CIGAJA (PANONSKA OVCA)

Odg: CIGAJA (PANONSKA OVCA)

kolega cigaja stvarni lijepa grla :Dimas li prinova koliko ti jagnje komada :D :ppozdrav:

kolega alfa ja je zovem banatska jer je u banatu selektirana vise od 30 godina to provereno znam.papire za niju nemam nazalost.kolega petrovo nema neke velike prinove dosad ojagnijenih 13kom 17 jaganijaca 12 muski i 5 zenskih,ovih dana treba da krene druga tura jagnijenija videcemo sta ce biti valida ce biti jos neko zensko,mada nema veze sta bude samo da su zivi i zdravi

ako sam razumeo .. ja sad kad bi nabavio 2 3 cigaje i drzao kuci na jaslama bez muze ja bi mogao da imma 3 jagnjenja ? pozdrav :ppozdrav:

:ppozdrav:naravno koliko ti daju cijenu za jagnje od 35-40kg napisi pa da vidim jeli tamo bolje ili ne
Post je spojen: [time]1298398542[/time]

vla je napisao(la):
Cigaja:
-Somborska cigaja: mlecni tip cigaje, od davnina selekcionisana i uzgajana kao mlecna ovca za muzu i od njenog kvalitetnog mleka pravio se cuveni somborski ovciji sir.Uzgaja se u okolini Sombora i Banatu, gde prave ovciji kackavalj.
-Cokanska cigaja: mesnati tip cigaje, ne muze se, vec sluzi za proizvodnju jagnjadi.Ukrstana sa svim ostlim rasama u cilju poboljsanja mesnatosti i plodnosti.Zadnje ukrstanje je se safolkom i bergamom.Sitniji soj cigaje u odnosu na prethodni.Ako se nastavi ovakav trend, cigaja ce se unistiti kao nasa mlecna ovca.
Cigaja je u nasa najmlecnija ovca.U dobrim uslovima i kvalitetnom ishranom daje u 6 meseci laktacije 120-180 l mleka.Cigaja, kao i svrljiska ovca imaju velike sise, odlika mlecnih ovaca, da bi se olaksala rucna muza.Vekovna selekcija ovcara, koja se u savremenom ovcarstvu zbog trenda masinske muze menja.
nemanja_st01_58 je napisao(la):
Postoji valjda Čokanski tip cigaje koja se smatra autohtonom i prema nekim odredbama ministarstva polj subvencionise se njeno drzanje radi ocuvanja rase.
Drugi tip cigaje je Somborski, to je cigaja oplemenjena sufolkom ili nekom drugom tovnom rasom bele vune sa crnom glavom, ne secam se bas koja je tacno rasa. Ovaj tip se odlikuje vecom telesnom masom, boljim kvalitetom vune i boljom obrasloscu vunom za razliku od čokanske. Mesnatost je bolja kao i prirast.
Nisam siguran dali je ovaj tip priznat i koliko ga ima ali pominje se u nekoj literaturi.
Post je spojen: [time]уторак, 22. фебруар 2011. 12:19:00 CST[/time]

kolega tako od prilike ako nabavis ovu vrstu cigaje koju ja gaim jer je preso safolk i bergamo kroz niju i uzduz i popreko samo sto se selektirala na mleko i ostavlijala se klempava crna grla

kolega petrovo 250din je kg ,jagance mozes kupiti samo preko 30kg ja zenske nemam da prodam a i muski dva su mi narucena za priplod ostalo ide u jednoi kafani po ceni od 250dim.kolega alfa izgleda da ova moja banatska cigaja najbolija ima i mleka i mesa pokupilo i od cokanske i od somborske,zato je i zovemo banatska

kod nas za pramenkinu jagnjad dobijamo 275-300din :D jesu li ti ovce izbirljive odvajas li ovna ili je stalno s ovcama :ppozdrav:

Banatska ili somborska cigaja je krupna mlecna ovca sa velikim klompavim usima, a cokanska cigaja, manja i uzgaja se za meso i uglavnom ukrstana sa drugim rasama, ima je u manjem broju i zato je usla u genetske resurse

kolega ovan je sa ovcama od septembra do marta kad krene muza ovaca,neki ga drze non stop kako kome je po voli.

e sad kolega malo previse trazis i da muzes od marta do pocetka oktobra i da se jagnije 3 puta u dve godine,ima koja se tako jagni oko 10 posto ali ta grla imaju kratku laktaciju

kolega postavio bi rado kad bi znao kako a i nemam nesto slike to sto sam imo u tel postavio sam na profil i to sam jedva uspeo ako oces postavi ti moje slike sa profila a ja cu ovih dana napraviti jos koju fotku pa ti izvoli ubaci

napravi jos koju sliku imas lepih grla ja cu rado ubacit u temu(ti stavi na profil),prve vec veceras...ako imas i bolji tel uslikaj da budu lepse
:ppozdrav:

ok kolega skoro sam kupio i boli tel videcu cak i sutra da napravim par fotki i ovaca a i jaganijaca pa da postavim na profil a ti kolega bilo bi mi drago da postavis bas da vidim kako izgledaju u poregeniju sa drugim slikama cigaje sto su kolege postavile u ranijim postovima

Nazad
Vrh