Claas

koja je cena vodene pumpe za claas 98 maxi 90god.

Na ovo pitanje nije moguće dati odgovor dok ne napišete koji je motor na tom kombajnu jer ovako ništa ne znači.Mogući motori su:
OM 352A
OM 360
OM 366 LA
OM 366 A
Perkins T 6.3544
Perkins 1006.6 T

Јуче ми пукле 2 пластике на витлу.

imag1802.jpg

Позовем Алмекс да наручим, јави се човек и питам да ли има и која је цена. Наравно, пре тога објасним о чему се ради. Каже он да има и каже ми цену. Реко, пошаљите ми брзом поштом, кад ће ти он е не могу сада ај зови за 15 мин. Ништа, назовем ја мало касније, они опет не могу сада и да зовем опет касније. Ја назовем после 2 сата и кажем па докле ћу ја вас више да зовем, зар је то толики проблем записати податке???

Јутрос зове поштар да идем у пошту јер је стигло нешто. Ја одем, платим и када сам отворио мал' не падох доле.

imag1811.jpg

Јбт, објасниш му на витлу... а он пошаље шта њему одговара.

Исто тако када сам био по један део код њих на Малом Тамишу, назове га лик коме треба да спреми пун комби делова и он му ладно каже да управо пакују робу, а седи и лади...

Bio je "blizu"...

Nema vajde od tog objašnjavanja preko telefona, zato morate Vi imati katalog delova od hedera (ako nemate, tražite im da Vam pošalju),sami da pronađete kataloški broj dela koji Vam treba i onda im taj podatak kažete preko telefona. Sve ostalo lako može dovesti do ovakvog ishoda.

Sa slike se ništa neće moći zaključiti. Problem nije u spoljašnjosti. Priključi se merno crevo sa manometrom, očita se vrednost i ako ne odgovara, pumpa se može baciti. Nema tu krpljenja.
A ja mislio da će se videti spolja u čemu je problem....
Naravno da je novo-uvek novo i da je to najbolje rešenje ali skrpiti se može itekako kad te muka natera.
Marko samo ti škljocni ako ti nije teško. Možeš i na pp poslati sliku da ovde ne kvarimo temu.

Na ovo pitanje nije moguće dati odgovor dok ne napišete koji je motor na tom kombajnu jer ovako ništa ne znači.Mogući motori su:
OM 352A
OM 360
OM 366 LA
OM 366 A
Perkins T 6.3544
Perkins 1006.6 T
Ma to je drugov kombajn ali resio je problem, hvala u svakom slucaju u pitanju je mercedesov motor od 200ks ali mi nije rekao oznaku!:ppozdrav:

Baš me interesuje kako se potrošena hidraulička pumpa može "skrpiti", čak i kada je reč o najjednostavnijoj varijanti: ovoj zupčastoj. Zupci su potrošeni, i zato pumpa samo mulja ulje i greje ga. A ako su zupci potrošeni, to znači i da su zidovi komora oštećeni jer je nemoguće da zidovima komore ne bude ništa. To jednostavno ide jedno s drugim.
Da bi se takve komore popravile, treba ih razbušiti (a i to razbušivanje treba da bude precizno odrađeno, dakle domaća radinost ne dolazi u obzir). A nakon što smo povećali komore, i ako kupimo rezervne zupčanike, šta će se desiti?? Pa postojaće zazor između vrhova novih zupčanika i zidova komore, što znači da će pumpa ponovo da mulja i da greje ulje. Gde si bio - nigde, šta si radio - ništa.

Nisu hidro-pumpe skupe zato što se nekom jednostavno tako ćefila cena, nego što nekom jadnom Majstor Hansu otpadnu porodični dragulji dok svaki deo obradi na potrebnu toleranciju.

