CIGAJA (PANONSKA OVCA)

Зоран

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2015
Poruka
290
Lokacija
Пивнице
Можда ће поштоваоце ове расе занимати овај текст изашао у локалним новинама.


Ljubav prema ovcama – Priča o familiji Čolović


18/07/20170
6855Facebook

Twitter

Google+

Pinterest
Pivnički soj – cigaja proizvela je familija Čolović iz Pivnica

Bavljenje ovčarstvom u porodici Čolović potiče iz vremena pokojnog deda Gliše, koji je bio rođen 1907. godina, a radio je sve do 1979. godine. Njegov naslednik Rade je nastavio ovaj posao i radio ga 39 godina. Sada je na redu Dragan, treći po redu od Čolovića.
Dragan Čolović
Draganov deda je bio seoski sluga, a kasnije je počeo sam da radi i celog života je maštao kako da ukrštanjem dobije rasu ovce, koja će biti krupna ovca. Mukotrpnim radom i trudom, to mu je i uspelo. Rade, koji ima trenutno 80. godina je nastavio sa uzgojem „Pivničkog soja cigaje“ i raširio ovo ime zajedno sa svojim sinom Draganom, koji ima trenutno 57 godina.
Ova rasa je ponikla zahvaljujući njima

„Preko ovnova smo je širili. To je čista genetika 20 generacija unazad“ – prepričava nam Dragan. Ova rasa se raširila delom u Banatu, Sremu i Bačkoj. Familija Čolović je svojevremeno, tačnije pre 17 godina, sklopila ugovore pa su ovce prodavali i u Mađarsku (30 ovaca za priplod), u Bugarsku (3) i u Rumuniju (15). Za 37 godina su prodali oko 700 komada ovnova.
O rasi

Najveći broj ovaca u stadu im je bio 250, a trenutno poseduju 50. Svakodnevno ih čuvaju, brinu se o njima. U proleće ih puštaju na ispašu, kada stigne jesen po obližnjim njivama su, a zimi ih hrane kukuruzom i detelinom. Pošto za njih ne postoje adekvatni ovnovi u tom soju, oni sada unazad nekoliko godina rade linijsko parenje. Što se tiče težine ovaca, ona doseže od 80 do 130 kg, a ovnovi od 120 do 180 kg. Dragan govori da je Pivnički soj – cigaja vrsta ovce, koja je krupna, visoka, pravih leđa, dobrih grudi, zadnjih butova punih mesa, dobro nabijenog vrata, imaju duge uši, koje padaju na vrat, usko čelo i izrazito tanku glavu.
O zaštiti rase i priznanjima

Naša država im nije priznala taj soj i Draganu je veoma žao zbog toga, pošto su godine rada iza njih. Pojedinci su dobili priznanje, ali oni ga nemaju. Subvencije ne dobijaju, jedno vreme im je bilo matičeno i onda je i to prekinuto.
Porodica Čolović je često bila pozvana na Novosadski sajam. Radili su takođe i ispitivanja na Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu. Imali su pomoćnu knjigu jagnjenja, gde su tačno zapisivali sve podatke. Što se tiče priznanja na 65. Međunarodnom poljoprivrednom Novosadskom sajmu ocenjivanja kvaliteta proizvoda Dragan je dobio pehar za omasovljavanje cigaja rase ovaca. Dobio je i zlatnu medalju za izloženu kolekciju. Na 67. Međunarodnomsajmu dobija priznanje – šampionski pehar za izložene kolekcije u okviru cigaja rase. Kao najuspešniji odgajivač ovaca u Vojvodini za 1996/1997 dobija priznanje u Botošu 97’ na manifestaciji „Ovčarsko veče“. Na manifestaciji „Ovčarsko veče Sakule 97“ dobija priznanje za najuspešnijeg odgajivača ovaca – ovnova u Vojvodini 1996/1997. Ljubitelji i odgajivači ovaca iz Zrenjanina takođe dodeljuju zlatnu plaketu Čolović Draganu kao najuspešnijem odgajivaču ovaca i ovnova u Vojvodini za 96/97 godinu – na manifestaciji „Ovčarsko veče – Zrenjanin 97“.
O njihovom radu i trudu se daleko čulo a Draganov san je da ima više komada i da država zaštiti ovu rasu.
Ana Časar
 
Poslednja izmena:

Зоран

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2015
Poruka
290
Lokacija
Пивнице
Још једно мало стадо у селу


Домаћин је измерио једно женско близанче од 17 дана - 11кг. И остали јагањци су близанци.
 

Зоран

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2015
Poruka
290
Lokacija
Пивнице
Још једна слика ушатог јагњета из чика Радиног стада.Драган ми је показао и пар слика из срећнијег времена за ову нашу расу. Некада је свака 2-3 кућа држала по пар оваца. А у селу, и околним салима ја било и по 10-так стада, углавном Цигаје. 
Vrh