Da li neko zna u koliko sati se obično skuplja narod na pijaci u Drugovcu kod Smedereva? Znam da se održava petkom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pijaca počinje čim svane, prodaje se stoka, živina, sve i svašta, ima sadnica i podloga - pet-šest kamiona - kažu da s jeseni ima još više prodavaca sadnica. Bilo je hladno i sipila je kiša, verovatno bi bilo još više naroda.
Na seosku pijacu nisam bio ima desetak godina sigurno ako ne i više. Pamtim kao dete da smo jedva čekali pijačan dan da kupimo zašećerenu jabuku i orasnicu... Sve mi se vratilo, sve uspomene, svi ti mirisi i žagor i taj kulturan seoski svet, stariji ljudi ti kažu dobro jutro, pitaju te:‚‚Čiji si ti mali'', pomaze po kosi, mi se smejemo u sebi kad vidimo bridž pantalone i šajkače, čudimo se i divimo izrezbarenim štapovima i slušamo kad vrh štapa cakne pri udaru u zemlju ili kocku, gledamo šare na torbama tkanicama, mrštimo se na komšiju ne zato što je projurio sa konjskim kolima nego što on ima konja, i to veoma lepog, pazimo da se ne isprljamo jer znamo šta sledi u suprotnom ali bi se tako pridružili grupi dečaka u šancu... ... uglavnom, drugačije je nego na gradskoj pijaci.