Chat u svinjarstvu

Tako je bilo i ovdje prije ulaska u EU nekoliko godina. I najbolje od svega jedne godine cijena odojaka i tovljenika bila toliko niska da ni ona stara: "bitno da se proda" nije prolazila. svinje su jele same sebe za tu cijenu koja je bila i onda na kraju mutavi vladajuci odluce dati poticaj vlasniku konzuma za svaki otkupljeni kilogram za otkup svinjetine... sve je bilo povezano sve su oni znali,lopovi. a seljak opet popusio

Пре два дана сам срео волво камион црвено сребрен пун товљеника иде за Србију,е сад нем да се сетим која је клаоница,дал Трлић,мсм да је његов плав камион,углавном са реона Митровице или Шапца је...Тако да немој да се чудите тој цени кад рока увоз само тако..

Necudim se toliko toj ceni kod nas koliko se cudim toj njihovoj ceni iz uvoza nista mi nije jasno.

Subvencionisana proizvodnja i subv. firme koje izvoze od strane drzave, i eto ti damping cene kojoj mi ne mozemo da pariramo sa ovom sprdacinom od drzave kod nas.

Danas jedan iz mog kraja odvuko svinje u trlic po 130din. Skapirao sam i ja da klanicarima madajari vracaju pdv, ali ne znam koja je stopa izgleda da je veca nego kod nas, logicno je posto je pdv u maloprodaji kod njih veci nego kod nas. E sad ja sam dao u oktobru 14 svinja po 120kg po 120din. Cela suma je iznela oko 202000din od toga su mi dali 186000din na ruke i uplatili oko 16000din pdv na racun. Stopa kod nas je 8% to svi znamo klanicara su te svinje kostale 110din. A kada prodaje meso ili proizvode u mesari on pdv prevaljuje na krajnjeg potrosaca. U ovakvom pdv sistemu samo korist imaju klanicari ali i to im je malo nego uvoze iz zemlje sa vecom stopom pdv povracaja. Ja sad imam turu sledece nedelje, cekam kupca ne znam ni koju cenu da ocekujem. Roba ekstra joksiri, ali to ovde niko ne gleda...

Madjarsaka imam jos dodatne subvencije za tov svinja. Neko od njihovih politicara je usao u taj posao i sada ih drzava maksimalno gura. Zato su kod njih svinje jeftinije nego kod nas. Ne moze on da je napravi nista jeftinijom nego mi kada je na njihovoj berzi sve skuplje nego kod nas. Jbg da se selimo za Madjarsku .. . To ce da potraje samo dok se izvuku ulozeni novci ili dok se te farme ne prodaju...

AFA u HU je 27% na robu klasicnu, povlascene stope su 18 i 5%. Svinje spadaju ili u 18 ili u 5%. Verovatno u 18% cim toliko imaju racuna da ih vuku.

Kako Trlic odlaze utovare kada svaki dan prodje 3-4 kamiona. Drugaru su pre par dana platili 135 dinara.

Vi sami sebi skacete u usta. Kao da ste placeni da obarate cenu.
Danas natovareno 24 kom, prosek 124 kg, cena 140 dinara.

Kupac dobro poznat prodavcu. :ppozdrav:

Tj, dugogodisnja saradnja.

Kako Trlic odlaze utovare kada svaki dan prodje 3-4 kamiona. Drugaru su pre par dana platili 135 dinara.

Vi sami sebi skacete u usta. Kao da ste placeni da obarate cenu.
Danas natovareno 24 kom, prosek 124 kg, cena 140 dinara.

Kupac dobro poznat prodavcu. :ppozdrav:

Tj, dugogodisnja saradnja.
Pa vid brate posalji mi tog "tvog" kupca... Ja prodam i prase za 100e al "mom" kupcu...
Komsija cupa kosu s' glave Trlic ga zavlaci vec dve nedelje a nije jedini ima ih jos 5-6 sto ja znam...

Nemam ja problem posto ti prodajes.
Mogu licnim prijateljima sa manjom kolicinom i solidnom robom da posaljem.
Virtuelnim prijateljima ne saljem.

Bila je opcija i sa Trlicem pre ugovaranja. dodju, vide i tovare u narednih 3-4 dana.
Svaki kupac hoce po manju kolicinu, ali od vise gazda. Kada zatreba robe da ima svoje ljude koji ce ga u buducnosti nuditi.
Ona politika zovem ga dva-tri puta i na kraju prodam trecem vise ne pije vodu.

Vid ja sam pisem kako je stanje kod nas trenutno... ja sa Trlicem radim vec podosta godina, ovde kod nas ima dosta svinja... mala bara puna krokodila... ovo stanje nevodi nicemu svi smo u dilemi sta dalje...

Ljudi,dileme nema,poljoprivreda kao grana,generalno propada u globalu,kao i sve čega se država "dotakne"....Jednostavno pogledajte sliku i priliku:kukuruz 16-17 din,pšenica 18 din,soja oko 34-35 din,tovljenici (bekoni) 120-130 din,mleko varira od 22-35 din(korist vuku možda krupniji farmeri koji imaju količinu,pa na istu dobijaju premiju od 7 din,inače sitni mogu se poubijaju),prasići su 180 din pred Božić zaboga miloga?Piliću su na farmama bili oko 110din/kg,sad već čujem da su 80din/kg...Inače sam iz sela Virovca,Mionička opština,blizu Valjeva...Gde je individualni poljoprivredni proizvodjač u celoj ovoj priči?NIGDE!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nisam siguran oko tačnih brojki ali sam siguran da nije baš pogodna za ishranu zbog velikog sadržaja celuloze koja je skoro pa nesvarljiva kod svinja.
Možda nekih 10-15% i to kod suprasnih krmača i to je to. U hranu za prasad i tov se ne bih usuđivao da mešam.

Sta se desava kod nas u okolini nacuo sam da se sprema jos neki pad cene ,nek nam je bog u pomoci . Moraam onda ovih dana podhitno da potovarim ove moje pojedose cudo bozije hrane a nikakve vajde . Pojedo se od sekiracije ocekivo sam da ce iz nekog cuda barem desetak dinara mrdnuti na gore ali sve prognoze su se obistinile i sve je gore i gore . Prinudjen sam da ih drzim nemam izbora a nikakve perspektive u ovom poslu niti covek da dalje ulaze u objekte niti u repromaterijal kad je sve otislo u pm celog veka ziveti u neizzvesnosti i slucajno nemati neku sigurnost a nedaj boze neki plan za ubuduce jer sve pada u vodu .

Prinudjen sam da ih drzim nemam izbora a nikakve perspektive u ovom poslu niti covek da dalje ulaze u objekte niti u repromaterijal kad je sve otislo u pm celog veka ziveti u neizzvesnosti i slucajno nemati neku sigurnost a nedaj boze neki plan za ubuduce jer sve pada u vodu .
Vodio sam zdravim razumom ,, dosao u selo napustio grad, nadajuci se smirenom i imati zdrav zivot, da se zivi alii da se i dosta radi ali ovo stose desava u nasoj zemlji granici se sa idiotizmom .. ma nemam reci .. poludeo sam 100%.. treba platiti racune .. hraniti zivotinje

Ljudi,koliko idu svinje sada?Koliko placa trlic i nedeljkovic?jel dao neko matijevicu svinje do sada kako on placa?Meni je skoro gotova jedna tura,msm da ce biti gotova oko 15-20januara,sta predlazete sa cenom da probam da ih prodam sto pre ili da cekam kraj januara?

Nazad
Vrh