Chat u svinjarstvu

Htedoh napisati imam ja jednog drugara od oktobra samo krompirom hrani ,kaze da nabiju mast :D samo kuva krompir msm da mu ode 2t na 4 komada :D :D
A cardaka se ixgleda moram resavati jer stize novi rod :D ali nece biti takav kukuruz kao ovaj od prosle godine pogotovo sto sad nisam sejao 555 ..

Pozdrav ljudi. Jel ima još neko da mu nije stiglo nikakvo rešenje za subvencije za tov svinja?

Do sada mi je uglavnom do početka augusta bilo odrađeno, ne znam sto sad toliko traje.

Kod gajenja svinja za svoje potrebe kažu da kvalitet slanine popravlja davanje svinjama ječma u zrnu, da li je to tačno? Da li im mesati sa hranom ili dati da jedu odvojeno samo jecam u nekom delu dana npr. u podne , mada u hranilici moji uglavnom uvek imaju hrane

Mešati ječam kad se pravi hrana.U zavisnosti koliko se ima ječma se može mešati u nekom procentu(10,20,30%,).Samleti ga naravno uz kukuruz.

jecam slobodno moze i 50%

samleti se mora jer ga inace svinja ne moze upotrebiti tj ne svari ga kako treba i izadje iz nje

dok naprimer zob(ovas) slobodno moze da se daje "ziva"

psenica do 30%

Umesto Ječma, komotno Tritikale, slažem se....
Pšenicu ne preporučujem, jedared sam zajeb'o stvar, i otada, nikada ne koristim Pšenicu u smeši za svinje....
Kukuruz, Tritikale Soja, premiksi, zaboravio sam odnose, odavno ne držim svinje....
To im je bila hrana...
U Jesen svega iz bašte, tikvice i bundeve pogotovo su volele da jedu....

Pretero s Pšenicom, omašio odnos, i desilo se stanje, "udarila im krv u glavu"....
Bili su oko 60-80 kg težine u tom trenutku....
Dolazio Veterinar, zasekao uši, davao neke inekcije, i 3 krmka koje sam tada tovio za Zimu, preživeli....
Pitao je šta sam davao da jedu, počeh priču i dohvatim se smeše koju pravim....
On mi je rekao da je problem do Pšenice, odnosno, njenog velikog udela u smeši...
Izbacio sam Pšenicu i nikada više je nisam stavljao, i nikada više tovljenici koje sam hranio za Zimu, nisu imali taj problem....
Eto....

Tritikal svakako imam u smeši pošto ga ne kupujem ubacujem oko 30 %, videćemo rezultate, lepo napreduju al videćemo kakve će biti sad su oko 160 kg. Kažu ljudi da je dobar ječam u zrnu a i ja mislim da ga one samo proteraju kroz sebe ako nije samleven.
Razmišljam da ga sameljem pa da im u podne dam čist samleven ječam kao obrok, kakva su mišljenja?
Inače pravim smešu : kukuruz, pšenica, tritikal, stočno brasno, soja, premiks (gebijev tov plus).

Poslednja izmena:
Ja poslednjih 15 dana dajem samo psenicu i sojinu sacmu. Jedno vreme sam isao pola psenica pola kukuruz a sad samo psenica. Svinje iskreno nikad bolje..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Za hranjenje svinja samo pšenicom mora biti i premiks takav da je na njemu naznačeno da se u pravljenju gotove hrane koristi pšenica i soja uz odgovarajući premiks.

Nazad
Vrh