Chat u voćarstvu

Ovo radim svake godine, velike koristi nema, cisto da imam predstavu sta ce roditi u idealnim uslovima.
Na slici levo su rodne grancice sljive cacanske rane, a desno su oblacinske visnje. Iako su stavljene istog dana, pre 10-ak dana, vidi se da su se cvetovi slive vec otvorili i to u 100% slucajevima, dok visnja tek treba da se rascveta. Ocekujem za par dana.
Primecujem da nema pupolj koji nije poneo rod, samo da vreme posluzi, za ostalo se brinem sam.

Cipovanje se radi u septembru prosle godine, pa kad dodje prolece pupoljak odmah krece, dok kod proletnjeg kalemljenja [prost spoj] pupoljak ipak zaostaje - zbog zarastanja.

Ovi u prilogu kažu da se čipovana sadnica formira duže.....i boljeg je kvaliteta,navodno. Ja ih imam i jednih i drugih pa videću vremenom,mada mi nikako ne ide da je čipovana kvaletetnija od klasičnog prostog spoja.

nema tu nikakve razlike,cipovanje je masovno pocelo da s eradi pre 6-7 godina,a seti te se da imamo stabla stara i po vise od 50 pa i 60 godina kalemljene na prosto spajanje,to sto se gleda po emisijama su vise propagande i marketing za neke ljude koji rade samo to,gledao sam i ja rasadnik iz mog kraja a covek ne ume ni da kalemi,ali zato ima papire i firmu
U svakom slucaju obe stvari su podjednako dobre

To da slazem se - ja sam mislio na sam start sadnice jos u rasadniku bolje potera u startu ova sto je u kraj leta okalemljena zar ne?

tu nema pravila,desava se da je lep januar i pocetak februara pa cipovane krenu i pred kraj februara mraz ih pobije,isto tako kada je hladna zima pa se okalemi engleskim spajanjem u martu ili pred kraj februara krenu u isto vreme,sto se tice porasta tu sve zavisi od proizvodjaca kako iuh neguje i odrzava,jedne godine sam okalemio sljivu iz ruke 1 maja i bila je ista ko ona iz mrta recimo,susna godina dobro navodnjavanje i sve raste

Evo ja bio vezao vocku da je lopovi ne ukradu pa je skoro sam ubio :haha:

Pozdrav,

bilo je ovde na forumu pisano kako su stari vezivali voćke. Ne mogu da se najbolje setim ali čini mi se da su u dnu rupe za sadnicu pobijali kočić za koji su vezali onaj stari kanap a drugi kraj za žilu sadnice ili preko žile, šta znam. Posle nekog vremena taj kanap istruli a i kolac. Ako neko pokuša neće moći baš tako lako da izvuče sadnicu. Ostaje problem što se u rupi nalazi materijal koji truli a to može da naškodi korenu. Treba pitati stare kako je to rađeno.
Mislim da smo kolektivno izgubili pamćenje i da se ničeg ne sećamo. Drugi narodi prave baze znanja a mi ne možemo da se setimo ni šta je bilo pre par meseci a da ne idemo dalje....

misoo83 barem da je trešnja pa da je prstenovana... bio sam skoro kod jednog drugara ima zasad trešanja 4-ta godina i sve trešnje imaju po par majskih kitica... samo jedna sadnica burlata najmanja a prepuna rodnih pupova... kaže da je zeka izgrickao jedva preživela i onda se ona 'probudila' i rešila da prorodi....

@ talianu

Ovo je na glavnom putu kovin pancevo

@ vuxsd

Ma od lopova tesko da moze da se zastiti al kad sam i vezao vise nisu krali a i usput sam im ostavio pored vocke i jednu socnu poruku (ono tipa mamu vam....) i nije niko dirao ni taj natpis, a kad 2 dana nisam bio kuci ukrali natpis kod vocke a ostalo nisu dirali :D
Sto je najgore ja gledao par puta da slucajno se ne usece kanap u vocku i bilo sve ok i posle zaboravio da pogledam i to tako stajalo mislim 1 godinu i skoro se vocka samoubila.