Poslednja izmena:
Nele- Ja sam zavrsio sa njima i sa trgovinom preko fona jer od toga nema nista samo za dzabe izgubim ceo dan.. Kad iskrsne kvar pravac Pancevo i za 3-4 sata kombajn se vraca u njivu.... A to pozovi za 15min sam se naslusao!!!!

ako nije tajna koliko vam trose goriva kombajni na 1ha normalne parcele.Kod mene je 88 perkins156ks , cini mi se da trosi mnogo oko25 -30 litera na1 ha

Nikad nisam merio da znam bas tacno ali sigurno ni moj Mercator (perkins 6 klipa) ne ide ispod 20l...

ako nije tajna koliko vam trose goriva kombajni na 1ha normalne parcele.Kod mene je 88 perkins156ks , cini mi se da trosi mnogo oko25 -30 litera na1 ha
imamo istog moj trosi u zavisnosti kako je raspolozen toga dana,ali obicno od 12do 14 po jutru dok mercedes turbo 10-12
:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Jel ti samo odjednom otkazalo ili si primetio i ranije neke simptome? Sporo dizanje i sl. Možda ali samo možda postoji mogućnost da skrpiš pumpu da ti izgura sezonu eventualno godinu,ako si u škripcu s lovom, ali nova ti ne gine svakako..... Pre bilo kakvog šrafanja uradi ono što je Panonstib napisao. Proveri pumpu.... A i uslikaj je i okači sliku ako ti nije teško.
dizao je sve vreme odlicno i odazivao se na komande momentalno i onda je bukvalno preko noci prestao

Baš me interesuje kako se potrošena hidraulička pumpa može "skrpiti", čak i kada je reč o najjednostavnijoj varijanti: ovoj zupčastoj. Zupci su potrošeni, i zato pumpa samo mulja ulje i greje ga. A ako su zupci potrošeni, to znači i da su zidovi komora oštećeni jer je nemoguće da zidovima komore ne bude ništa. To jednostavno ide jedno s drugim.
Da bi se takve komore popravile, treba ih razbušiti (a i to razbušivanje treba da bude precizno odrađeno, dakle domaća radinost ne dolazi u obzir). A nakon što smo povećali komore, i ako kupimo rezervne zupčanike, šta će se desiti?? Pa postojaće zazor između vrhova novih zupčanika i zidova komore, što znači da će pumpa ponovo da mulja i da greje ulje. Gde si bio - nigde, šta si radio - ništa.Nisu hidro-pumpe skupe zato što se nekom jednostavno tako ćefila cena, nego što nekom jadnom Majstor Hansu otpadnu porodični dragulji dok svaki deo obradi na potrebnu toleranciju.

Sve ste lepo objasnili osim što ste zaboravili da se baš ta najjednostavnija pumpa ne sastoji samo od zupčanika i tela komore nego postoje u njoj npr i neke tamo gumice koje bi možda mogle biti uzročnik kvara. Nisam džabe pitao dal je samo odjednom otkazala ili je postepeno.... Nisam ni slike džaba tražio i nisam ni pomislio da ih tražim da bih video kvar spolja.... Mislim stvarno..... Zar takav utisak ostavljam,da sam tol'ki mulac?
Što se tiče zupčanika. Ipak, možda postoji mogućnost krpljenja ali ako niste probali ili nećete,nemojte pisati da ne može jer-može. Probano par puta (tačnije 4 puta,stim da jednu nikad nisam isprobao kako radi posle "krpljenja") i na sopstvenoj koži i na tudjoj i uspelo je. "premostile" su taj neki nemam love period,veoma uspešno. Štaviše jedna se još uvek kotrlja!
Pisano je o remontu pumpe u jednoj temi ali na nekom drugom forumu pa neću ni kačiti link jer koliko znam kačenje linka s tog foruma nije dozvoljeno.

Aham. :) A možete li nam onda ipak objasniti korak po korak kako rastavljate ovu konkretnu pumpu, šta tačno menjate, zašto i kako, te na kraju kada sastavljate, opet šta i kako. Pretpostavimo da se ne razumem u tematiku. :)

Što se tiče "krpljenja" zupčanika, da li mi možete objasniti šta se u globalu dešava u hidrauličkom sistemu ako se stave neodgovarajući zupčanici (pošto pretpostavljam da niste stavili original rezervne zupčanike), i šta se u tom slučaju još treba premeriti/naštelovati? :)

Moj drugar je imao slične probleme sa pumpom na conzulu. Zupčanike je napravio u Čačku, termčki obradio u PP u Trsteniku i već petu sezonu hidraulika reže na dodir. Zaboravio sam ko mu je radio kućište, uglavnom sve mu je izašlo daleko jeftinije od nove a bilo gotovo za tri dana.

