Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
posle prvog dana smanjuje i ima ga do 5 dana i takvo mleko se ne moze siriti, posle toga kolostruma vise nema u mleku. zaledjeni kolostrum meze da se cuva godinu dana

onda kad neka od ovaca ojagnji jedno mogu iz jedne sise izmusti kolostrum da ga imam u zamrzivacu za svaki slucaj. valjda mu je dovoljno kolostruma iz jedne sise.

Zanima me kolege šta je potrebno da bi umatičio stado ? Da li moram da kupim i ovna i ovce sa papirima, pa tek onda da umatičim njihove potomke ili mogu na neki drugi način da odradim to umatičenje ?

prije nekoliko godina radio sam u firmi gdje su se momci vecinom zvali zoran i zdravko (kao ja). vjecito kad sef kaze nekom odnesi zoranu ovo, uvijek pitanje stoji pa kojem od njih. vremenom pocinje da smara kad je toliko ljudi sa istim imenom.:haha:

matke,to sto si naveo je najpametnije
ili 2 ovna s papirima,pustis jednog ,njegove cerke dobiju rb broj
onda na te rb dr ovan i cerke od rb majki dobiju hb broj tj umaticene su kako treba

dok neko ne uveze nista od toga...
ako se uvezu ovnovi onda rb i hb prica
ako se uvezu i zenske zenske onda je lakse

Ne znam sta bi sa Slavisom i onom njegovom pricom oko pravljenja farme u srbiji.On kako mi onda rece trebalo bi da pocne sa radom ovog proleca ili je to bila samo prica za malu decu.

Више не бацају само кучиће и мачиће,
јутрос зове пријатељ и каже ми да је неко у Љигу оставио испред ветеринарске станице јагње са повређеном ногом, не више од 10 дана старо... туга...

Ja sam danas prijavio poljoprivredno gazdinstvo,sutra jos trebam da odnesem neke papire i da vidim sta i kako ide sto se tice maticenja koza i ovaca.

Propisi o matičenju nisu isti u Vojvodini i kod nas. Svi su jednaki samo su neki malo jednakiji. Prošle god 80% subvencija otišlo u Vojvodinu a užoj Srbiji 20%. Stvar je tako udešena da u opštini Ub dva stada podležu subvenciji. Ja razumem da matična stada treba da se subvencionišu al dajte bar pola za komercijalna stada.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh