Claas

Hvala kolega na pomoci... Mnogo si mi pomogao,stvarno tako se moze pronaci dimenzija za svaki kais... Nisam znao.. :ppozdrav::ppozdrav:

Tako sam ja vecinu pronasao, sve se nadje, a i dosta trgovina kod nas po hr, npr: set bjelovar ima katalog i sve remenje ima od raznih proizvođaća od optibelta, borova, agrobelta, gufera, baruma i dalje a ti biras cijenu i ime, ja npr na merkatoru remen sto tjera vjetar nemam sesterokutni naso tako dimneziju i uzeo obicni 22x3210lw, vjetar radi bez ikakve greske, kao i slamotresi, uzeo obican 25x5700li i nikad nikakvih problema s tim, imam ti ja sve dimenzije remenja od njega popisane ako te jos sta zanima javi :)

danas claas odradio dio ječma, zadovoljan sam s njegovim radom, samo da tako i ostane......al ječam i nije baš neki, zrno je dobro, al prinos slab.......

Fino radi nema šta, koji je prinos tu bio ides dosta brzo sa sječkom, sječka dobar posao radi pri toj brzini, kako ti je spojena sječka kolko sam vidio na onoj slici spojio si ju na remenicu na motoru gore, a znam da oni po standardu imaju na onoj trorednoj remenici jos jednu zašarafljenu ?

Prinos onako,nesto malo preko 4t po haktaru sam tu na toj parceli skinuo,ali dobro je posto je jedan deo parcele lezao i u vodi nije lose... Usluzno sam radio pa me vlasnik parcele snimio (digitronom).. :haha: Vlasnik parcele je isto nas kolega sa foruma.. :osmeh:

Isao sam i sa prvom i drugom brzinom,gde je Jecam polego moram prvom jel mi lakse da propratim heder da ne progutam nesto sto nanela poplava!!!

Secka je spojena gore kod motora na onoj slobodnoj remenici a ukljucuje se i iskljucuje pozadi na samoj secki... :ppozdrav:

Jos jednom svaka cast za sjecku ja ju se bojim stavit, kolegi se df topliner od nje skoro zapalio a i vidio sam jednom prilikom na df toplineru kako onaj lim iznad nje ima rupa kada noz klateci izleti van, kupio sam si razbacivac sjena i s njim to odradim, jer usluge ne radim tako da, dali si primjetio kakvu razliku u potrosnji goriva, temperaturi motora, koliko obrtaja ta sjecka ima iza ako znas, jos jednom skidam kapu na odrađenom poslu :)
I ajd ako budes imo vremena da poslikas taj sistem ukljucivanja i iskljucivanja

Ja sam danas kombajnirao jecam bilo lepo vreme daleko oblaci.Kad sam krenuo kuci 1km udaljeno na pola puta poceo je takav pljusak da nisam imao kacket nebih video da vozim.Cim sam dosao kuci odmah sam morao da perem kombajn.Inace sve bi se ona prasina i ono sranje od osja zalepilo.Bilo veselo.

Jos jednom svaka cast za sjecku ja ju se bojim stavit, kolegi se df topliner od nje skoro zapalio a i vidio sam jednom prilikom na df toplineru kako onaj lim iznad nje ima rupa kada noz klateci izleti van, kupio sam si razbacivac sjena i s njim to odradim, jer usluge ne radim tako da, dali si primjetio kakvu razliku u potrosnji goriva, temperaturi motora, koliko obrtaja ta sjecka ima iza ako znas, jos jednom skidam kapu na odrađenom poslu :)
I ajd ako budes imo vremena da poslikas taj sistem ukljucivanja i iskljucivanja

Aha ima druze razlike sutra... Tako me plasili kad sam je kupovao.. Ima da bude teze motoru da se greje kombajn da trosi vise sta ja znam razne price.... Nista od toga nisam primetio... Idem istom brzinom kao i bez secke... Jel meni ne diktira secka brzinu kretanja kombajna nego koliko on moze da proguta,a secka je tu da sve to isecka a ne obrnuto da usporavam jer secka nemoze da postigne... Neznam na koliko se vrti ja sam samouk majstor (3 razreda :haha:)koju sam remenicu nasao (clasovu) priblizne dimenzije ja sam nju nabudzio... Ta remenica je bila za sasvim nesto drugo pa sam na strugu obradio tu remenicu da stavim lezajeve u nju i jedan klin 20mm kroz lezajeve na nosace i kaisevi i samo gas... Orginalna remenica je bila sa jedne strane 32cm (precnika) a druga remenica (posto su duple) je bila 30cm... Ja nisam imao takvu remenicu na Claas-a Columbosa nego sam imao 30-28cm i nju sam nabudjio i sigurno sam jos malo ubrzao secku sto nevidim da moze da steti moze samo da koristi.. :bravo:
Nema sta da se bojis montiraj i samo po gasu!!!!!! :osmeh:

