspeo da radim bez loma.

Ima li neko od forumasa kombajn Claas Mercator 70? Kako su se uopste pokazali ti kombajni, kakvi su u radu, vrijedi li tako nesto uopste kupovati? Znam da su to kombajni sa vec podosta godina starosti, ali ako se nadje neki ocuvaniji vrijedi li kupovati..Ako neko ima ili je imao, pa ako moze da mi napise neka iskustva sa njim..

Svaka čast Cici,to su pravi forumaši!Kad ja kupim kombajn zovem te na jednodevnu obuku sa sve jagnjetom i pivom!

drugari kupili smo dominator 78sl 92 god sa 2130 RS heder 3.9m u jako dobrom stanju kombajn je bukvalno nov.. e sada mi treba mala pomoc od claas vozaca hehe, kako da ga nastelujem za branje soje i kukuruza. sta ko savjetuje. sita u koji polozaj da stavim. koji obrtaji bubnja, vjetar.??? i komande unutra nebi bilo lose da mi neko pojasni. slike ce doci brzo:osmeh::osmeh::osmeh:
:osmeh: Setio se mog strike kad je prodao New Holland TX 66 (kupio neki babo sinu kombajn) i zove ga taj momak za nedelju dana da pita gde se pale svetla.A striko ni pet ni šest odgovori momku "Ja da sam u tvojim godinama imao takav kombajn spavao bi u njemu pa bi naučio šta sve gde stoji i čemu služi":haha:

:osmeh: Setio se mog strike kad je prodao New Holland TX 66 (kupio neki babo sinu kombajn) i zove ga taj momak za nedelju dana da pita gde se pale svetla.A striko ni pet ni šest odgovori momku "Ja da sam u tvojim godinama imao takav kombajn spavao bi u njemu pa bi naučio šta sve gde stoji i čemu služi":haha:

Malo je van teme,ali da nije ovo strikin kombajn?
zy6lix.jpg

Sreca pa se stric naucen rodio.

Nazad
Vrh