Moj drugar je imao slične probleme sa pumpom na conzulu. Zupčanike je napravio u Čačku, termčki obradio u PP u Trsteniku i već petu sezonu hidraulika reže na dodir. Zaboravio sam ko mu je radio kućište, uglavnom sve mu je izašlo daleko jeftinije od nove a bilo gotovo za tri dana.

Ovo je relativno da li je takva pumpa zaista bila tako jeftina, ako je kombajn zbog nje stajao tri dana. Ako Vaš kolega radi samo za sebe, a ne radi uslužno, te ako je pride to radio van žetvene sezone, onda okej. Nemam ništa protiv.

Ali neko ko radi uslužno i ako mu kombajn crkne u sred žetve, koliko ja znam, ima malo drugačiju matematiku:
On ako kupi takvu pumpu, pa neka ona košta samo 100 evra, na kraju trećeg dana će biti u minusu 100 evra.
A ako isti dan ode i kupi original pumpu za 1500 evra, pa neka i izgubi ceo jedan dan da tu pumpu donese i namontira, on realno u naredna dva dana može i da je otplati i još da zaradi koju stotinu evra. Tako da će u ovom slučaju on na kraju trećeg dana biti u plusu - pa makar to bilo samo 50-100 evra. Plus je plus.

Neka svako uradi proračun za sebe pa neka vidi da li mu odgovara da mu kombajn pravi hlad u dvorištu toliko dana, samo da bi "zeznuo sistem" i kupio pumpu za par stotina evra.

Ja sam obavio svoj deo domaćeg zadatka. Pregledao sam dokumenta, pročitao izveštaje i mogu odgovorno da tvrdim da problem neće biti trajno rešen samo time što će se zameniti zaptivači.

Zaptivači u hidropumpi mogu da izdrže pritisak ali samo u okviru određene temperature. Ta temperatura je pređena jer se ulje u pumpi grejalo (kao što je član Markoo i rekao). Zupčasta pumpa niti ima drenažni vod, niti radna hidraulika ima svoj hladnjak. Iz tog razloga se akumulirana toplota ne može odvesti, pa se zupčaste pumpe iz tog razloga zagrevaju brže i više od ostalih tipova kada su defektne.
Dakle zaista: kada gazda bude rastavio pumpu, videće da su zaptivni prstenovi redom otkazali. Ali otkaz zaptivnih prstenova nije uzrok problema već samo posledica. A to mi je bilo najvažnije da dokažem. Kada ih budete zamenili, Vaša pumpa će raditi ali na nižem pritisku od potrebnog. To će tako moći da radi neko vreme, jer glavni problem (potrošenost zupčanika i radne komore) nije otklonjen i ulje će ponovo početi da se greje i vremenom će zaptivači ponovo otkazati (i eto gazdi još malo neplaćenog odmora usred posla).
Dakle pumpa će se morati promeniti kako god se okrene.

Bilo da se opredelite za tu zamenu gumica, bilo da odmah uzmete novu pumpu, najbitnije Vam je da očistite hidraulično kolo od metalnih opiljaka koji su produkt habanja unutrašnjosti pumpe! Dakle svakako očistite filtere unutar rezervoara, jer ako Vam ti opiljci ostanu, džaba Vam i novo ulje i sav posao.

Bas cu u ponedeljak da je skidam da resim misteriju::novac::

- - - - - - - - - -

Bas cu u ponedeljak da je skidam da resim misteriju::novac::a bice i koja slika

meni poceo da nas konzul da posustaje,kad se zagreje nece da dize keder,a pumpa promeni zvuk kao da se muci dal je to do ulja :sta:

- - - - - - - - - -

posto pitaj boga sta su majmuni sipali u njega

- - - - - - - - - -

nekako je zuckasto

Nazad
Vrh