Slikacu sistem ukljucivanja.. :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Ko da secka meso a ne slamu... :haha: :haha: Verujem da ce tek posle zetve secka da pokaze njenu pravu korist prilikom dalje obrade.. :ppozdrav:

Evo kad sam sve to namestio (ubudzio :haha:) kad pogledas strnjiste ostaju samo dugmici.. :haha:

062514133509.jpg

Aha ima druze razlike sutra... Tako me plasili kad sam je kupovao.. Ima da bude teze motoru da se greje kombajn da trosi vise sta ja znam razne price.... Nista od toga nisam primetio... Idem istom brzinom kao i bez secke... Jel meni ne diktira secka brzinu kretanja kombajna nego koliko on moze da proguta,a secka je tu da sve to isecka a ne obrnuto da usporavam jer secka nemoze da postigne... Neznam na koliko se vrti ja sam samouk majstor (3 razreda :haha:)koju sam remenicu nasao (clasovu) priblizne dimenzije ja sam nju nabudzio... Ta remenica je bila za sasvim nesto drugo pa sam na strugu obradio tu remenicu da stavim lezajeve u nju i jedan klin 20mm kroz lezajeve na nosace i kaisevi i samo gas... Orginalna remenica je bila sa jedne strane 32cm (precnika) a druga remenica (posto su duple) je bila 30cm... Ja nisam imao takvu remenicu na Claas-a Columbosa nego sam imao 30-28cm i nju sam nabudjio i sigurno sam jos malo ubrzao secku sto nevidim da moze da steti moze samo da koristi.. :bravo:
Nema sta da se bojis montiraj i samo po gasu!!!!!! :osmeh:

Slikacu sistem ukljucivanja.. :ppozdrav:

Nebih se bas slozio sa ovim sto pisete o secki na kombajnima, prvo ne dozvolite da vam iko ide iza secke jer ako se otkine parce noza ( a brzina okretanja rotora sa nozevima je 3000 obrtaja) pretpostavite sami sta se desava. Drugo, da bi vam secka radila kako treba (treba da usitni slamu u komade od 3-5 cm) morate imati brzinu minimalno 2500 obrtaja, na mom consulu je 3100 obrtaja, u protivnom vam secka radi kao balerina (rasturac slame). Trece, oborite rep secke na dole da ista nabije isckanu slamu sto vise u strniste, a samim tim da sprecite izbacane necega sto protiv vase volje prodje kroz kombajn a secka to mora da izbaci. Primera radi navodim da mi se prosle godine otkinuo prst sa spirale hedera prosao kroz celu vrsalicu i secku, na nozu secke je napravio ostecenje duboko 2 cm. Sledece, nema logike da ne dolazi do povecanja potrosnje, kod mene je potrosnja 12L po hektaru bez secke, a 16 sa seckom. Dalje navodim da slama istupi nozeve bez problema, ja sam moje nozeve ostrio kako nebi potrosnja isla na vise. Vezano za potrosnju zamislite samo koliko bala slame u jednom hektaru ima, a secka sve to mora da usitni u parcice 3-5 cm. sledece treba da imate alarmni taster iznad slamotresa, ili cesto da proveravate vizuelno dali secka radi, u protivnom ce te napraviti kombajn na luft balon ako vam se desi da secka kojim slucajem prestane da radi, na snimku mog consula ste verovatno primetili da vozac cesto gleda zadnji deo kombajna to je zbog toga, Cira je lepo primetio da consul dimi sa seckom, dimi on i bez secke ali malo manje, motor na njemu je original perkins od 67 ks, a kosa 3 m, a vozac radi od ucinka pa kada ga "udari" po varjatoru on poskoci, Cirina masincina 130 ks a kosa 3m, a jecam do kolena pa teraj, ma da na kraju snimka i on nesto zadimi do duse malo manje ( Ciro, sala sve ovo sto mi vozimo su "krntije" stare 30-40 godina, ali stacemo valjda ce doci neko bolje vreme pa i mi da vozimo nesto normalno).
Izvinjavam se na ovako dugom tekstu ali sam stvarno osetio obavezu da iznesem moje misljene o secki na kombajnima.
Tvrdim da je secka izvanredna stvar jer ako palite strniste a komsija vas prijavi ode 50.000,00 dindzi za kaznu.
lipsrsealed.gif

