Chat u svinjarstvu

Kako god da se zavrsi ovaj posao sa svinjama je postao jako stresan. Pocevsi od cene svinja pa do cene zitarica a o bolestima i papirima da ne govorim. Poceli smo vise da se bavimo papirima nego samim poslom u svinjcu.
A zasto niko ne spominje neku vakcinu za AKS? Jel moguce da niko na svetu ne moze da je napravi?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Za nase seljacke uslove je najbolje joksir i durok

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Укрштене или чисте? Имао сам раније неки комбо, укрштене све 4 најпознатије сорте, вепар скоро чист пијетрен, биле су супер, а онда смо решили да уништимо прасиље и изгубили сорту. Сад бисмо опет да чувамо. Због тренутне ситуације узећу код једног у селу, не знам које расе, али се види да су квалитетни.
 
Kupio prasad za tov i covek mi doda jos neki 20 komada zenski u cistoj rasi Durok i landras a koji bem li ga, imaju pored markice i tetovir na usima ekstra izgledaju razmisljam da ih osemenim i ostavim za krmace. Koliko je komplikovano savladati tehniku osemenjavanja, posto je doza semena, koliko je komplikovano nabaviti kvalitetno seme......
 
Osemenjavanje ti je lako, samo mora da pogodis trenutak za osemenjavanje, kada god sam osemenjavao krmaca je sama uvlacila seme iz bocice, dok dolazili su mi veterinari i na silu istiskivali seme iz bocice..
Kod nas je doza semena 1500 dinara.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
Markojx,ako kupujes seme vecu kolicinu,obavezno ponesi rucni frizider da sacuvas seme do kuce kako treba i uvij ga i u neku krpu,da ne dopre sunce do njega. Cena varira-od 1200 do 2300. Izbaci iz priploda sve one sto imaju ispod 12 sisa.Osemeni ih na drugo trazenje,sa nekih bar 6 do 8 meseci starosti,nemoj ranije nikad mi se nije pokazalo dobro kad sam mladu krmacicu oprasivao,i najbolje mi je bilo drugi dan izjutra i prati situaciju,ako traze za 21 dan,onda opet. Imao sam danskog landrasa u cistoj rasi i osemenjavao sam ih sa durokom ili jorksirom,pietren ovaj sareni cupavi iz ceske koga srmena ima kod nad dosta nije dobar bar meni,slabi sa srcem i prasad i tovljenici i prosarano meso mnogo,slaninjavo sto mi se jije nikad svidjalo,ma kako god da ga hranis. Ako ti se desi da slabo traze vepra,dodaj im u hranu obican secer,polude posle toga,recimo bar 500gr za dan
 
Марко, ако ћеш остављати за приплод, провери да бројеви нису поништени у псс или на факултету.
План којим би их припустио, да знаш старост назимица кад их припустиш, требало би да се опрасе унутар годину дана старости. Требаће им урадити и ултрашалирање пре припуста. Ово све би требало испоштовати, штета испустити субвенцију и земљу коју можеш добити на њих.
А осемењавање није велики баук, само треба праксе за прави тренутак осемењавања.
 
Читао сам текст Миланка Шеклера о афричкој куги и наводи његов разговор са руским епизоотиологом из 2017. о томе како је кренуло у Русији и како је тада било стање. Ово предвиђање Руса бих пренео:

Ова болест ће полако али сигурно напредовати према Европи и источноевропским земљама. У њима ће изазвати стравичне последице по свињарство и практично искоренити породично узгајање свиња за своје потребе, које је свуда практиковано као традиционална припрема хране за породицу, за период зиме (клање и сушење меса, уз модернизовано чување у замрзивачу). Болест сама, као и ветеринарска служба је истребила све домаће свиње које су гајене у двориштима, али и све свиње које су гајене у неким врстама прилагођених објеката, односно у лошим ненаменским објектима проглашеним за свињце или импровизованим фармама. У самом преношењу ове болести је увек доминирао фактор човек. Иако су дивље свиње преносиле вирус афричке куге свиња међу собом и он полако напредовао у кретању и на исток и на запад Русије, ми смо имали скокове нових појава оболелих свиња и преко 1000 км за свега пар дана. Било је јасно да нису ни дивље ни домаће свиње купиле карту, селе на воз и тако пренеле вирус афричке куге свиња, већ да су то урадили несавесни људи. Били смо принуђени да све те заражене приручне и лоше фарме након убијања свиња срушимо и изградимо потпуно нове и модерне фарме, у којима је могуће строго контролисати кретање људи и животиња, односно улазак и излазак са фарме. Радници се пресвлаче и купају и облаче одела само за фарму. Када излазе исто. Фарме су ограђене дуплим оградама, како би се спречио сваки могући евентуални контакт са дивљим свињама као резервоаром болести. Врло често се у близини тих фарми у неправилним временским интервалима испаљују маневарске топовске гранате или се пуца из пушке, како би се плашиле и терале дивље свиње. У будућности, и у вашој земљи, као и у нашој, и свим источноевропским земљама, свињарством ће моћи да се баве само савремене фарме са добрим мерама биосигурности и биобезбедности.

 
Aljkavost i neodgovornost. Jedan komšija što gaji malo svinja rešio da više ne izlazi pred dućan na pivo sa komšijama, plaši se prenosa kuge.
Ne znam kako će se sve ovo odraziti na aktivnosti kod Sandre Afrike?
 
Ne vredi dezbarijera ako su radnici neodgovorni. Neke farme su tražile da njihovi radnici ne gaje kod svojih kuća životinje koje imaju na farmi. Deluje šašavo ali ima logike.
A cekaj oni dolaze tu da rade bez presvlacenja i dezifenkcije na samom ulazu ? Pustite vi te price jer se ovo govno prenosi vazduhom 🤔
 
Nazad
Vrh