CIGAJA (PANONSKA OVCA)

Odg: CIGAJA (PANONSKA OVCA)

majilovac je napisao(la):
kolega cigaja nebih tvrdio niti ovo niti ona jer treba mi jos vremena da bi tacno reko sta i kako,sarole za sada i ako su bile na pasi mrkale se tako da na malom broju za sada ima to trece jagnjenje ali videcemo kako ce biti ove godine i sledece a kod teksela nazalost sezonsko jagnjenje pa bio na jasala ili na pasi ipak videcemo sta ce se desiti dalje,imali prinove kolega ili se ceka jos
majilovac je napisao(la):
kolega cigaja nebih tvrdio niti ovo niti ona jer treba mi jos vremena da bi tacno reko sta i kako,sarole za sada i ako su bile na pasi mrkale se tako da na malom broju za sada ima to trece jagnjenje ali videcemo kako ce biti ove godine i sledece a kod teksela nazalost sezonsko jagnjenje pa bio na jasala ili na pasi ipak videcemo sta ce se desiti dalje,imali prinove kolega ili se ceka jos
kolega na malom broju pojedu uglavnom ono sto vec imas a nebi iskoristio u druge svrhe ali bavlijenije ovcarstvom ja razmislijam preko 100kom pa to isto sto imas malo pomnozi pa izracunaj proizvodniju de ti kukuruz 20din suncokret soja 40din pa ulozi u ovce i svedi racunicu mo meni bi minimalna cena od 300din kg i preko ostala neka zarada
Post je spojen: [time]1298557068[/time]

Pa i jagancima isto detelinu i kukuruz al okrunijen i malo ga posolim vitaminima ali imaju na izvolte sve pa nek jedu kad hoce vidim dosta lepo napreduju sisaju ujutru i uvece pa ih vracam u nihov box de im je hrana dostupna non stop

pa kukuruz i detelina samo jagancima posebno,nemislis da cu i starijum grlima da dam da jedu kukuruza koliko one hoce :haha: pojele bi boga oca svaki dan bi pojele po jedno jagnije :ppozdrav:

30 ovaca plus ovan ide negde oko 75kg kukuruza i jedno 7 bale deteline kukuruz 20din kg bala 150din mislis da se ima racunica
Post je spojen: [time]1298532935[/time]
Samo sreca moja sto u toku godine kuci nebudu vise od 20 25 dana

ovce kad su u ataru nedobijaju nista imaju svega napoliju bez ikakve prihrane jedino kad je sneg veci onda bacim po dve korpe kukuruza u klipu i deteline kleka se ovde nedaje neko balira sojnu slamu pa to koristi mesajuci sa detelinom

probaj da oseces kleku i da im das ako budu jele dobro je jer je to odlicno za njih u zimu
mi svojim ovcama dajemo svaki dan po malo kukuruza i kada je snijeg snijeno je stalno :ppozdrav:
:D

Znam kolega ali ovde kodmene u banatu ima kukuruza posejanog na stotine ilijada hektara a ostaje za kombainima poprilicno a i deteline ima poprilicno dosta to im je bogovska hrana preko zime i pasa,zato kad ovce idu u polije nema potrebe da se prihranijuju jel bi razbacale sve po toru.nema ovde kleke

pa tih ostataka od kombajna nema po zimi mada i to je dobro iskoriscenje :D mi manjim jagnjadima dajemo kukuruznu rprekrupu :ppozdrav:

Odgovor

Kolega petrovo alfa i cigaja nisu videli kleku u životu izuzev ako su išli na skijanje negde u planinu. Ta biljka ne raste u Vojvodini.

kleka ti spada u porodicu cetinara nize rastinjska je, evo i slike

Kolega sarbanac izvini ali neznas da kleka raste u sumi blizu moje kuce i u celom mom kraju i planini Ozren. Povremeno je odsecem i donesem svojim ovcama tako da je kod mene ima i to ne u malom broju. Nekada davno, sto su mi stariji pricali, ovce su zimi tjerali u sumu da jedu smrekvo ili kleku i vresinu.

Meni je kolega od posle vrsenija zita i jecma pa sve do pocetka maja banija za ovce imaju svega i svacega racunai kao da su na koncentratu koje same mixuju a detelina cim padne rosa i ona je na raspolaganiju do proleca kad krene nova,jedino sto imam par basti tu oko sela pa sejem detelinu cisto za nedai boze udari teska zima pa mora da se prihrani po malo,
Jedino janjice sto ostavlijam za priplod hranim kuci do septembra da bi nabile visinu i masu posle idu i one u stado

sad treba oko 10 marta da ih odvedem u stado pa do kraja novembra nema kuci donosim kuci samo dok se jagnije i taman dok se odluce pa vratim nazad a preko zime ja i jedan kolega sastavlijamo ovce pa i preko zime iskoristimo da nehranimo kuci

Nazad
Vrh