Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
i meni cudno zbog ceka jaricima gumice ali mozda kako rece kolega za kastraciju ali nemogu da shvatim kako tako mala cjena za jarice i slaba potraznja po meni jarici od 10-15 kg se isplate prodavati za klanje

ovca koja se ojagnjila pre 5 dana gaji 1 jagnje al kad sam proveravao kakva je situacija sa mlekom ono vrlo malo,to sam primetio jer je jagnje slabi nije veselo,dao sam mu selen,kakvo mleko smem da mu dajem,makar na cuculu,samo da ga spasem?

daji kravlje ali naravno pazi na gustinu mlijeka mozes ga malo sa vodom razrijediti i secera ubaciti i narano na cuclu ga hrani ako je hladno provjeravaj mu zadnje noge zglobove i rep da li su zabrznuti da li moze da ustaje ako je hladno unesi ga u kucu
ovci daji koncentrat ako nema mlijka i malo secera 2 kasike da bi mlijeko bolje nadoslo tako sam ja barem prvih dana radio

Ovci daj oxitocin,da dobije mleko,ili zovi veterinara da to uradi.i prihranjuj je dovoljnim kolicinama koncentrata i lucerke.proveri i da nema upalu vimena.ja sam prosle godine othranio jagnje cistim kravljim mlekom,nista razredjivanje,nista secer,samo sam pazio na kolicinu,prvih ned.dana sam davao po malo,slagacu dal po 25 ml.6 puta dnevno,pa postepeno povecavao,ali obavezno prvo sprovedi ovo sa oxitocinom i prihranom.

opet ti se zahvaljujem na odgovoru ja znam da ti nista nemas od moje hvala,ovcama dajem 2 puta dnevno,sad cu njoj secera malo da dodam,a jagnje se nekako zgrcno i nije veselo mada ide pod ovcu i mase repom..

Nema meni prijatelju vece nagrade od tvoje hvala,mislim da je tako i sa ostalim kolegama na forumu,ovde su ljudi jako nesebicni i to je retkost danas.
Imam i ja jedno takvo,zgrcilo se i podvilo rep,al bitno je da sisa,treba da znas da ako pocnes da ga prihranjujes na cuclu,neces ga posle moci vratiti pod ovcu,i ja sam bio u toj dilemi,ali sam ga ipak ostavio pod ovcom i sad je ok.takodje bilo bi dobro da jos utoplis objekat,mozda mu je i hladno pa se zbog toga zgrcilo.Kad napuni 10 dana videces vec ce poceti da birka hranu sa ovcama.

pa jeste im hladno,nemam za sve one sijalice a ne mogu samo malce da spojim......ne znam sad sta da radim,jer nisam ceo dan kuci ne mogu da ga prihranjujem na cuculu svaka 2 sata.

Obezbedi ti njemu da mu je toplo,ipak je ono jos malo,treba mu toplota,ako mozes skloni neko vece jagnje,a njega stavi pod sijalicu,odradi to sa ovcom i ne brini,nece biti potrebe za cuclom.

unesi ga u kucu ako je bas hladno moze doci do smrzavanja a mlijeko nemora tacno 2 sata kad ti mozes ali da nebude veliki razmak izmedju hranjenja ja nisam imao problema sa cuclom sam ih povremeno hranio a isto tako su rado isli pod ovcu ali nije svako isto

i meni cudno zbog ceka jaricima gumice ali mozda kako rece kolega za kastraciju ali nemogu da shvatim kako tako mala cjena za jarice i slaba potraznja po meni jarici od 10-15 kg se isplate prodavati za klanje

tesko je kolega naci da se proda jare, mozda tamo za uskrs ili prvi maj ali i ponuda je tad velika a cena samim tim padne... Ja sam moje ugovorio da prodam sve na gomili, bice od 7 pa do 20 dana stari 10 eura po jaretu, samo ostavljam par komada za nase potrebe. Ove godine idu ovako, ako napravimo novi objekat sledece godine ostavljam sve pa kako mi bog da.

Dzogi ako ovca nema dovoljno mleka ti ga bar jednom ili dva puta poturi pod neku koja ima da malo vise sisa a ostalo nek sisa majku pa koliko ima ,a nadoci ce njoj mleko dok se malo odmori ili joj daj oxitocin i bice mleka sigurno .,a pojacaj joj i ishranu.I nema krize. Pozdrav.

Шта ће јарићима гумице :sta: , то као кад би романовску купирао...
Cuosam da stavljaju jaricima gumice ( kastriranje) alpskim naravno jer jedu ko mecava a sporo napreduju , i da tom prilikom jedno 3 sata skacu ko blesavi . Ja stalno predlazem mojoj sestri da zrtvujemo jedno njeno jare da vidimo a ona nece :sta: ja na jaganjcima nisam probao a sa repovima vec svi znamo

Ima pitanje.
Dvije ovce se ojanjile u isto vrijeme i jedna ima jedno jedna tri mala,ali tamo gdje su tri jedno stalno ovca odbija neda mu da pije.
Svi su popili kolostrum.
Dal ovog jednog napajati ili ga bolje pustiti pod ovcu gdje je ono jedno?

Kakva su iskustva za mljecnim zamjenicama za janjad?

Probaj odvojiti posebno ovcu sa tim jednim i dodaj joj to iz trojki naprskaj ga njenim kolostrumom po zadnjici i nosu i pusti da ga onjusi moze da se desi da ga primi kao da je njeno ili je jednostavno pridrzavaj sto cesce da ono doji trebalo bi da uspe.

Pozdrav svima, koza mi se ojarila 27.l., i jare dobro napreduje.Da li treba da je muzem i kako, s obzirom da ne dozvoljava,da je pipnem a kamoli pouzem? Hvala.

Zarius011-APOTEKA-EVITASELEN, SIKAVET(protiv naduna) MENBUTON(indigestije) NORAMIN ILI NOVPIRON(analgetik,antipiretik...)VEZEMICIN-R(prasak),KAODIAR-S(za proliv kod sisancadi)ostale antibiotike ne preporucujem bez saveta veterinara.obavezno bih dodao kais za PROLAPSUS.pozdrav

Nije kod mene pozajmio sam jednom drugaru,sutra mi vraca pa cu postaviti,namontiracu na jednu ovcu-prakticna primena(nema problem nego da ti prakticno pokazem:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh