CIGAJA (PANONSKA OVCA)

Odg: CIGAJA (PANONSKA OVCA)

to je inace poznati sir kod nas probaj pa javi slankast je ali vrhunski 200g je ja mislim 3 eura mozda i vise :D da se vratimo na cigaje je si li ikada mjerio koliko ti daju mlijeka :ppozdrav:

merise to svakog meseca ali se meri na kg na pocetku laktacije 1,200 pa kako vreme prolazi sve manije i manije kilo i dvesta imaju uglavnom najbolije ovce srednije oko 800 900 grama
Post je spojen: [time]1298485015[/time]

lijepo :D
cigaja je napisao(la):
pozz kolega sarbanac konacno mi juce pustili net.meni jagnetina odgovara bilo koje rase samo da bude debelo.a sto se toga tice u tvom kraju i nema nesto cigaja pa svaki kupac kad doge hvali robu sto kupuje,znam iz primera jednog sto drzi pecenijaru plijuvao po vitembergu kao po naigorem smecu a posle otprilike mesec dana odno jagnije kod nijega da se pece a u oboru 4 vitemberga oko 50kg dosla mu musterija jer prodaje jagnijetinu na kilo on je toliko hvalijo to vitemberg pecenije da je to smesno,samo sto je zaboravio sta je prico pre,pa zato neki lijudi koji prodaju jagance naleti na neku budalu kao sto je ova pa krene da potvrguje kvalitet pecenija
Post je spojen: [time]1298485498[/time]
to sto kazes da nece w a ustvari samo to i uzima :ppozdrav: po meni recimo on kupi 3 w od po 50-70kg utovite za 200din zive vage a tamo svojim kupcima prodaje od 750-900din pecenja i on je u profitu a njegovi kupci nemaju pojma koliko je jagnje i koje je pecenje klase a da kupi o cigaje janje od 35-40kg za 250din ne isplati mu se koliko je tamo kila jagnjeceg pecenja d :ppozdrav:

ma druze kupuje sve i svasta cak uzima i te bosanske stare godinu dana kad nema sta jer one nemaju veliku masu pa na razanji izgleda kao jagnije,nego mu izgleda ovai za vitenberga drzao cenu nije teo da mu spusti pa se iznerviro i poco da plijuje po rasi nije mu rasa kriva,a kupci nit pitaju za rasu nit ih zanima samo da bude ukusno,ja moje jagance dajem jednom ima kafanu a radi sve vrste jagnijetine ,i corbe i na razani i ispod saca ima covek sve i to prste da polizez a uglavnom koristi cigaju e kad nestane cigaje onda dai sta bilo.a kafanu drzi dvadesetak godina pa su se sad i nijegovi sinovi uklijucili u poso i vidim nisu propali samo se sire.

neka ti druze imas gdje svoje da prodas a bice jagnjadi dacu ti jednu informaciju pa ti vidi dali je to cigaja djed mi je prico da su jednom dovezli iz Srbije ovcu tesku oko 80 kg i osurili je kazu da je korica bila ukusna krupna ovca evo i druge price kod mene znam da jedan covijek drzi ovce kod nas poznate kao kaljuzarke imaju crnu glavu i noge a usi su im klempave sta ti mislis :ppozdrav:

kolega to je to jer je cigaja bila prosirena po celoi jugoslaviji a izvozili je po celoi evropi kao i pramenku i sijenicku bila je svuda poznata.samo sto sad ima mangupa koji su prsli brdo love misleci da ce se obogatiti od ovaca pa plijuju po svemu samo hvale svoje rase koje su kao u cistoi rasi pa bi za jagnije po 300 500 eura,nema od toga nista mi smo svi na istom i jaganci idu na klanije,svako ima svoju pricu a prospartai ovai forum od rase do rase pa ces videti da nijedna rasa nije savrsena svakoi rasi su nasli manu.

naravno :D znaci i ti mislis da je cigaja to je i meni prvo palo na pamet a za ove sto mi zovemo kaljuzarke isto mislim da su cigaje a to da se za jedno jagnje moze dobit 300-500 eura pa ko to kupuje mi ili neki milioneri slazem se da za dobro grlo treba para ali ovo ma nase rase su tu negdje po meni prave :ppozdrav:

ma druze nase rase i jesu prave i jedino nase rase mogu doneti neki dobit jer su ekonomicne za drzanije netrebaju skupe stale kvocke ko za pilice kad se jagnije a o koncentratima da i negovorim,pa pomoc pri jagnijeniju i jos brdo sranija sto jos ne zahtevaju.nase rase se zadovolijavaju onim naimanim mogu da izdrze cele godine i kisu i vetar i sneg i minus dvadeset i plus trideset,ali sad sta je tuje pare koje su ulozili u tovne rase moraju da vrate po svaku cenu a neznaju da mogu sve dublije i dublije da se zakopaju jer tovna rasa pojede sama sebe i jos i jagnije ako se prodaje za klanije pa ostane saldo nula.
Post je spojen: [time]1298464331[/time]
jedan moi poznanik se gadno opeko,imao je 150 koza bila je frka oko otkupa mleka mleko nije islo on proda koze a za te pare kupio 35 vitenberga nesto sa papirima nesto bez,u roku od godinu dana odlepio je koliko su mu pojele prodo je i jagance i ovce i to po nekoi mizernoi ceni samo da ih se otrese nije vise mogao da izage na krai sa racunicom,od tih para dok je isplacivao dugove ostalo mu para taman da kupi 20 koza alpinke ali bez papira,pa sad ti vidi nijegovu investiciju jer se i on napalijo na tri jagnijenija uglavnom bliznije i ostale price,
Post je spojen: [time]1298489930[/time]

Odgovor

Bravo Cigaja majstore. Način tvog rada sa ovcama je za uđbenike. Cigaja kao rasa odgovara tvom načinu držanja i mislim da druge rase u tom sistemu rada ne igraju ulogu. Dal je crno dali belo ako ima tržište dobro je. Zbog drugih kolega da znaju mužom ovaca ovčari iz banata pokriju godišnje troškove i ostane neka kinta tako da jagnje dođe kao ekstra profit.
Post je spojen: [time]1298491657[/time]
Jedino mislim kad smo kod meleženja da najbolja ženska grla pariš u čistoj rasi a sva lošija od koji i onako nebi ostavljao priplod pariš nekom tovnom rasom i svu jagnjad daš na klanje. Tako bi imao čisto stado cigaja a kvalitet jagnjadi bi sigurno bio poboljsan.

pozz kolega krenula druga tura jagnijenija prvo pa musko muski vode 13 5,ocekujem jos dve do jutra nema spavanija.kolega ja to mislim drugacije mlade ovce koje prvi put treba da se jagnije ide tovna rasa jer ce i jaganci biti veci i sa malo bolim prirastom brze cu da ih odlucim i neunistim ovcu,a ovan moze vise godina da traje jer nikako neide na cerke

kolega cigaja samo napred,moram da te ispravim malo posto imamdve vrste tovne rase teksela i sarole gde sarole ide na pasu od maja pa do oktombra/novembra nebih rekao da pojede samu sebe,da imam pasnjak preko cele godine bila bi na pasi medjutim teksela se nisam usudio da teram u pasu na duge relacije,da sarole pojede samu sebe neslazemse,sretno jagnjenje

kolega mailovac nisam mislio na tebe jer i tvoi nacin drzanija je slican mom,ali mislim na gajenije tovne rase de ide preko cele godine i pasa i prihrana posle pase a u zimskom periodu samo zatvoren sistem pozz
Post je spojen: [time]1298471999[/time]
tovna rasa koja se jagni tri puta u dve god ona je 15 meseci sijagnijena de treba naravno bolija hrana nemoze se bazirati samo na pasi mora nesto pored pase,i jos sest meseci dojenija opet treba bolija ishrana ispravi ako sam pogresio ali ja tako racunam,losom ishranom gubis sve a extra ishranom opet nista morase naci neki izlaz izmegu bar ja tako mislim
Post je spojen: [time]1298498315[/time]

svaka cast :D je li sta sinoc bilo ako jest neka su zivi i zdravi i neka je sa srecom ipak za nas su nase rase dovoljne sve ostalo sto si naveo :ppozdrav:

Pozz kolega nista sinoc samo jedna ostale dve sam sinoc odvoijo cekam i dalije vime su pustile maximalno mleka jos nisu dopunile videcemo veceras.
Kolega ja sam naveo samo istinu malo surovo ali to je to mi smo svi u istom k.... pa nasu robu kupuju oni koji na nijoi imaju extra profit bez mnogo muke,a obican svet nema para da kupi celo jagnije od 40 50 kg pa da i mi malo zivnemo.
Zato se moramo prilagoditi time cime raspolazemo pa da nagemo najeftiniju proizvodniju i da se pomalo ugradimo u tome pozz

kolega cigaja nebih tvrdio niti ovo niti ona jer treba mi jos vremena da bi tacno reko sta i kako,sarole za sada i ako su bile na pasi mrkale se tako da na malom broju za sada ima to trece jagnjenje ali videcemo kako ce biti ove godine i sledece a kod teksela nazalost sezonsko jagnjenje pa bio na jasala ili na pasi ipak videcemo sta ce se desiti dalje,imali prinove kolega ili se ceka jos

Haha znam ja kolega sve to ali moje ovce su nocne frailice jos mi se nijedna nijedna nije jagnila preko dana,od 9 pa do 4 ujutru mada nisam jos imo problema pri jagnijeniju hvala bogu uglavnom se same jagnjile ako se nagem tu dobro ako ne odradi ona sve sama bez mene,a ipak volim bar samo da posmatram da bude sve u redu.

ma naravno i kod nas je nesto slicno jednom se samo desilo da se jagnji po danu neznam zasto valjda da im se ne smeta :haha: :ppozdrav: i mi jednu ocekujemo neznam da li te tvoje odviojene ista jedu je li im do hrane

Naravno da jedu i to imaju bas dobar apetit jedu i pre jagnijenija i 15 minuta posle jagnijenija cim olize opet jedu zato se nebih usudio da ih gaim box sistem,kodmene su samo kad je sneg malo veci na jaslama a posle jagnijenija odma 5 dan napoliju nek jedu kod komsije manji mi trosak :haha:

a pa normalno :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: i kod nas 3 dan nekad malo vise ako je snijeg odma su zajedno da li ti svojim ovcama dajes kleku smrceve ili jelove grane :ppozdrav:

Nazad
Vrh