Chat u svinjarstvu

Preračunaj.Treba da pojede 3kg hrane za 1kg prirasta(okvirno).Ako je prase plaćano od 220-250din/kg(5500din) i pojede 300kg hrane,od toga 20% sojine pogače(60kgx60din)+kukuruz(225kgx16din)+premiks(15kgx140din).
Znači 5500+3600+3600+2100=14800din+(lekovi,uginuće,pasoši,možda štrojenje i gliste,pelcovanje od kuge).
I ako je taj tovljenik prodat po 130-140din,možeš sam izračunati.

Kilogram patent hrane koje napravim po njihovoj recepturi izlazi oko 30din. ako pojede 3kg kao sto napisa emigrant sto i ja stavljam u kalkulaciju,ali ispadne manje,to dodje da od 25 do 125 pojede 100x3=300kg hrane x 30 din=9,000 din hrana i prase sam kupio 25kg x 160= 4000 i st bi na kraju izaslo 13,000 din sam potrosio da bih dobio tovljenika od 125 kg. i na kraju izlazi da se to podeli 13,000/125=104 din cena kostanja. a prodajem ih trenutno od kuce na komad po 135dinX125kg=16875 din. znaci eto nekih 3800 din ostaje meni koji kupim sve od praseta preko kuruza soje i premiksa. troskovi su jos markice,pa posle pasos koji su 200 din za komad,pa kubici i kubici vode, 200e lecenje krvavog proliva na 40 komada i kad se odbije ostaje 20e + 1000 subvencije po komadu koje nikako da naplatim jos za 2014 jer uvek nedostaje onaj FT1P. Naravno ja sam hobista nisam iskljucivi stocar pa ne mogu da se postavim u situaciju da zivim od toga ali i od ovoga sto zaradim nisam ni malo zadovoljan,nema u svinjarenju leba bez minimum 170din pa da znas za cega radis i da je vredno truda.

Najgore od svega sto sam iz grada dosao u selo pre 12 god . zapostavio sam i auto servis..posle 20 godina nisam mogao vise sa ljudima a ulozio mnogo para u objekat i u renoviranje brvnare, taman se i zaradi nesto ,pa kad naidje ovako losa godina gledam kako da prezivim sa racunima ,a ulozi se veliki trud i rad,zivotinje moraju da se nahrane, a sta nas ceka na dan prodaje to je veliko znak pitanje razocaran jesam , a nemogu iz ove koze, stigle godine, pa nemam kud...

Preračunaj.Treba da pojede 3kg hrane za 1kg prirasta(okvirno).Ako je prase plaćano od 220-250din/kg(5500din) i pojede 300kg hrane,od toga 20% sojine pogače(60kgx60din)+kukuruz(225kgx16din)+premiks(15kgx140din).
Znači 5500+3600+3600+2100=14800din+(lekovi,uginuće,pasoši,možda štrojenje i gliste,pelcovanje od kuge).
I ako je taj tovljenik prodat po 130-140din,možeš sam izračunati.

Vrlo je slicna i moja racunica razlika je u tome sto su pojeli nesto manje soje koja je placena 55dinara, i nisu pojeli 15kg premiksa nego 8,5. Kukuruz i jecam sam racunao po 17 dinara i pojeli su ukupno 290kg hrane.

Kilogram patent hrane koje napravim po njihovoj recepturi izlazi oko 30din. ako pojede 3kg kao sto napisa emigrant sto i ja stavljam u kalkulaciju,ali ispadne manje,to dodje da od 25 do 125 pojede 100x3=300kg hrane x 30 din=9,000 din hrana i prase sam kupio 25kg x 160= 4000 i st bi na kraju izaslo 13,000 din sam potrosio da bih dobio tovljenika od 125 kg. i na kraju izlazi da se to podeli 13,000/125=104 din cena kostanja. a prodajem ih trenutno od kuce na komad po 135dinX125kg=16875 din. znaci eto nekih 3800 din ostaje meni koji kupim sve od praseta preko kuruza soje i premiksa. troskovi su jos markice,pa posle pasos koji su 200 din za komad,pa kubici i kubici vode, 200e lecenje krvavog proliva na 40 komada i kad se odbije ostaje 20e + 1000 subvencije po komadu koje nikako da naplatim jos za 2014 jer uvek nedostaje onaj FT1P. Naravno ja sam hobista nisam iskljucivi stocar pa ne mogu da se postavim u situaciju da zivim od toga ali i od ovoga sto zaradim nisam ni malo zadovoljan,nema u svinjarenju leba bez minimum 170din pa da znas za cega radis i da je vredno truda.
Ako sve kupujes,znaci da nemas svoje zemlje.
Na koji nacin mogu da prijavim gazdinstvo,ako nemam zemlju?

emanuilforum.serbianforum.info

Kada sam poceo nisam imao zemlju ni u vlasnistvu ni u zakupu a registrovao sam gazdinstvo tako sto sam poneo izvod iz katastra parcele na kojoj zivim koja je u mom vlasnistvu i naveo da se na njoj obavlja stocarska proizvodnja sto ti i pise u pravilniku da tako treba i moze.Znaci otvorio sam gazdinstvo za stocarsku proizvodnju i dobio hid broj,redovno imam pravo na podstcicaje u svinjarstvu a sad vec imam i u zakupu nesto zemlje.

turnus 40kom.ne drzavna nego zakup od fizickog lica. 5 tovljenika je uslovno grlo za 1 ha. a potrebno je registrovati farmu ako sam dobro upucen da bih tih 5 komada kao uslovno grlo sluzilo u svrhu dobijanja prava preceg ali to nisam radio jer dosta mi je komplikovano registrovati farmu,dosta toga treba od papirologije a i sama struktura i plan dvorista nije po tim standardima pa jos nisam ni gledao kako sta.A kakva se sad frka vodi oko drzavne zemlje ni nesmem nesto resavat ovi veliki bi me pojeli :haha: ja sam sitna riba i nemam pravo ni na sta-po njima. zato cutim i guram ovako kako je

Jel neko prati herojsku borbu kramača protiv veterinarskih inspektora u Banatskom Karlovcu?

