worm
Član
Ma jednostavno neće da je uzimaju jer ima više kostiju nego mesa u odnosu na tovne rase i meleze. To je i stvar ukusa ali je činjenica da cigaja iste težine kao i neki melez IDF, W ... ima mnogo manje mesa kad se očisti i ispeče
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa ko ne voli smek jegnjetine nek je ne jede, ljudi sve vise vole neku sterilnost koja nas i jeste dovela do raznih bolesti....Naši stari su vekovima držali cigaju i nije im imala drugačiji okus mesa, a nama danas smrdi!? Bolje nam je meso od romanovske, il de fransa ili ko zna koje pasmine samo zato što je neko tako rekao. A što se tiče ukusa mesa cigaje nije istina da ima bilo kakav miris i ukus, osim na jagnjetinu. Ja sam imao priliku jesti meso virtemberg jagnjeta i mogu reći da meso moje ovce nema toliko jak, intenzivan pa čak i neugodan miris, na što najviše utiče hranidba, možda je neko tako imao lošu sreću s cigajom.
O kvalitetu mesa mišljenja su različita (randman mesa je činjenica), jer su i ukusi različiti, al ovako na tovnu ovcu gledaju svi oni koji tovnu ovcu nisu držali u svom stadu ili nisu probali meso pomenutih ovaca.cigaja je prava ovca, a ne ove nove rase sto nam se namecu a nasu rasu ovaca sa ovih podnevlja polako ali sigurno ce izmureti!Cak i od ovih novih rasa sto nam se namecu goinam ja ih zovem tovni pilici jer su ko i oni bez ukusa i mirisa cak i vuna od njih nije za nista ali jbg kad smo drzva banana,dozvaljavomo sve
Svaka cast na govoru Rajko,sve si reko dobro i iskreno podrzvam sve ziva istina!Velika je steta sto nase pojedine autohtone rase izumiru svaka od njih ima neku vrednost tj odredjenu banku gena nazalost vreme i zelja za novcem u svetu pa i kod nas nametnule su neke druge uslove pa se desava gore navedeno. Meni je zao (iako ja prvi gajim rasu koja nije nasa domaca) sto se ne poradi malo na ocuvanju ovakvih rasa pre svega nasih domacih cigaje , krivovirske , kosovske bardoke, karakacanke, svrljiske pramenke......Ne bih da kukam odmah na drzavu ali mislim da svi u saradnji sa drzavom (koja trenutno nema sluha) moramo nesto uciniti da nam ono nase sto nekad bejase hranilo decu ne izumre i postane samo bleda uspomena. Ja skidam kapu pojedinim ljudima neki su cak clanovi ovog foruma kao SARK (Alkeksandar Vasov) ili kolega Sergej Ivanov , Nemanja st89 koji su smogli snage i hrabrosti da se upuste u avanturu da cuvaju ono malo sto je ostalo nasih starih autohtonih rasa i za to im skidam kapu. Zao mi je sto nemam novaca na pretek da oformim par stada svrljiske ovce , lipske ovce , vitoroge , cigaje i sl za svoju dusu da svojoj deci u nasledstvo ostavim nesto sto je moje pradedove hranilo ovako ko zna da li ce jednog dana neko od nasih potomaka (ko bude bio zaludjen ovcama kao mi a mora ih biti sigurno) uopste znati sta znaci rec ovca koja moze da prezivi u sumi ili samo na pasnjaku sa kojom po izdrzljivosti savremene rase nemogu da se porede.
Ja se izvinjavam na pa bih molio urednika da ovaj post prebaci u neku adekvatnu ili novu temu recimo Umiranje domacih autohtonih rasa , ponele me emocije i ljubav prema ovoj zivotinji pa odlutah bas.
Stavi je ti druze u kiseli kupus pa ces videti.