Poslednja izmena:
Senzor na kombajnu (iznad slamotresa) obavezno mora da bude ispravan ja sam ga proverio... Inace moze da pokrivi slamotrese...
Dalje slazem se da secka mora da ima brzinu,inace nije to to... Ja sam jos svoju secku i uprzao naspram orginalne ubacivanjem manje remenice...
Nozevi se tupe ali ne bas toliko... Vremenom se i kvacilo izlize od papuca koje kombajner nosi.. :haha:

Sto se tice potrosnje mozda je porasla za toliko malo da ja to nepirmecujem... Uopste... Brzinu rada kombajna mi idalje diktira to koliko on moze da proguta a ne koliko secka moze da isecka....

Usmerivace slame sam podigao skroz gore jel mi je tako najbolje,baci slamu daleko levo dasno.a kad spustim na dole vise se poznaje otkos... Mozda gresim ali za sad tako radim i zadovoljan sam...

Iza kombajna svakako ne dam nikome da se mota tako da nebrinem bas....

I slazem se da je sve ovo matoro,i nadams e da cemo zaraditi za nesto novije makar.. Za novo nema sanse.... :ppozdrav:

Senzor na kombajnu (iznad slamotresa) obavezno mora da bude ispravan ja sam ga proverio... Inace moze da pokrivi slamotrese...
Dalje slazem se da secka mora da ima brzinu,inace nije to to... Ja sam jos svoju secku i uprzao naspram orginalne ubacivanjem manje remenice...
Nozevi se tupe ali ne bas toliko... Vremenom se i kvacilo izlize od papuca koje kombajner nosi.. :haha:

Sto se tice potrosnje mozda je porasla za toliko malo da ja to nepirmecujem... Uopste... Brzinu rada kombajna mi idalje diktira to koliko on moze da proguta a ne koliko secka moze da isecka....

Usmerivace slame sam podigao skroz gore jel mi je tako najbolje,baci slamu daleko levo dasno.a kad spustim na dole vise se poznaje otkos... Mozda gresim ali za sad tako radim i zadovoljan sam...

Iza kombajna svakako ne dam nikome da se mota tako da nebrinem bas....

I slazem se da je sve ovo matoro,i nadams e da cemo zaraditi za nesto novije makar.. Za novo nema sanse.... :ppozdrav:
Nozeve sam prosle godin pred kraj sezone ostrio, odradili smo nekih petaest hektara jecma i mogu da guraju jos nekih petnaest pa ostrenje, sto se tice brzine kretanja kombajna u vrsi sa seckom, ako secka diktira brzinu treba je ubrzati, ili skinuti znaci da nije sinhronizovana sa prilivom slame iz vrsalice, zato ja smatram da treba da bude brza, inace proizvodjaci secki preporucuju brzinu (negde sam procitao na internetu) od 2500- 3500 obrtaja. Sto se tice potrosnje sigurno se povecava, e sada kada je jaci motor verovatno manje, jer kod slabijeg motora kada se previse optereti dolazi do toga da ne sagori sve gorivo u motoru pa na auspuh izbaci zivo gorivo. Kod mene na consulu motor je radjen pumpa radjena dizne radjene, za celu sezonu potrosi mi oko 1 litar ulja (nisam zamenio ulje od prosle godine a ono nije pocrnelo) pa ipak dimi i na ler, od majstora niko nezna zbog cega. Imam nov termostat temperaturu drzi na polovini zelenog polja pritisak ulja na 3 bara. Pogledaj na repu secke dali se steluju usmerivaci, ako se steluju, ti ih otvori vise da bacaju sire i obori rep na dole, kada je slama nabijena u strnjiste mnogo se lakse zaore.
Nemamo za bolje, ali mozemo razlicitim iskustvima da se ispomognemo. Ljudi "zavrcu" kad ih pitas kolika mu je parcela kada je ovrses pa sam ja ugradio merac povrsine koji sam sam osmislio (vrlo jeftino) pa sada malo "morgens" neka slaze.

Da steluju se usmerivaci levo i desno... Rasirio sam ih maksimalno to jest moze jos ali nevalja jel baca smamu onda na neovrseno pa posle moram ponovo to da uvlacim kroz kombajn... Ovako savrseno rasporedjuje slamu iza celog kombajna a ne baca na ne pokosenu psenicu...

Voleo bi da cujem taj jeftin merac hektara ako nije tajna... AMda svaka skola se placa evo ja cu da platim pivo.. :osmeh: :ppozdrav:

Nazad
Vrh