Evo jedan moj kalem tresnje koji je kalemljen visoko na podlozi, do sad nisam nikad kalemio visoko i videcu kako ce se ponasati vocka al trebalo bi biti dobro, ovako sam dobio u 1 godini grane krosnje
icon_biggrin.gif

Da li neko zna u koliko sati se obično skuplja narod na pijaci u Drugovcu kod Smedereva? Znam da se održava petkom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pijaca počinje čim svane, prodaje se stoka, živina, sve i svašta, ima sadnica i podloga - pet-šest kamiona - kažu da s jeseni ima još više prodavaca sadnica. Bilo je hladno i sipila je kiša, verovatno bi bilo još više naroda.
Na seosku pijacu nisam bio ima desetak godina sigurno ako ne i više. Pamtim kao dete da smo jedva čekali pijačan dan da kupimo zašećerenu jabuku i orasnicu... Sve mi se vratilo, sve uspomene, svi ti mirisi i žagor i taj kulturan seoski svet, stariji ljudi ti kažu dobro jutro, pitaju te:‚‚Čiji si ti mali'', pomaze po kosi, mi se smejemo u sebi kad vidimo bridž pantalone i šajkače, čudimo se i divimo izrezbarenim štapovima i slušamo kad vrh štapa cakne pri udaru u zemlju ili kocku, gledamo šare na torbama tkanicama, mrštimo se na komšiju ne zato što je projurio sa konjskim kolima nego što on ima konja, i to veoma lepog, pazimo da se ne isprljamo jer znamo šta sledi u suprotnom ali bi se tako pridružili grupi dečaka u šancu... ... uglavnom, drugačije je nego na gradskoj pijaci.

Poslednja izmena:
Pa, ne reče šta si pazario? Osim tih dragih uspomena. Lepih uspomena.
Neke od ovih uspomena... tvojih... i ja sam oživeo , čitajući ovo...

Pazario bademe, par krušaka i jednu šljivu timočanku. Gledao trešnje i video da jedan prodaje new star ali na koltu pa nisam uzeo. Ostale trešnje koje su se prodavale standarde, burlat, lionska rana... Kad pitam koja je rana oni kažu ja ću ti kažem šta imam a ti izaberi... itd... Kupuje se dosta vinova loza i podloge. Samo kažu daj jedno snopče divlje trešnje i slično. Kupili jaja i to baš prava domaća. Nismo se mnogo zadržavali jer sam kasnio na posao. Svaki minut zakašnjenja manje u novčaniku...

Takooo... išao sam i zbog kalemarskog noža.... http://poljoinfo.com/showthread.php...oj-radinosti&p=1110824&viewfull=1#post1110824

Tako , super.
Ja moram ispričati jednu fenomenalnu stvar što mi se desila...Jako sam ponosan na to.
Pretprošle godine kad sam počeo da kalemim, (znači proleće 2014) probe radi i vežbanja, i to mnogo pre "redovnog" kalemljenja, nakalemio sam mušmulu na glog. Vežbao sam tada procep, kako da pravilno zasečem i obradim mesto reza, pa kako da formiram plemku...koristio sam izolirku... Kalem grančicu skinuo neposredno pre ...sa mojih mušmula. Pa kažem jedno od prvih kalemljenja...I to sam kalemio u susednoj parceli...inače zapuštena... puna gloga, šipka, trnjine...Primila se odmah , čak sam je prošle godine i orezao...
Sad sredinom februara , prošetam opet tamo...i gledam... ne vidim je... izdaleka...znam otprilike gde je bila...Kad priđem bliže ...nema je ...Neko je izvadio i odneo...Rupa uredno zatrpana... i malo lišća preko...
Zanela me navala ponosa u tom trenutku...Ponosa što sam eto nekog usrećio , neko će brati plodove, sa voćke koju sam ja stvorio...
Ma mnogo sam se obradovao toj "krađi".
Opet sam na toj parceli iskalemio nekoliko voćaka...

Nazad
Vrh