Mislis na ovu zalost :sta:
RIJALITI ALIBUNAR
KRMAČE
protiv ekipe inspektora
ČORTAN- CVETKOVIĆ
2:1 za krmače.
Gosti su poveli u prvom minutu uz asistenciju policije i NN lica. Prvi poen je postigao CORTAN, veštim nabacivanje plombe. Taj rezultat je kratko trajao, krmače na čelu sa Belom, udruženim snagama probijaju vrata i dolaze do rezultata
1:1
U nastavku krmače dobijaju pojačanje i uz pomoć vet. Inspektora prelaze u vođstvo od
2:1
Kao nezavistan posmatrač sam zapazio da i ekipa inspektora i ekipa krmaca igra prljavo ili što bi se reklo u zargonu predsednika poražene ekipe udaraju ispod pojasa. Pa sam kao savestan građanin prijavio krmače ekipi inspektora, a ekipu inspektora cu prijaviti tužilaštvu. Naime krmače su se drznule i nezakonito razvalile vrata(Ne poznaju zakon), ekipa inspektora je želela da ih oslabi izgladnjivanjem i zatvorila prilaz hranitelju.
Na kraju je kao regularan arbitar pozvan veterinarske inspektor i utakmica je nastavljena po pravilima i u dobroj atmosferi. KRMAČE sada zasluženo slave, a INSPEKTORI će kod svog predsednika.

Aleksandar Kutlesicза Dobra zemlja18. децембар у 17:38 ·

resenje. Pitanje je kada ce poceti kanibalizam i uginjavanje od kladi i kolika je to patnja za njih. Inspektor kaze da to nije njegova briga?
Da li neko zna cija je to briga?

Da li je moguce ljudi da su tako male cene? Vamo koji tovite ne ostane ni za kiselu vodu a o kafi i ratluku da ne govorimo. Moja parola je bolje dzaba lezati nego dzaba raditi.

Da li je moguce ljudi da su tako male cene? Vamo koji tovite ne ostane ni za kiselu vodu a o kafi i ratluku da ne govorimo. Moja parola je bolje dzaba lezati nego dzaba raditi.
To je tacno,al se u ovom poslu na zalost nikad nezna cena na kraju tova.Tovljaci uvek zapocinju tov sa nadom da ce zaraditi.Da smo znali za ovu cenu,sigurno nebi ni tovili.Cinjenica je da u ovom,kao i u drugim poslovima najbolje prolaze sverceri,tj nakupci.Oni svoj procenat uvek imaju,bez obzira na trenutnu cenu.Ako ovo potraje i oni ce biti u problemu,jer nece imati od koga da kupe.Ovo je bukvalno propast,sto niko normalan nije mogao sanjati,ni kao nocnu moru.

Samo za sebe i svoje bliznje a ovi ostali neka idu po evropsko djubre ili da budu vegetarijanci. Ovo zaista nema smisla aj dobijes neki dinar 5-6 tura pa jedno 2-3 budes oko 0 i da recimo kuju budes - ali ovo traje vec pooodosta .

Zasto i da se ide u minus.Ne treba da se abnormalno zaradi,al ne treba ni da se gubi.Pa sta bi bilo,kad bi Beogradjani isli 4 meseca (koliko traje tov) na posao i nakraju pri plati,treba jos da doplate.Bila bi revolucija.Jbg,njih je vise.Vece glasacko telo,a mi smo kolateralna steta,da bi isti radnici imali jeftinu hranu.

Kod nas tovljenici od 1,3€-1,9€/kg.
Ja jučer 6 odojaka rješio po cijeni od 2,61€/kg plus 6,5€ za svako prase uzmem za klanje.
Do prije tri tjedna cijena odojaka je bila oko 2€/kg.

Neznam u dinarima pa mi lakse ovako

Vrlo je slicna i moja racunica razlika je u tome sto su pojeli nesto manje soje koja je placena 55dinara, i nisu pojeli 15kg premiksa nego 8,5. Kukuruz i jecam sam racunao po 17 dinara i pojeli su ukupno 290kg hrane.

Dobro,zato sam i dao okvirno,mislim na cenu pogače,praseta,kukuruza i moja je greška ide 3kg premiksa na 100kg hrane.Ja sam stavio 15kg zato što pravim 500kg hrane u mešaoni pa sam se prebacio.Mada u startu ide i 4%-tni premiks za male prasiće tako da je to sve približno.I naravno ukoliko je konverzija hrane ispod 3kg/1kg prirasta to bolje.

Pa ako je tako onda je ogromna razlika u ceni. Kod tebe su prasici 313.2 dinara po kili a kod nas izmedju 150-200. Klanje 500 dinara, kod tebe 780.

Da je neka normalna cena za ovaj period od recimo 160 da ima i tovljac neke zarade.
Ovo je nerealno niska cena.

Nazad
Vrh