Claas

Pregledao sam dokumenta, pročitao izveštaje i mogu odgovorno da tvrdim da problem neće biti trajno rešen samo time što će se zameniti zaptivači.
Skrpiti ni ne znači trajno rešen problem.

kada gazda bude rastavio pumpu, videće da su zaptivni prstenovi redom otkazali.
Moj me insekt nikad ne vara..... (kao her Žika Pavlović)

Kada ih budete zamenili, Vaša pumpa će raditi ali na nižem pritisku od potrebnog.
Ali i to je bolje nego nikakav pritisak.
To će tako moći da radi neko vreme, jer glavni problem (potrošenost zupčanika i radne komore) nije otklonjen i ulje će ponovo početi da se greje i vremenom će zaptivači ponovo otkazati (i eto gazdi još malo neplaćenog odmora usred posla).
A da uzme još jedan kombajn za rezervu ako se ovaj prvi pokvari? Mislim,isplati se kad za dva dana može da digne 1500 pa i + evra..... A mogućnosti kvara na kombajnu u sred posla su velike jer ipak.... Kombajn je to..... Ima tamo svega i svačega.
Dakle pumpa će se morati promeniti kako god se okrene.
Naravno da hoće! Niko nije ni tvrdio da neće.... Samo joj treba pružiti još jednu šansu. Lepo napišem: Možda ali samo možda.... Al džaba, čita se samo ono što štima datom trenutku....
Ja znam da bih je ja rastavio i pokušao vratiti u život, kao što sam i na svom autu kad mi zaribo na auto putu. I evo reinkarnisana gura nekih godinu dana. Ili npr traktorsku (imt 588 )smo skrpili tako što smo joj nabudžili zupčanike iz pumpe ulja od Lade 2106. Pumpu hidraulike na Rakovici 60 (stari tip) sam skrpio tako što sam puknutu gumicu zamenio gumicom filtera ulja od Mercedesa(ako se dobro sećam marke). Puknutu gumicu pumpe hidro volana mtz 82.1 sam skrpio oridji gumicom za tu pumpu.
Znači krpljenje je ipak moguće(ponekad vrlo jednostavno ponekad komplikovano što zbog ograničenosti alata,što zbog nekih drugih faktora),remontovanje itekako,kao npr u Mikronu koji jes da su domaća radinost ali ljudi urade kako znaju i umeju, i naravno naj opcija je-nova pumpa.

Ali i to je bolje nego nikakav pritisak.

Nije tačno. Vi ste srećni samo kad vidite da se hidraulika ipak pokreće, a ne razmišljate u globalu. Gazda zbog tog nižeg pritiska neće samo duže čekati da hidraulika odradi svoje, već će se i nakupovati i namenjati ulja. Nije problem samo što će pući novac na ulje, nego što će mu ta zamena opet oduzeti vreme od efektivnog rada a to takođe košta. Šta još? Već sam napomenuo da kolo radne hidraulike nema svoj hladnjak, što znači da će to vrelo ulje uticati ne samo na zaptivače u pumpi, već i na zaptivače u svim cilindrima, ventilima, itd.! Zbog toga će i ti zaptivači brže propasti. Pa Vi računajte: 9 cilindara puta broj zaptivača = .... + izgubljeno vreme i novac dok se sve zameni. I napokon: gazda nema lubrisenzor da konstantno proverava stanje ulja te da ga zameni baš kada dostigne kritičnu vrednost. A kada ulje propadne zbog vreline, između ostalog će izgubiti i svoje podmazivačke sposobnosti, što znači da će se svi delovi u kolu brže habati. I da ne nabrajam dalje.

A da uzme još jedan kombajn za rezervu ako se ovaj prvi pokvari? Mislim,isplati se kad za dva dana može da digne 1500 pa i + evra..... A mogućnosti kvara na kombajnu u sred posla su velike jer ipak.... Kombajn je to..... Ima tamo svega i svačega.

Ne mora da uzima još jedan kombajn. Međutim, ja sam kroz razgovor sa više gazda saznao da velika većina njih uvek drži sa strane novac za hitne popravke u toku žetve. Većina je navela cifre između 2 i 5 hiljada evra (u zavisnosti od tipa kombajna). Kažu da se u žetvu ne ulazi "go" jer ih svaki izgubljen dan može koštati mnogo više jer konkurencija je velika. Još gore je ako im kombajn stane par dana pred kišu.
Njima ne bi palo na pamet da tri dana drže kombajn u dvorištu zbog hidro-pumpe koja je po definiciji potrošna roba, lako se može nabaviti i zameniti u toku jednog prepodneva!
Zato se ja čudim kad nekome stane kombajn u sred žetve a kaže da nema novca da otkloni kvar. Kombajner jednostavno mora promeniti način razmišljanja i da se bolje pripremi za ovakva scenarija.

jgqn3q.jpg
[/IMG]
Probusilo mi se ovo crevo dali neko zna koliki pritisak ulja prolazi kroz ta creva i dali bi mogao da stavim manja creva od 12mm sad su 20mm,u pitanju je motor Perkins 1006.6T

Ima li neko knjigu za rukovanje claas consul na engleskom.Ili nek mi opsirnije objasni na pp kako se steluje za soju,psenicu

Kod komšije juče havarija na spojničkoj osovini i zamajcu .Ja učestvovao savetodavno .Sve što sam znao, je da to treba novo. Danas oko 1h. vidim sklapa .Odem da pitam šta kako gde????. Kaže stigli Jutros u Pančevo ,platili 200e.
z8vuu.jpg
2h4w1i0.jpg

Slike sa jučerašnjeg terena u Bubanj potoku.Radio se Dominator 88 sl ali bilo je i drugih kombajna:
ssl22102.jpg
ssl22101.jpg
ssl22100.jpg

Ovo su ostali:
ssl22097.jpg
ssl22096.jpg
ssl22095.jpg
ssl22094.jpg
ssl22093.jpg

Panonstib, i hoćeli ta 88-ca biti u vlasništvu našeg forumaša, ili je 28000 hiljadarki puno za taj model???

Nisam bio na dogovoru oko finansija jer ja sam samo neki majstor.
Možda i Dragan82 učestvuje u nabavci ko to zna.

Za poznavaoce CLAASA, koja je razlika između 88 i 98 ? Gledao sam na konedata i ja tu skoro da ne vidim razliku...

Potrebni su mi neki delovi za Claas Mercator,nije nista hitno ali moram da nabavim te delove... Naj bitnije mi je da nabavim jedan slamotres... Moj jedan slamotres uzasno izgleda (zavaren) a ostala tri su kao nova... Ako neko zna gde mogu da pronadjem nekog ko rastura Mercatore da uzmem jos neke delove uz slamotres... Hvala unapred..

Da li neko zna nesto vise o ovom kombajnu http://www.polovniautomobili.com/oglas3524560/claas_dominator_88_sl/ jel mozda neko isao da ga pogleda, da li zna coveka, kakav je... Preko telefona deluje ok, kaze da je kombajn u ekstra stanju, sve je ispravno, sve radi....

Zvao sam juče prodavca i veli da je prodat za 28000 sa njegovim prevozom do kupca u Novom Sadu. Možda je kupac član ovog foruma pa saznamo nešto više a i gosp. Panonstib je bio na pregledu istog:osmeh::sta: možda i on nešto zna:osmeh:

pozdrv svima , treba mi dobar majstor a da se razume u elektroniku na 98 sl maxi imam problem neradi mi auto kontur i imam problem sa dizanjem i spustanjem kedera ,,brce mi pojmove ,, HVALA :osmeh:

Nazad
Vrh