CIGAJA (PANONSKA OVCA)

Daljac

Član
Učlanjen(a)
20 Avg 2012
Poruka
56
Lokacija
Dalj, Osijek
E to meni treba, lepo, jedino mi se ne sviđa što ima rogove. Imam i ja jednog takvo jagnje, ima roščiće, mislim da ću ga zaklati. To su vaše ovce?
[/URL][/IMG]
 

Stanic

Član
Učlanjen(a)
25 Apr 2012
Poruka
622
Lokacija
Zrenjanin
Jedna ekipa "cigaje" koja se upravo vratila sa salasa. Presle su oko 15-20 km od salasa do kuce.
Ima par komada u cistoj rasi,a ovo ostalo su sve neke kombinacije sa virtembergom i jos po nekom rasom,ko ce ga znati...Tesko je na salasu ispratiti ciji ovan na ciju ovcu ide kad ima preko 300 ovaca.

- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Posto nisam znao gde slike da postavim,jer ovce nisu bas u cistoj rasi,al posto su im blizi i dalji preci cigaja,a i ima je po neka,postavio sam slike ovde.

- - - - - - - - - -

Treba malo da se doteraju sto se tice kilaze,to ce se postici hranom,one su bile 8 meseci na pasi.

- - - - - - - - - -

[FONT=Lucida Grande, Trebuchet MS, Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]Evo jos po neka slika,zajedno ovce koje su bile na salasu sa ovcama koje su bile kod kuce.
[/FONT]

 

vojvođanin

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Jul 2011
Poruka
3.692
Lokacija
srbobran,vojvodina
Lep prilog, al' kad vidim šantave ovce i ovo malo kose na glavi mi se naježi.Ne mogu da razumem ljude koji gledaju kako se životinja muči, a neće da joj pomogne i još sebe naziva uzgajivačem i čeka subvencije.
 

Sava21

Član
Učlanjen(a)
15 Nov 2010
Poruka
2.567
Lokacija
Sajkas Juzna Backa
Drugar othranio jagnje cigaje na cuclu,za Djurdjevdan rasprodao ostale jaganjce cigaju niko nece,cim cuju da je cigaja iako je hranjena u stali idu na drugo mesto,zasto to?
 

slavis

Član
Učlanjen(a)
28 Okt 2011
Poruka
716
Lokacija
guca
кажу да је то због другачијег укуса меса , наиме месо је погодно за кување , а да укус печења није као код других раса ( нисам никада јео месо цигаје тако да је ово оно што сам негде прочитао па нека се узме са резервом )
 

Daljac

Član
Učlanjen(a)
20 Avg 2012
Poruka
56
Lokacija
Dalj, Osijek
Naši stari su vekovima držali cigaju i nije im imala drugačiji okus mesa, a nama danas smrdi!? Bolje nam je meso od romanovske, il de fransa ili ko zna koje pasmine samo zato što je neko tako rekao. A što se tiče ukusa mesa cigaje nije istina da ima bilo kakav miris i ukus, osim na jagnjetinu. Ja sam imao priliku jesti meso virtemberg jagnjeta i mogu reći da meso moje ovce nema toliko jak, intenzivan pa čak i neugodan miris, na što najviše utiče hranidba, možda je neko tako imao lošu sreću s cigajom.
 
Vrh